Sistem SCADA za nadzor in upravljanje valilnice

Uporaba programske opreme za načrtovanje sistemov NI LabVIEW in enote NI LabVIEW Datalogging and Supervisory Control (DSC) Module za hitro ter preprosto ustvarjanje kompleksne aplikacije SCADA za valilnico z optimalno funkcionalnostjo, ki vključuje napredne algoritme, popolnoma nastavljive V/I-naprave in povezavo s podatkovno zbirko.

Razvoj aplikacije za nadzorno upravljanje in zajemanje podatkov (SCADA) z različnimi oznakami in možnostmi po meri, ki jih ni mogoče najti v podobnih aplikacijah SCADA, da je mogoča komunikacija s številnimi napravami.

Piščančja valilnica je obrat, kjer se jajca izvalijo pod umetnimi pogoji. Sistem ima veliko sestavnih delov, ki potrebujejo napredne tehnologije, da je mogoče popolno upravljanje procesa. Ta valilnica ima kapaciteto 800.000 jajc, pri čemer traja en cikel 21 dni. Uporaba sistema SCADA omogoča preprost nadzor sistema na ravni sestavnih delov in omogoča takojšen odziv na določene dogodke. Z vzpostavitvijo sistema SCADA sta omogočena ne le nadzor in upravljanje, ampak tudi dodatne prednosti, na primer znižanje skupne porabe električne energije.

Zmogljivosti sistema SCADA

Za nadzor stanja velikih procesov je nujno potreben sistem SCADA. Zaradi tega smo za nadzor valilnice s kapaciteto okoli enega milijona jajc na mesec, ki jo sestavlja veliko število inkubatorjev ter tehnoloških enot, izvedli sistem SCADA. Uporaba sistema SCADA olajša nastavljanje parametrov, določanje receptov, nadzor parametrov in varčevanje z električno energijo.

Sistem SCADA zbira podatke iz inkubatorjev in drugih tehnoloških enot na programabilnih logičnih krmilnikih (PLC) ter vodilu Modbus TCP/IP. Okna aplikacije SCADA kažejo elemente in parametre sistema, na primer slike ter številke, in spreminjajo barvo glede na trenutno stanje. Uporabnik lahko za vsak stroj prebere trenutne vrednosti parametrov, da si ogleda delovni cikel stroja, nato pa lahko te parametre spreminja, kar je odvisno od ravni pomembnosti. Ko so uporabniki povezani ali brez povezave, lahko gledajo trende signalov, ki so bili med delovanjem sistema shranjeni v podatkovno zbirko (skupaj z opozorili ali dogodki).

Priprava sistema

Navigacijske tipke smo postavili v zgornji del glavnega okna (glejte sliko 1), seznam dejanskih opozoril in dogodkov na dno okna in trenutno odprto zaslon SCADA, ki po zagonu aplikacije kaže vse stroje, na sredini. V zgornjem desnem vogalu kaže legenda barve stanja za elemente objekta. Ustvarili smo šest uporabniških ravni dostopa v aplikaciji SCADA. Razpoložljive možnosti so na vsaki stopnji širše. Za izvajanje določenih dejanj se uporabnik prijavi z ustrezno ravnijo dostopa. Uporabnik z dostopom skrbnika lahko ustvari, spremeni ali izbriše druge uporabnike. Skrbnik lahko določi tudi uporabnike, ki se prijavljajo v krajevne zaslone na dotik poleg krmilnikov PLC.

Več o članku

Avtor:Aleksandar Popović

Avtor: Zoran Ignjatović

UNO-LUX NS d.o.o.

National Instruments d.o.o.

Tel: + 386 3 425 4200

Brezplačna številka: 080 080 844

www.ni.com/slovenia

Sistem SCADA za nadzor in upravljanje valilnice

Sorodni članki

Zadnji članki

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!