Simulacija s SIMIT in SIMATIC PCS7

Individualnost in visoka fleksibilnost igrajo vse pomembnejšo vlogo pri načrtovanju in realizaciji proizvodnih obratov. Faze realizacije projektov so pogosto napete in stroškovno intenzivne. Eden od razlogov je tudi to, da se inženirska dela pogosto podaljšajo že globoko v fazo obratovanja. Tako je mogoče stroškom povezanim s takšnimi deli slediti do manjkajoče validacije programskega dela avtomatizacije.

SIMIT kot osrednja programska oprema z grafičnim vmesnikom omogoča simulacije (brez strojne opreme) namenjene testiranju programske opreme avtomatizacije. Tako lahko SIMIT vodi v nižanje stroškov in izboljšanje kvalitete projektov. Zaradi širokega področja lahko SIMIT pomaga pri vsaki fazi projekta. Možne vzroke napak je tako možno zaznati v zgodnji fazi ter jih odpraviti ko to še ne povzroči velikih stroškov. Napake je možno simulirati brez nevarnosti za osebje ali stroje.

Izzivi so visoko kvalitetno planiranje, inštalacija in zagon sistema v najkrajšem možnem času. Skrajšanje časa zagona kot posledica simulacije tehnoloških funkcij z uporabo SIMIT lahko znatno prispeva k hitrejšemu doseganju planirane učinkovitosti in produktivnosti novih obratov, razširitev in modernizacij.

SIMIT omogoča testiranje in zagon specifičnih uporabniških programov tudi na delno virtualnem obratu. Da se to lahko doseže je potrebno odziv tehnoloških objektov kot tudi tehnoloških obratov mapirati v SIMIT in simulirati v realnem času. Za kontrolo se uporabi realen ali virtualen avtomatizacijski sistem.

Veliko učinkovitih testov za detekcijo in eliminacijo potencialnih napak se lahko izvede pred zagonom realnega obrata kot so npr. aplikacije pravilnih identifikacij ali testiranje logike medsebojnih povezav in prepletenosti. Na ta način je možna optimizacija kvalitete procesa konfiguracije brez rizika v realnih obratih.

Prednosti:

  • Osrednje prednosti uporabe SIMIT.
  • Povišana kvaliteta inženiringa konfiguracij avtomatike.
  • Skrajšan čas zagona in rizika zaradi vnaprejšnjih testiranj.

Dizajn

SIMIT na računalnikih z nameščenimi Windows XP Professional (32-bit) ali Windows 7 Professional/Ultimate (32/64-bit). Lahko se integrira s pomočjo odprtih povezav v SIMATIC PCS. Povezava do realnih inženirskih sistemov je mogoča s kalkulacijo modelov v realnem času (strojna oprema v zanki). Povezava v SIMATIC PCS 7 sisteme se lahko izvede s PROFIBUS DP ali PROFINET IO. V tem primeru vmesniki simulirajo naprave na PROFIBUS DP/PROFINET IO.

PRODAVE povezava se lahko uporabi za MPI/DP ali IE vmesnik avtomatizacijskega sistema za procesne podatke s SIMIT.

Več o članku

Siemens d.o.o.

Informacije: Simon Čretnik

www.siemens.si

Simulacija s SIMIT in SIMATIC PCS7

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!