S pomočjo ekspanzijske turbine do učinkovitega gretja in hlajenja

logo

Raziskovalci iz univerze Purdue so razvili novo napravo, za zmanjšanje porabe energije v parno-kompresijskem ciklu toplotne črpalke, na principu katerega delujejo hladilno-grelne naprave v naših domovih, nakupovalnih središčih in vozilih.

Ekipa je izdelala inovativno ekspanzijsko turbino, ki je zmožna izrabiti poprej izgubljeno energijo, ki je gnala proces spremembe tlaka zraka v kompresorju. Napravo je mogoče uporabiti kot regulator že obstoječe toplotne črpalke. Ekipa je svoje raziskave predstavila v zborniku International Journal of Refrigeration.

»Naša naprava ima dvostopenjsko delovanje in je učinkovitejša in prav tako varna kot dosedanje parno-kompresijske črpalke,« je dejal asistent Riley Barta.

»Ustvarili smo napravo z raznolikimi možnostmi uporabe, ki je veliko bolj vsestranska kot dosedanji pristopi k hlajenju. Ne le da naprava zmanjšuje izgube električne energije, kar zmanjšuje stroške in povečuje učinkovitost, ampak je tudi zmožna učinkovitega delovanja v širšem temperaturnem območju. Naša ekspanzijska turbina in regulacijske metode omogočajo varno obratovanje sistema toplotne črpalke.«

V raziskavo sta vodila še Eckhard Groll, profesor za mehanični inženiring, ter David Ziviani, asistent za inženiring.

Novo razvito napravo je mogoče uporabiti v vseh standardnih ogrevalnih in hladilnih sistemih doma, v vozilih in industrijskih zgradbah.

Inovacijo nameravajo raziskovalci patentirati preko univerzitetnega oddelka za komercializacijo tehnologije, razvoj naprave pa nameravajo nadaljevati s partnerji, ki jih aktivno iščejo.

Povzeto po:
https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2020/Q1/turbomachine-expander-offers-efficient,-safe-strategy-for-heating,-cooling.html

https://www.purdue.edu

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!