S pomočjo ekspanzijske turbine do učinkovitega gretja in hlajenja

logo

Raziskovalci iz univerze Purdue so razvili novo napravo, za zmanjšanje porabe energije v parno-kompresijskem ciklu toplotne črpalke, na principu katerega delujejo hladilno-grelne naprave v naših domovih, nakupovalnih središčih in vozilih.

Ekipa je izdelala inovativno ekspanzijsko turbino, ki je zmožna izrabiti poprej izgubljeno energijo, ki je gnala proces spremembe tlaka zraka v kompresorju. Napravo je mogoče uporabiti kot regulator že obstoječe toplotne črpalke. Ekipa je svoje raziskave predstavila v zborniku International Journal of Refrigeration.

»Naša naprava ima dvostopenjsko delovanje in je učinkovitejša in prav tako varna kot dosedanje parno-kompresijske črpalke,« je dejal asistent Riley Barta.

»Ustvarili smo napravo z raznolikimi možnostmi uporabe, ki je veliko bolj vsestranska kot dosedanji pristopi k hlajenju. Ne le da naprava zmanjšuje izgube električne energije, kar zmanjšuje stroške in povečuje učinkovitost, ampak je tudi zmožna učinkovitega delovanja v širšem temperaturnem območju. Naša ekspanzijska turbina in regulacijske metode omogočajo varno obratovanje sistema toplotne črpalke.«

V raziskavo sta vodila še Eckhard Groll, profesor za mehanični inženiring, ter David Ziviani, asistent za inženiring.

Novo razvito napravo je mogoče uporabiti v vseh standardnih ogrevalnih in hladilnih sistemih doma, v vozilih in industrijskih zgradbah.

Inovacijo nameravajo raziskovalci patentirati preko univerzitetnega oddelka za komercializacijo tehnologije, razvoj naprave pa nameravajo nadaljevati s partnerji, ki jih aktivno iščejo.

Povzeto po:
https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2020/Q1/turbomachine-expander-offers-efficient,-safe-strategy-for-heating,-cooling.html

https://www.purdue.edu

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!