Avtomatizacija vhodnega transportnega sistema

Današnji dan si je moderno industrijo težko predstavljati brez avtomatiziranih procesov. Tako je skoraj vsak stroj v moderni industriji opremljen s t.i. PLC krmilnikom, ki omogoča avtomatizacijo procesa ter povezavo z našim računalnikom preko različnih povezav.

Za diplomsko delo sem tako dobil priložnost avtomatizacije vhodnega transportnega traku z robotsko celico. Programiranje je potekalo v programskem okolju SIMATIC STEP 7.

Pri tem sem se osredotočil na zagon vhodnega transportnega traku v robotsko celico, ki je opremljen s sistemom RFID. RFID 180C je sestavljen iz bralno pisalne glave SIMATIC 340 R ter kartice SIMATIC 360 T, na katero se zapisujejo ali se iz nje berejo podatki. Sistem bo omogočal branje in zapis podatkov za potrebe avtomobilske industrije.

Cilj delovanja vhodnega transportnega traku je, da bo operater na obešalo dal levi oz. desni volan za avtomobile (levi volan na levo stran obešala in desni volan na desno stran obešala). Po pritisku na gumb »START« ter ob izpolnjenih še nekaterih drugih pogojih (varnostna razdalja operaterja od transportnega traku, prisotnost kosa na obešalu…), se bo zagnal transportni trak, ki bo obešena volana najprej zapeljal skozi optična senzorja. Senzorja bosta preverila pravilnost namestitve levega oz. desnega volana na obešalu.

V primeru, da bo senzor zaznal pravilno namestitev levega oz. desnega volana, bo trak obeša

lo, na katerega je nameščena kartica SIMATIC RF 360 T, zapeljal mimo bralno pisalne glave, SIMATIC RF 340 R, ki je v tem primeru sprogramirana tako, da bo na vhodu zapisala podatke na kartico (npr. podatke o lastnostih volana). Na izhodu traku pa bo bralno pisalna glava SIMATIC RF 340 R v tem primeru podatke iz kartice prebrala. Od tu naprej bo volanski obroč prijela robotska roka ter ga dala v nadaljnjo obdelavo.

Robotska celica povezuje naslednje enote:
  • vhodno transportno linijo,
  • robota z enoto za varjenje,
  • tri robote s šestimi enotami za varjenje,
  • servisni izhod za kontrolo Drawer
  • in izhodno transportno linijo.

Več o članku

Mentor v podjetju: Igor Vušnik, SŽ – Oprema Ravne, d.o.o.

Mentor predavatelj: Zdravko Pavleković, ŠC Ravne na Koroškem

E-pošta: damjan.plazovnik@gmail.com

E-pošta: igor.vusnik@opremaravne.si

E-pošta: zdravko.pavlekovic@guest.arnes.si

www.svet-me.si

Avtomatizacija vhodnega transportnega sistema

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!