Roji robotov kot naši služabniki

Raziskovalci v Veliki Britaniji so pokazali, da lahko roj robotov izvede preproste naloge prinašanja in prenašanja stvari, tako da se združijo okoli predmeta in ga skupaj potisnejo po površini.

Raziskovalci v centru za robotiko Sheffield, ki sta ga skupaj ustanovili Univerza v Sheffieldu in Univerza Sheffield Hallam, so se lotili programiranja skupine 40 robotov. Pravijo, da bi se lahko sposobnost upravljanja rojev robotov izkazala za zelo koristno v različnih kontekstih od vojske do medicine. Raziskovalci so pokazali, da lahko roj robotov izvede preproste naloge prinašanja in prenašanja stvari, tako da se združijo okoli predmeta in ga skupaj potisnejo po površini. Roboti se lahko razpršeni v prostoru tudi združijo v skupino in se organizirajo po prednostnem vrstnem redu.

Dr. Roderich Gross, vodja Laboratorija za naravoslovno robotiko na Oddelku za samodejno krmiljenje in sistemski inženiring na Univerzi v Sheffieldu, pravi, da bi lahko imeli roji robotov pomembno vlogo v prihodnosti mikromedicine, saj so v razvoju »nanoroboti« za neinvazivne načine zdravljenja ljudi. V večjem obsegu bi lahko odigrali pomembno vlogo v vojski ali v iskalnih in reševalnih akcijah, kjer bi lahko skupaj delovali v območjih, ki so za ljudi prezahtevna ali prenevarna. Tudi v industriji bi lahko izkoristili roje robotov za izboljšanje proizvodnih postopkov in varnosti na delovnem mestu. Programiranje, ki ga je razvila ekipa Univerze v Sheffieldu za upravljanje robotov, je na videz preprosto. Če od robotov na primer zahtevajo, da se združijo v skupino, mora imeti vsak robot samo možnost, da vidi, ali je pred njim drug robot. Če je, se obrne na mestu, sicer pa se giblje v vedno širšem krogu, dokler ga ne najde.

Gross pravi: »Razvijamo umetno inteligenco za upravljanje robotov na različne načine. Ključno je, da ugotovimo, kaj je minimalna količina informacij, ki jih robot potrebuje, da opravi svojo nalogo. To je pomembno, ker pomeni, da robot morda sploh ne potrebuje pomnilnika ali celo niti procesne enote, zato bi lahko ta tehnologija delovala tudi za nanorobote, na primer v medicinske namene.«

Več o članku

The Universitiy of Sheffield

www.shef.ac.uk

Roji robotov kot naši služabniki

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!