Uporabnost in značilnosti industrijskih modemov Ewon

logo

Industrijski modemi so si tekom uveljavitve koncepta IIoT s svojimi funkcionalnostmi vsekakor izborili svoj položaj na različnih ravneh industrije. Dodano vrednost modemov spoznavajo različni profili uporabnikov – končni uporabniki (na primer na ravni proizvodnih obratov, sistemov prečiščevanja voda in drugih obratov) ter sistemski integratorji in strojegradniki.

Pri končnih uporabnikih prednosti oddaljenega dostopa in oddaljenega zajema podatkov iz naprav izkoriščajo vzdrževalci, vodje proizvodnih pogonov in druge odločevalne ravni. Oddaljeno je lahko iz strojev mogoče pridobivati parametre učinkovitosti delovanja proizvodnega procesa (OEE), indikatorje, ki kažejo na potrebo po vzdrževanju, vzdrževalci pa lahko preko oddaljenega programiranja PLK tudi spreminjajo nastavitve stroja. Pri sistemskih integratorjih in strojegradnikih funkcionalnosti modemov lajšajo zagon na oddaljeni lokaciji, omogočajo oddaljeno precizno nastavljanje različnih parametrov med garancijsko dobo ali pa celotnega življenjskega obdobja stroja. V primeru nujnih servisnih posegov brez dvoma omogočajo hitro rešitev. Prednosti modemov torej zmanjšujejo potrebo po lokalnem pristopu k stroju, kar za uporabnika pomeni prihranek časa in denarja.

Industrijski modem je kot komunikacijski prehod povezan na PLK krmilnik (ali HMI panel) na eni strani, ter v internetno omrežje na drugi strani. Modemi Ewon se v internetno omrežje povezujejo preko treh glavnih načinov povezovanja – preko Ethernet žične povezave, ter WiFi in GSM (3G/4G) signala. Produktni portfelj Ewon modemov obsega modele Cosy in Flexy ter Ewon Netbiter, funkcionalnosti modemov Ewon pa je smiselno deliti na oddaljeni dostop do naprave ter na daljinski zajem podatkov iz oddaljene naprave.

Modem Cosy je vstopni in osnovni model, ki omogoča oddaljeni dostop do naprav. Cosy omogoča oddaljeno odpravljanje težav, programiranje PLK, dostopanje do HMI panela, vzpostavljanje slike z IP kamero (za asistenco pri odpravljanju težav), ter tudi pridobivanje alarmnih obvestil. Obstajajo štirje modeli kompaktne zasnove – Cosy 131 Ethernet, Cosy 131 WiFi in Cosy 131 Cellular (3G in 4G).

Modem Flexy je nadgradnja modela Cosy, ki poleg oddaljenega dostopa do naprav omogoča bolj napredne podatkovne storitve v obliki pridobivanja podatkov iz oddaljenih lokacij. Na ta način je mogoče spremljanje stroja, njegove uspešnosti ter s tem tudi proaktivno vzdrževanje stroja. Glavne funkcije obsegajo centralno pridobivanje podatkov s časovno oznako (npr. alarmov, ključnih kazalnikov uspešnosti obratovanja naprave in porabe energije) in izdelavo lastnega HMI operaterskega panela (M2Web orodje). Modem Flexy se lahko uporablja tudi kot vmesnik pri centralnih nadzornih sistemih za SCADA aplikacije. Enako kot modem Cosy omogoča povezovanje v omrežje preko Ethernet, WiFi in mobilne komunikacije.

Talk2M internetna storitev v oblaku
Talk2M je oblak preko katerega uporabnik dostopa do stroja, oziroma preko katerega se izmenjujejo podatki od oddaljene naprave do uporabnika. Uporabniki se ob oddaljenemu dostopu do naprav in zajemu podatkov iz oddaljenih naprav do Ewon usmerjevalnikov povezujejo na VPN strežnik/oblak, preko strežnika Talk2M pa do industrijskega usmerjevalnika, ki je povezan s PLK krmilnikom/HMI panelom. Na svetu je postavljenih več kot 30 VPN strežnikov, ki vzpostavljajo oblak Talk2M v 156 državah sveta. Talk2M internetna storitev omogoča dostop do oddaljenih storitev in uporabniško povezavo na zahtevo, strežniška strojna oprema pa ni potrebna, saj jo zagotavlja Ewon. Omenjena internetna storitev ustreza ISO standardu 27001:2013, ki pokriva sisteme upravljanja informacijske varnosti. Internetna storitev Talk2M je sicer omogočena v dveh paketih – Free+ nivoju in Pro nivoju, razlikujeta se v zmožnostih, ki jih ponujata.

Orodje M2Web in vizualizacija pridobljenih podatkov
Pridobljeni podatki iz oddaljenih lokacij dobijo še večjo vrednost, če jih je mogoče tudi vizualizirati. Že omenjeno, koncept oddaljenega povezovanja preko modemov Ewon omogoča tudi vizualizacijo. Običajno operaterji dostopajo do stroja lokalno preko HMI panelov, kjer je mogoče prikazati in hraniti podatke, ki prihajajo iz PLC-ja in prikazujejo stanje/obratovanje stroja, operater pa lahko preko HMI panela z napravo tudi upravlja. Enako funkcionalnost, a z daljinsko dosegljivostjo, je mogoče doseči s pomočjo orodja oziroma spletnega portala M2Web, ki preko kateregakoli spletnega brskalnika omogoča vizualizacijo dejanskega HMI panela na pametni napravi ali osebnemu računalniku. Spletni brskalnik tako postane »daljinski« HMI panel. M2Web v namen daljinskih HMI panelov uporablja VNC in RDP protokol, ter HTML5.0 pretvornike. Za potrebe vzpostavitve vizualizacije se uporablja orodje ViEwon, kjer gre za grafično orodje, ki se uporablja za oblikovanje HMI grafike in temelji na HTML5.0 strani. Vzpostavljena vizualizacija se nato naloži v Ewon-ov spletni strežnik. Tako je mogoče hkratno oddaljeno branje in pisanje podatkov iz PLC-ja.

Zaključek
Modemi Ewon omogočajo kar nekaj funkcionalnosti, ki znatno olajšajo delo vzdrževalcem strojev in vodjem proizvodnih obratov, ter na drugi strani sistemskim integratorjem in strojegradnikom. Prvi lahko »iz naslonjača« pridobivajo podatke o tem, kaj se dogaja s stroji v proizvodnji in načrtujejo vzdrževanje naprav – tu gre bolj za SCADA rešitve. Drugi (sistemski integratorji in strojegradniki) s pomočjo modemov Ewon lahko učinkovito zmanjšajo stroške vzdrževanja, servisiranja in dostopanja do naprav in rešitev, ki so jih vzpostavili na oddaljenih lokacijah. Brez dvoma naprava, ki ni zgolj lokalno dostopna, ter je povezana v internet preko industrijskega modema, prinaša prednosti za vse vključene uporabnike.

Več informacij o modemih Ewon na www.ewon.biz.

Najdete nas tudi na LinkedIN-u: https://www.linkedin.com/company/inea-rbt-d-o-o-/
in Facebook-u: https://www.facebook.com/inearbt/

Inea RBT d.o.o.
Stegne 11, 1000 Ljubljana
Tel.: 01 513 81 00
E-pošta: info@inea-rbt.si
www.inea-rbt.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!