Uporaba senzorjev v lesni industriji

logo

V zadnjih letih je upadlo število velikih podjetij na področju lesno predelovalne industrije. Zadnja kriza v gospodarstvu je pokazala tudi, da samo najnaprednejša podjetja, najbolj inovativna podjetja postanejo vodilna podjetja na določenem tržnem segmentu.

V Sloveniji se pojavljajo nova in nova manjša podjetja, katera poskušajo konkurirati velikim zunanjim proizvajalcem. Nekateri manjši domači proizvajalci se povezujejo z velikimi trgovci in proizvajalci, črpajo njihovo znanje in proizvajajo izdelke. Zaradi potrebe trga in pritiska na cene se domači proizvajalci nenehno razvijajo in uporabljajo vedno več domačega znanja in avtomatizacije. Uporabljajo preizkušene rešitve in vgrajujejo najsodobnejšo tehnologijo, vse v želji po čim večji produktivnosti.

Podjetje FBS elektronik d.o.o. je sčasoma postalo pomemben dobavitelj opreme za tovrstna podjetja. Ponujamo vam zanesljive in inovativne izdelke za avtomatizacijo vaše proizvodnje.

Zaznavanje materiala
Za zaznavanje lesnih izdelkov lahko uporabite kapacitivna stikala iz serij DCC (enosmerno napajanje) ali ACC (izmenično napajanje). Z njimi zaznavate surov les ali lesene izdelke. Področje zaznavanja je do 50 mm. Za daljše linije lahko uporabite optična stikala serij S5 ali PA – zrcalne ali svetlobne zapore. Stanje na izhodu se spremeni, ko predmet prekine žarek stikala.

Lahko pa uporabite tudi področne – »area« senzorje serij BX10 in BX80. Senzorji serije BX lahko zaznavajo izdelke od 2 mm do 90 mm debeline, ne glede na predhodno obdelavo lesa (naraven, surov les ali barvan lesen izdelek). Senzorji uporabljajo tehnologijo navzkrižnih žarkov, zato je lahko razdalja tipanja tudi do 6 m. BX serija je dobavljiva tudi za eksplozivno nevarna okolja z Atex certifikatom kategorije 2 in 3. Ti senzorji se lahko uporabljajo tudi v aplikacijah barvanja in lakiranja izdelkov. Na voljo so tudi senzorji z visoko imunostjo na svetlobne motnje, ki jih lahko uporabimo tam, kjer je v prostoru veliko ostalih močnih virov svetlobe npr. bliskavica. Na področjih kjer želite zaznavati položaje batov in tako zaznavati premik izdelkov, vam lahko ponudimo magnetna stikala serij RZ in FE za vgradnjo v pnevmatski cilinder.

Manipulacija materialov
Omejeno in racionalno rokovanje z materiali je ključni faktor na poti do zniževanja stroškov. Za zaznavanje izdelkov vam lahko ponudimo paleto senzorjev, kot so že omenjena kapacitivna stikala in večino optičnih stikal v M12, M18 ali v ohišju v obliki kvadra. Največje stikalo je cilindrično s premerom tipalne površine 80 mm ter s ploščo za pritrditev 80×80 mm. Za namen zaznavanja produktov se lahko uporabijo optična tipala, zrcalne zapore in svetlobne zapore. Lahko uporabite tudi področne »area« svetlobne zavese. Z njimi lahko zaznavate objekte velikosti nad 5 mm, z razdaljo zaznavanja do 6m. Za zaznavanje zelo drobnih izdelkov, za mesta kjer imate malo prostora ali pa so temperature visoke pa vam lahko ponudimo optična stikala s svetlobnimi vlakni od premera 2 mm naprej.

Kontrola delovanja strojev
Za boljše nastavitve strojnih delov in kontrolo delovanja na različnih strojih, lahko uporabimo tudi zgoraj opisane izdelke za nadzor izdelkov. Za kontrolo pozicije brusnega papirja ali oscilacije traku na brusilnih strojih pa lahko uporabimo posebej dizajnirane viličaste senzorje serije FC4. Za isti namen lahko uporabimo tudi M18 optične senzorje z izločenim ozadjem serije MP0 (enosmerno napajanje) ali serije MQ9 (izmenično napajanje). Uporabite lahko tudi TOF-SPOT senzor z analognim ali digitalnim izhodom. Na senzorju lahko nastavite točko preklopa (digitalni izhod) ali pa analogni izhod priključite na krmilnik in pri določenih vrednostih analognega signala izvedete načrtovane operacije.

