Avtomatizacija vhodnega transportnega sistema

Današnji dan si je moderno industrijo težko predstavljati brez avtomatiziranih procesov. Tako je skoraj vsak stroj v moderni industriji opremljen s t.i. PLC krmilnikom, ki omogoča avtomatizacijo procesa ter povezavo z našim računalnikom preko različnih povezav.

Za diplomsko delo sem tako dobil priložnost avtomatizacije vhodnega transportnega traku z robotsko celico. Programiranje je potekalo v programskem okolju SIMATIC STEP 7.

Pri tem sem se osredotočil na zagon vhodnega transportnega traku v robotsko celico, ki je opremljen s sistemom RFID. RFID 180C je sestavljen iz bralno pisalne glave SIMATIC 340 R ter kartice SIMATIC 360 T, na katero se zapisujejo ali se iz nje berejo podatki. Sistem bo omogočal branje in zapis podatkov za potrebe avtomobilske industrije.

Cilj delovanja vhodnega transportnega traku je, da bo operater na obešalo dal levi oz. desni volan za avtomobile (levi volan na levo stran obešala in desni volan na desno stran obešala). Po pritisku na gumb »START« ter ob izpolnjenih še nekaterih drugih pogojih (varnostna razdalja operaterja od transportnega traku, prisotnost kosa na obešalu…), se bo zagnal transportni trak, ki bo obešena volana najprej zapeljal skozi optična senzorja. Senzorja bosta preverila pravilnost namestitve levega oz. desnega volana na obešalu.

V primeru, da bo senzor zaznal pravilno namestitev levega oz. desnega volana, bo trak obeša

lo, na katerega je nameščena kartica SIMATIC RF 360 T, zapeljal mimo bralno pisalne glave, SIMATIC RF 340 R, ki je v tem primeru sprogramirana tako, da bo na vhodu zapisala podatke na kartico (npr. podatke o lastnostih volana). Na izhodu traku pa bo bralno pisalna glava SIMATIC RF 340 R v tem primeru podatke iz kartice prebrala. Od tu naprej bo volanski obroč prijela robotska roka ter ga dala v nadaljnjo obdelavo.

Robotska celica povezuje naslednje enote:
  • vhodno transportno linijo,
  • robota z enoto za varjenje,
  • tri robote s šestimi enotami za varjenje,
  • servisni izhod za kontrolo Drawer
  • in izhodno transportno linijo.

Več o članku

Mentor v podjetju: Igor Vušnik, SŽ – Oprema Ravne, d.o.o.

Mentor predavatelj: Zdravko Pavleković, ŠC Ravne na Koroškem

E-pošta: damjan.plazovnik@gmail.com

E-pošta: igor.vusnik@opremaravne.si

E-pošta: zdravko.pavlekovic@guest.arnes.si

www.svet-me.si

Avtomatizacija vhodnega transportnega sistema

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!