50. let podjetja Kolektor

V podjetju Kolektor d.d. so 5. septembra pripravili praznovanje ob 50. letnici delovanja podjetja.

Ob tem dogodku so v podjetju pripravili tudi tiskovno konferenco, na kateri je predsednik uprave koncerna Kolektor g. Stojan Petrič povedal, da je podjetje Kolektor vseh 50 let delovanja poslovalo z dobičkom. »V zadnjih 20 letih smo za 15-krat povečali prodajo, na 450 milijonov evrov, 3-krat zaposlene na 3000, izdelali več kot 5 milijard komutatorjev, imamo 58 patentov in smo največje podjetje na Primorske ter med prvimi 20 v državi.« je na novinarski konferenci pred pričetkom uradne slovesnosti povedal predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič. »Vse, kar počnemo, počnemo z odgovornostjo. Zavedamo se preteklosti. Preteklosti, ki nas ne omejuje, temveč navdihuje. Korenine nas prizemljujejo, a nam omogočajo rast.« je med drugim še povedal g. Petrič.

Podjetje Kolektor je bilo ustanovljeno 13. 1. 1963 s programom komutatorjev, ki je srce vsakega elektromotorja, ki se vrti v današnjih mnogoterih napravah. Napravah, brez katerih si današnjega modernega življenja ne znamo več predstavljati. V teh 50 letih so naredili več kot 5 miljard kosov komutatorjev in mirno lahko rečemo, da na svetu ni avtomobila brez Kolektorjevega komutatorja. V teh letih so naredili najmanjši komutator, ki je imel premer 8,3 mm in je tehtal 1,77 g, največji pa je imel premer 270 mm in je tehtal 30 kg. Izziv za Kolektor je bil tudi razvoj grafičnega komutatorja, ki se uporablja v inovativnih avtomobilskih bencinskih črpalkah.

Grafitni kolektor je trenutno tehnološko najboljša rešitev v svetovnem merilu. Zaradi manjšega trenja, homogenega tokovnega polja in manjše porabe energije so neprimerno učinkovitejši kot bakreni, saj je grafit zaradi svoje kemične obstojnosti tudi do 10-krat bolj vzdržljiv od bakra.

V družbah koncerna Kolektor je v redni proizvodni proces vključenih več kot 100 naprav za optični nadzor izdelkov, v katerih je vgrajenih več kot 400 kamer.

Več o članku

Avtor: Jurij Mikeln

Foto: Kolektor d.d.

www.kolektor.si

50. let podjetja Kolektor

Sorodni članki

Zadnji članki

Avtomatizacija v podjetju Intel

Avtomatizacijo v podjetju Intel enostavno morate videti! To je resnično vrhunsko avtomatizirana proizvodnja.

Avtomatizirana proizvodnja zelene solate

Avtomatizirana proizvodnja zelene solate

Zanimivi 3D zobniki

Izredno zanimivi zobniki izdelani v 3D tehnologiji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!