Avtomatizacija vhodnega transportnega sistema

Današnji dan si je moderno industrijo težko predstavljati brez avtomatiziranih procesov. Tako je skoraj vsak stroj v moderni industriji opremljen s t.i. PLC krmilnikom, ki omogoča avtomatizacijo procesa ter povezavo z našim računalnikom preko različnih povezav.

Za diplomsko delo sem tako dobil priložnost avtomatizacije vhodnega transportnega traku z robotsko celico. Programiranje je potekalo v programskem okolju SIMATIC STEP 7.

Pri tem sem se osredotočil na zagon vhodnega transportnega traku v robotsko celico, ki je opremljen s sistemom RFID. RFID 180C je sestavljen iz bralno pisalne glave SIMATIC 340 R ter kartice SIMATIC 360 T, na katero se zapisujejo ali se iz nje berejo podatki. Sistem bo omogočal branje in zapis podatkov za potrebe avtomobilske industrije.

Cilj delovanja vhodnega transportnega traku je, da bo operater na obešalo dal levi oz. desni volan za avtomobile (levi volan na levo stran obešala in desni volan na desno stran obešala). Po pritisku na gumb »START« ter ob izpolnjenih še nekaterih drugih pogojih (varnostna razdalja operaterja od transportnega traku, prisotnost kosa na obešalu…), se bo zagnal transportni trak, ki bo obešena volana najprej zapeljal skozi optična senzorja. Senzorja bosta preverila pravilnost namestitve levega oz. desnega volana na obešalu.

V primeru, da bo senzor zaznal pravilno namestitev levega oz. desnega volana, bo trak obeša

lo, na katerega je nameščena kartica SIMATIC RF 360 T, zapeljal mimo bralno pisalne glave, SIMATIC RF 340 R, ki je v tem primeru sprogramirana tako, da bo na vhodu zapisala podatke na kartico (npr. podatke o lastnostih volana). Na izhodu traku pa bo bralno pisalna glava SIMATIC RF 340 R v tem primeru podatke iz kartice prebrala. Od tu naprej bo volanski obroč prijela robotska roka ter ga dala v nadaljnjo obdelavo.

Robotska celica povezuje naslednje enote:
  • vhodno transportno linijo,
  • robota z enoto za varjenje,
  • tri robote s šestimi enotami za varjenje,
  • servisni izhod za kontrolo Drawer
  • in izhodno transportno linijo.

Več o članku

Mentor v podjetju: Igor Vušnik, SŽ – Oprema Ravne, d.o.o.

Mentor predavatelj: Zdravko Pavleković, ŠC Ravne na Koroškem

E-pošta: damjan.plazovnik@gmail.com

E-pošta: igor.vusnik@opremaravne.si

E-pošta: zdravko.pavlekovic@guest.arnes.si

www.svet-me.si

Avtomatizacija vhodnega transportnega sistema

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!