Simulacija s SIMIT in SIMATIC PCS7

Individualnost in visoka fleksibilnost igrajo vse pomembnejšo vlogo pri načrtovanju in realizaciji proizvodnih obratov. Faze realizacije projektov so pogosto napete in stroškovno intenzivne. Eden od razlogov je tudi to, da se inženirska dela pogosto podaljšajo že globoko v fazo obratovanja. Tako je mogoče stroškom povezanim s takšnimi deli slediti do manjkajoče validacije programskega dela avtomatizacije.

SIMIT kot osrednja programska oprema z grafičnim vmesnikom omogoča simulacije (brez strojne opreme) namenjene testiranju programske opreme avtomatizacije. Tako lahko SIMIT vodi v nižanje stroškov in izboljšanje kvalitete projektov. Zaradi širokega področja lahko SIMIT pomaga pri vsaki fazi projekta. Možne vzroke napak je tako možno zaznati v zgodnji fazi ter jih odpraviti ko to še ne povzroči velikih stroškov. Napake je možno simulirati brez nevarnosti za osebje ali stroje.

Izzivi so visoko kvalitetno planiranje, inštalacija in zagon sistema v najkrajšem možnem času. Skrajšanje časa zagona kot posledica simulacije tehnoloških funkcij z uporabo SIMIT lahko znatno prispeva k hitrejšemu doseganju planirane učinkovitosti in produktivnosti novih obratov, razširitev in modernizacij.

SIMIT omogoča testiranje in zagon specifičnih uporabniških programov tudi na delno virtualnem obratu. Da se to lahko doseže je potrebno odziv tehnoloških objektov kot tudi tehnoloških obratov mapirati v SIMIT in simulirati v realnem času. Za kontrolo se uporabi realen ali virtualen avtomatizacijski sistem.

Veliko učinkovitih testov za detekcijo in eliminacijo potencialnih napak se lahko izvede pred zagonom realnega obrata kot so npr. aplikacije pravilnih identifikacij ali testiranje logike medsebojnih povezav in prepletenosti. Na ta način je možna optimizacija kvalitete procesa konfiguracije brez rizika v realnih obratih.

Prednosti:

  • Osrednje prednosti uporabe SIMIT.
  • Povišana kvaliteta inženiringa konfiguracij avtomatike.
  • Skrajšan čas zagona in rizika zaradi vnaprejšnjih testiranj.

Dizajn

SIMIT na računalnikih z nameščenimi Windows XP Professional (32-bit) ali Windows 7 Professional/Ultimate (32/64-bit). Lahko se integrira s pomočjo odprtih povezav v SIMATIC PCS. Povezava do realnih inženirskih sistemov je mogoča s kalkulacijo modelov v realnem času (strojna oprema v zanki). Povezava v SIMATIC PCS 7 sisteme se lahko izvede s PROFIBUS DP ali PROFINET IO. V tem primeru vmesniki simulirajo naprave na PROFIBUS DP/PROFINET IO.

PRODAVE povezava se lahko uporabi za MPI/DP ali IE vmesnik avtomatizacijskega sistema za procesne podatke s SIMIT.

Več o članku

Siemens d.o.o.

Informacije: Simon Čretnik

www.siemens.si

Simulacija s SIMIT in SIMATIC PCS7

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!