Trendi v robotiki v letu 2020

logo

Roboti so prisotni že povsod, od robotskih rok in drugih okončin do robotskih spremljevalcev, medicinskih naprav in celo biomorfnih dronov, ki s svojim obnašanjem oponašajo čebele v naravi.

Kolaborativni roboti na delovnem mestu
Kolaborativni roboti so se na tržišču začeli resneje pojavljati okrog leta 2015 in njihova popularnost še narašča. Ponujajo različne možnosti za uporabo na proizvodnih linijah in dobro delujejo v scenarijih, ko je potrebno sodelovanje človeka in robota z varnostjo na prvem mestu. Ker postajajo takšni načini dela vse bolj pogosti, postajajo takšni roboti bolj dostopni in cenejši, kar še povečuje interes v industriji.

Roboti lahko zmanjšajo potrebe po ročnem delu do 50 %, kar ima ugodne posledice za ekonomijo, saj primanjkljaj proizvodnje zaradi pomanjkanja fizične delovne sile podjetja vsako leto stane več milijonov evrov.

Medicinski roboti
V zadnjih letih je v medicini veliko pozornosti namenjene minimalno invazivnim in neinvazivnim operativnim posegom. Rešitve na tem področju se večinoma zanašajo na medicinske robote, zato se je povpraševanje po takšnih robotih krepko povečalo, kar je pospešilo razvoj in znižalo ceno novih medicinskih robotov.

Z izboljšanjem diagnostičnih metod se veliko medicinskih težav zazna že v zgodnjem stanju, kar je povečalo povpraševanje po neinvazivnih posegih, kar pa je veliko fizično in časovno breme za kirurge z že tako prenatrpanimi urniki. Z uporabo medicinskih robotov so posegi hitrejši in varnejši.

Zaradi narave dela morajo biti medicinski roboti izjemno natančni in zanesljivi, sicer bi lahko naredili več škode kot koristi. Primer nizko invazivnega postopka, ki ga medicinski roboti močno pospešijo, je endoskopija, ki omogoča zdravnikom vpogled v telo pacienta. Roboti za endoskopijo morajo biti zelo kompaktni (saj je invazivnost postopka proporcionalna njihovi velikosti) ter zelo natančni. Predstavnik takšnih robotov je endoskopski sistem ViKY, ki ga je razvilo francosko podjetje EndoControl. Za svoje zanesljivo natančne gibe uporablja nabor brezkrtačnih enosmernih motorjev podjetja Faulhaber.

S pomočjo vgrajene prestavne glave imajo ti motorji velik nabor redukcijskih razmerij, od 3 : 1 do 1500 : 1, kar omogoča izjemno natančen nadzor nad premiki in navorom naprave. Sistem je zmožen navora do 0,7 Nm. Razvoj takšnih naprav je ključnega pomena za preprečevanje daljšanja čakalnih dob ob vse pogostejših kirurških posegih.

Robotika v kmetijstvu
V nedavni raziskavi trga je bilo do leta 2024 predvideno povečanje povpraševanja po kmetijskih robotih za 24,1 %. Zaradi povečanja povpraševanja se na trgu pojavlja vse več kmetijskih aplikacij na osnovi robotike. Enega predstavnika robotov za uporabo v kmetijstvu smo že omenili, biomorfni robot čebela bi v prihodnosti lahko pomagal pri opraševanju, drugačni droni bodo nadzirali in poročali o pridelkih, avtomatizirana kmetijska oprema pa bi optimizirala setev, gnojenje in žetev.

Nekatere odročne kitajske kmetije že uporabljajo visoko zmogljive industrijske drone za zalivanje pridelkov na težko dostopnih lokacijah, saj je to ceneje od transporta delavcev, računalniško nadzorovan dron pa tudi optimalno izkoristi svojo zalogo vode, zato opravi manj potovanj do vode in nazaj.

Prisotnost robotike se bo torej najbolj povečevala na proizvodnih linijah, v kirurških dvoranah ter na velikih kmetijskih površinah, saj robotske aplikacije povečujejo zanesljivost in učinkovitost ter ponujajo inovativne rešitve problemov. Kljub nepredvidljivosti prihodnosti lahko z gotovostjo zatrdimo, da se bo v naslednjih nekaj letih prisotnost robotov na tržišču le še povečevala.

Vir:
https://www.electronicspecifier.com/

Več o članku si preberite v PDF reviji!

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!