Dynapurge – ko izmetu pomahamo v slovo

logo

Izmet je eden izmed najbolj perečih problemov vsakega plastičarja. Veliko izmeta se enači z velikimi izgubami, zato zmanjševanje le-tega pripelje do boljše kvalitete izdelka ter prihranka pri času in denarju.

Menjava barve in polimera je lahko včasih dolgotrajen postopek, saj se velikokrat za menjavo uporablja kar polimere, ki nimajo dobrih čistilnih lastnosti in lahko povzročijo še dodatne nepravilnosti v končnih izdelkih. S takim prehodom na drugo barvo gre veliko materiala v nič, rezultatov pa največkrat ni, oziroma ne upravičijo porabljenih sredstev. Zato so pri ameriškem podjetju Shuman Plastics Inc. iznašli rešitev tudi za to.

Dynapurge je vsestranska široko uporabna neabrazivna in nekemična tehnična čistilna zmes, zasnovana za naraven pretok skozi cilinder, toplokanalni sistem in ekstrudor. Netopljivi, a zmehčani termoplastični delci na osnovi polikarbonata postrgajo polža in cilinder, termoplastični nosilec pa te nečistoče odplakne in tako pripravi stroj na ponovno brizganje.

Viskoznost in Dynapurge
Glede na kristaliničnost ločimo dve vrsti polimerov – amorfne in delno kristalinične. Za amorfne materiale, kot so TPE, PS, ABS, velja, da so njihove polimerne verige zelo prepletene in za njihovo ločitev potrebujemo veliko časa. Ko pa jih enkrat ločimo, nerade tečejo zaradi prepletenosti in velike viskoznosti.

Delno kristalinični polimeri, med katere uvrščamo tudi PP, PE, PA, PEEK,pa imajo verige urejeno zložene in zlepljene med seboj, zato je za ločitev potrebne več energije kot pri amorfnih materialih. Ko pa jih enkrat ločimo, te lepo tečejo.

Pri čiščenju polžev in cilindrov moramo torej upoštevati viskoznost materialov, kar pomeni, da z uporabo standardnih polimerov zaradi neustrezne sestave, viskoznosti in temperature tališča ne bomo dosegli želenih učinkov. Da plastika teče, potrebujemo poleg toplote in tlaka tudi mazivo, ki se ga dodaja granulatu, da se ta ne prijema na kovino, končni izdelek pa ima boljše drsne lastnosti. Na žalost pa so ravno maziva tista, ki velikokrat povzročajo črne pike na končnih izdelkih.

Če želimo odstraniti ta sloj, potrebujemo material, ki ne drsi naprej, temveč ekspandira naprej in narazen. Dynapurge reagira točno tako. S svojo formulo zapolni celoten cilinder in zaradi višje viskoznosti s pomočjo tlaka postrga morebitne zažgane delce tako iz cilindra kot tudi iz polža.

Lastnosti- Dynapurga:

  • odličen za čiščenje toplokanalnih sistemov
  • učinkovit v širokem temperaturnem spektru od 143 °C do 380 °C
  • enostaven za uporabo
  • neabraziven
  • varen, brez kemikalij – sestavine so FDA skladne
  • temperaturno stabilen
  • nizek strošek čiščenja

Vrste Dynapurga in uporabnost
Da bi Dynapurge postal še bolj dostopen, so pri Shuman Plastics Inc. njegovo formulo še dodelali in izdali različne vrste Dynapurga, kar omogoča, da uporabnik izbere točno določeno čistilo, ki ustreza njegovi proizvodnji.

Dynapurge D2 je vrsta Dynapurga, ki je namenjena najbolj vsestranskemu čiščenju. S svojo formulo za dodatno krtačenje in obstojnostjo pri temperaturah med 160 °C in 330 °C dosega odlične rezultate v vseh strojih za brizganje plastike in ekstrudorjih. Dynapurge F2 je čistilo, namenjeno vsem strojem, ki imajo omejitve pretoka na šobi, saj s svojo zelo tekočo formulo in obstojnostjo pri temperaturah med 160 °C in 330 °C prodre v vse predele stroja in pri tem ne poškoduje šobe. Dynapurge E2 pa se uporablja predvsem na strojih, kjer brizgamo plastiko pri visokih temperaturah. S temperaturno obstojnostjo med 300 °C in 380 °C in tekočo formulo je najboljši za odstranjevanje PEEK, PEI, PPS, PPA in ostalih polimerov z visokim tališčem.

Dynapurge A je čistilo za materiale, kot so TPE, TPO, TPV in ostali polimeri, ki se brizgajo pri nižjih temperaturah. Temperaturno je obstojen med 143 °C in 287 °C.

Rezultati čistila Dynapurge
Pri enem izmed podjetij smo se soočili s slabimi kosi tudi še 16 ur po menjavi barve. Podjetje je imelo probleme s črnimi pikami pri prehodu s črne na belo barvo pri POM materialu. Ker smo se želeli prepričati, koliko sta polž in cilinder res umazana, smo najprej v cilinder vsuli cca 100 g Dynapurga D2. Ko smo izbrizgali talino, je bilo vidno, da je polž res zelo zažgan. V stroj smo vsuli še dodatnih 200 g Dynapurga in rezultat je bil takojšen. Črne pike so izginile, izmet pa smo beležili le še prvih 10 kosov.

Zaustavitev/zagon
Dynapurge se lahko uporablja tudi za preventivno čiščenje. Proces smo poimenovali kar zaustavitev/zagon, saj se ta postopek uporablja, ko stroj stoji in ga je možno izklopiti. Sam postopek se uporablja predvsem za preventivo proti črnim pikam in drugim nepravilnostim.Cilinder pri delovni temperaturi napolnimo z Dynapurgom, stroj zaustavimo in pustimo, da se ohladi. Hladnejši kot bo, boljši bodo rezultati. Ko se stroj spet vklopi, se ga segreje na 180 °C in s 50-odstotnimi vrtljaji izbrizga Dynapurge iz cilindra. Nato je stroj pripravljen za uporabo.
Teorija tega postopka je preprosta. S tem ko stroj stoji, se v cilindru že ekspandiran Dynapurge strdi, zapolni cilinder in nase veže morebitne ostanke drugih barv in polimerov. Ko pa stroj spet prižgemo, se talina v cilindru stali ter postrga umazanijo iz polža in cilindra.

Brezplačna predstavitev
Ker je pomembno, da izberete kar najbolj optimalno rešitev za čiščenje, pri nas v Top Tehu že nekaj časa ponujamo brezplačno testiranje Dynapurga. Vse, kar potrebujemo, je samo vaš čas in datum, ko bo kakšen stroj lahko miroval. Vse ostalo storimo mi oziroma Dynapurge. Se vidimo na čiščenju?

Top teh d.o.o.
Tel.: 01 787 16 61
E-pošta: info@topteh.si
www.topteh.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!