S pomočjo ekspanzijske turbine do učinkovitega gretja in hlajenja

logo

Raziskovalci iz univerze Purdue so razvili novo napravo, za zmanjšanje porabe energije v parno-kompresijskem ciklu toplotne črpalke, na principu katerega delujejo hladilno-grelne naprave v naših domovih, nakupovalnih središčih in vozilih.

Ekipa je izdelala inovativno ekspanzijsko turbino, ki je zmožna izrabiti poprej izgubljeno energijo, ki je gnala proces spremembe tlaka zraka v kompresorju. Napravo je mogoče uporabiti kot regulator že obstoječe toplotne črpalke. Ekipa je svoje raziskave predstavila v zborniku International Journal of Refrigeration.

»Naša naprava ima dvostopenjsko delovanje in je učinkovitejša in prav tako varna kot dosedanje parno-kompresijske črpalke,« je dejal asistent Riley Barta.

»Ustvarili smo napravo z raznolikimi možnostmi uporabe, ki je veliko bolj vsestranska kot dosedanji pristopi k hlajenju. Ne le da naprava zmanjšuje izgube električne energije, kar zmanjšuje stroške in povečuje učinkovitost, ampak je tudi zmožna učinkovitega delovanja v širšem temperaturnem območju. Naša ekspanzijska turbina in regulacijske metode omogočajo varno obratovanje sistema toplotne črpalke.«

V raziskavo sta vodila še Eckhard Groll, profesor za mehanični inženiring, ter David Ziviani, asistent za inženiring.

Novo razvito napravo je mogoče uporabiti v vseh standardnih ogrevalnih in hladilnih sistemih doma, v vozilih in industrijskih zgradbah.

Inovacijo nameravajo raziskovalci patentirati preko univerzitetnega oddelka za komercializacijo tehnologije, razvoj naprave pa nameravajo nadaljevati s partnerji, ki jih aktivno iščejo.

Povzeto po:
https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2020/Q1/turbomachine-expander-offers-efficient,-safe-strategy-for-heating,-cooling.html

https://www.purdue.edu

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!