Nastavitev položaja
Da si zagotovite natančne nastavitve in s tem brezhibno delovanja stroja, lahko uporabite induktivna stikala. Stikala so lahko cilindrična – serija DCA od 3 mm premera do 30 mm. Serija AC je dobavljiva od velikosti M8 dalje. Kvader oblika obeh serij pa je dobavljiva od 15x10x60 mm pa do 40x25x78 mm. Dobavimo lahko tudi stikala z visokimi frekvencami delovanja, katera se uporabljajo za nadzor vrtenja vretena – nadzor sukanja držala ali prisotnost orodja v držalu.

Za zaznavanje prisotnosti lesnih panelov ali za nadzor višine lahko uporabite kapacitivna stikala. Kapacitivna stikala serij DCC (enosmerni) in ACC (izmenični) zahtevajo natančne nastavitve (preklopna razdalja je odvisna od materiala, katerega zaznavamo in znaša od 5 do 50 mm). Na mestih, kjer razdalje ne moremo točno nastaviti pa lahko uporabimo ultrazvočna stikala iz serije UK (širši snop v področju zaznavanja). Ta stikala zaznavajo les ne glede na barvo in velikost materiala. Tipalna razdalja serije UK je do 2,2 m kar velja enako za digitalni in analogni izhod. S stikali UK serije lahko nadomestimo večje in dražje modele, kot tudi nekatera optična stikala. Zamenjavo optičnih stikal z ultrazvočnimi predlagamo, kadar pride do motenj zaradi svetlečih objektov (folija za zavijanje) ali pa zaradi prahu v okolici. Ultrazvočna stikala iz serije UK6 v ohišju M18 so enostavna za montažo in jih lahko uporabite na primer na tekočih trakovih za zaznavanje lesenih plošč (»desk«).

Zagotavljanje varnosti zaposlenih
Zaščito operaterja lahko dosežemo z uporabo svetlobnih zaves (kategorije 2 in 4). Glede na zahteve aplikacije izberemo potrebno varnostno zaveso – možne resolucije so od 14 mm (»za prst«) naprej. Z ustreznim varnostnim krmilnikom / relejem lahko uporabite tudi muting funkcijo, katera dovoljuje na primer pomik materiala v stroj skozi optično polje svetlobne zavese. Odvisno od možnosti aplikacije lahko zaščito izvajate tudi z M18 ali M30 optičnimi senzorji z enojnim žarkom v kombinaciji z ustreznim varnostnim krmilnikom. Varnostni krmilniki večinoma podpirajo muting funkcijo. Za zaščito lahko uporabite tudi Tof-Spot senzorje (varnostna kategorija 2). Dobra lastnost teh senzorjev je, da TOF tehnologija omogoča zaznavanje tudi skozi prah v zraku. Eden od načinov, ki izpolnjuje zahteve za zaščito delavca, ki upravlja stroj, so tudi varnostne preproge. Varnostne preproge za lesno industrijo imajo večinoma gumijasto pohodno površino. Stanje na izhodu spremenijo, če na njih deluje pritisk večji od 120 N na kvadratni meter. V kombinaciji: varnostna preproga in varnostni modul, lahko dosežete varnostno kategorijo 3. Vse omenjene zaščite prekinejo aktivnosti stroja ob posegu v varovano območje. Omogočajo pa tudi »avtomatski restart«, ko motnja ni več prisotna.

Dodatna oprema
Pri nas lahko naročite tudi opremo, katero potrebujete pri montaži. Na zalogi imamo nosilce senzorjev, zaščito kabla in senzorjev ter precej raznovrstnih konektorjev za priklop senzorjev (M8, M12 – 3 do 5 pinski, ravni ali kotni, s priključnim kablom ali brez). V kolikor imate na enem mestu več senzorjev, jih lahko spojite preko razdelilnika ( od 4 do 8 vtičnic za senzorje) in vodite en kabel od razdelilnika do kontrolne omarice. Na voljo so tudi večji, večpinski konektorji – npr. 24 pinov. Konektorje lahko dobavimo s PVC zunanjim plaščem ali PUR zaščitnim zunanjim plaščem kabla. Na zalogi imamo običajne dolžine konektorjev s kablom, lahko pa vam izdelamo konektorje tudi po vaših specifikacijah. Na kable lahko namestimo tudi zaščitne cevi – po celi dolžini ali samo na potencialno nevarnih mestih. Zaščita je lahko plastična ali kovinska..

V podjetju FBS elektronik d.o.o. zagotavljamo bogato zalogo opisanih izdelkov. Z dobro utečenimi nabavnimi kanali na področju Evrope pa zagotavljamo kratek dobavni rok izdelkov naših partnerskih podjetij. Pokličite nas in skupaj bomo poiskali optimalno rešitev za vašo aplikacijo.

Več informacij najdete na www.fbselektronik.com ali nas pokličite.

FBS Elektronik d.o.o.
03 898 37 00
www.fbselektronik.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!