Nove razsežnosti produktivnosti v procesni industriji

Podjetje Festo svoje desetletne bogate izkušnje s proizvodno avtomatizacijo zadnje čase uspešno prenaša tudi v avtomatizacijo v procesni industriji. Na dvodnevnem mednarodnem dogodku, ki so ga organizirali sredi junija 2013 v Tehnološkem centru podjetja Festo v mestu Esslingen am Neckar v Nemčiji, so predstavili pristop in usmeritve podjetja na področju procesne avtomatizacije ter tehnološke značilnosti in koristi za uporabnika na primerih nekaterih pomembnih projektov.

Učinkovite rešitve s sodelovanjem od začetka do konca

Na področju proizvodne avtomatizacije podjetje Festo ponuja sestavine, standardizirane sisteme in po meri narejene rešitve, ki jih njihovi kupci vgrajujejo v svoje rešitve na strojih in napravah. V zadnjih osmih letih veliko vlagajo tudi v razvoj procesne avtomatizacije, kjer želijo uporabniku ponuditi celotno in celovito rešitev. Z uporabniki želijo sodelovati na vseh stopnjah projekta, od zasnove in načrtovanja do dobave, namestitve in zagona ter obratovanja in vzdrževanja avtomatizacije procesa, saj so prepričani, da le tako uporabnik lahko dobi najboljšo rešitev.

Rezultat takega pristopa so enostavne, učinkovite in tehnološko dovršene rešitve procesne avtomatizacije, ki pomembno zmanjšajo stroške kapitala, postavitve in obratovanja oziroma stroške življenjskega ciklusa (angl. life cycle costs – LCC) procesnih postrojenj in infrastrukturnih objektov (v procesno industrijo spadajo naprimer farmacevtska, kemična, biotehnološka in rudarska industrija, med infrastrukturne objekte pa preskrba z vodo, čistilne naprave in objekti za ravnanje z meteorno vodo).

Za procesne inženirje podjetja Festo, ki v sodelovanju z naročnikom razvijajo in izvedejo rešitev avtomatizacije, je poznavanje uporabnikovih procesov in razumevanje njihovih proizvodnih tehnologij ključno. To je znanje, ki omogoča procesnim inženirjem skupaj z uporabnikom razviti najboljšo rešitev, ki jo ob podpori Festove inženirske, proizvodne in storitvene mreže po svetu izvedejo od osnovnih inženirskih dejavnosti do naknadnih opravil pri uporabniku na proizvodni zmogljivosti.

Sistematična avtomatizacija vzdolž celotne verige vrednosti

Osnovni inženiring s sistematičnim razvojem in načrtovanjem postavi temelje za uspešno rešitev avtomatizacije. Pri tem ima pomembno vlogo tudi standardizacija, katere koristi se kažejo na vseh stopnjah izvedbe projekta in življenjskega ciklusa procesne zmogljivosti. Primer uspešne standardizacije je podjetje B. Braun Melsungen AG z najsodobnejšo proizvodnjo izdelkov za infuzijo v Evropi.

Več o članku

Avtor: Dr. Tomaž Perme

Kontakt: Franci Šter

Tel: 01 530 21 00

Foto: Festo AG &Co. KG

www.festo.com/water

www.festo.com/biotech

www.festo.si

Nove razsežnosti produktivnosti v procesni industriji

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!