Nov kompakten senzor profila Baumer OX200

logo

OX200 – Pametni senzorji profila omogočajo učinkovito »inline« preverjanje in večdimenzionalne kontrolne naloge kot še nikoli prej.

»Inline« kontrole kakovosti igrajo vse pomembnejšo vlogo v proizvodnem procesu. Zmanjšujejo čas izpadov in zavrnitve slabih izdelkov s strani kupca, s čimer zagotavljajo nižje stroške in večje zaupanje kupcev. Do zdaj je bilo takšne rešitve mogoče uresničiti le s pomočjo zapletenih projektov in s tem povezanimi visokimi stroški. Senzorji profila z več orodji »multi-tool« OXM200 2D zdaj ponujajo možnost hitrega in enostavnega preverjanja velikega števila procesnih korakov. Kalibrirani senzorji profila so hitro nameščeni, takoj pripravljeni za uporabo in jih je mogoče na več načinov prilagoditi z integriranim spletnim vmesnikom, popolnoma brez zunanje programske opreme. Zahvaljujoč funkciji Power-over-Ethernet (POE) lahko senzor uporabljate z enim samim kablom.

Kompaktne in lahke naprave OX200 projicirajo lasersko linijo na objekt, ki ga je treba pregledati. Projicirana svetloba se odbija od predmeta in na vgrajeni kameri znotraj senzorja se pojavi slika. Tako se meri dvodimenzionalni profil površine predmeta. Z vnaprej določenimi integriranimi merilnimi orodji za meritev dimenzije predmetov vzdolž laserske črte (X-Z) je mogoče izmeriti vrednosti in jih pregledati. To omogoča obsežne analize profilov za testiranje in inšpekcijske naloge, kot so preverjanje dimenzij sestavnih delov, preprečevanje trkov predmetov pri sestavljanju, pa tudi naloge upravljanja in pozicioniranja v robotiki, kot je na primer nadzor položaja delov pri aplikaciji vgradnje delov v karoserijo avtomobila. Poleg velikega števila možnosti meritev so senzorji profila OXM200 še posebej impresivni zaradi izjemno preprostega delovanja prek integriranega spletnega vmesnika. Do sedem merilnih vrednosti je mogoče prosto konfigurirati z grafično podporo. Poleg integriranih merilnih funkcij nudijo senzorji profila OXM200 možnost povezave merilnih orodij za izvedbo še več raznolikih analiz. Tudi pregled predmetov na tekočem traku z različnimi položaji ni problem zaradi sledenja položaja. Nastavitve v senzorju je mogoče neposredno preveriti, prilagoditi in optimizirati.

Senzor profila OXP200 je optimiziran za integracijo v sisteme za obdelavo slik. Zahvaljujoč brezplačnemu SDK-ju (komplet za razvoj programske opreme) je mogoče senzor individualno prilagoditi vsaki aplikaciji. Velika izbira vmesnikov in protokolov (Profinet, Modbus TCP, UDP, IO-Link, analogni in preklopni izhodi) omogoča hitro in enostavno integracijo v avtomatizirana okolja. Možna je tudi neposredna povezava v IT in povezava v oblak z OPC UA ter povezava s sistemi za obdelavo slik s SDK. Poleg funkcije merjenja profila nudijo senzorji OXM200 enostaven dostop do sekundarnih podatkov, kot so temperatura ali delovni čas. To so osnova za optimizacijo procesov in za povečanje splošne učinkovitosti podjetja (OEE).

Na voljo sta dve različici
OXM200 – z integriranimi pametnimi funkcijami:

  • Senzor je opremljen s pametnimi merilnimi funkcijami in integrirano obdelavo slike ter daje rezultate v mm.
  • Različne merilne funkcije: npr. višina, rob, širina, vrzel, kot, razdalja …
  • Kombinacija različnih merilnih vrednosti.
  • Sledenje »Region of interest (ROI)«.

OXP200 – podatki profila za sisteme za obdelavo slik:

  • 2D točkovni oblak (surove podatke) pošlje preko izhoda v računalnik za nadaljnjo obdelavo.
  • Nastavitev senzorjev z intuitivnim spletnim vmesnikom ali prosto dostopnim SDK-jem z vzorčno kodo.
  • Integriran vhod dajalnika za sinhronizacijo slike profila premikajočih se predmetov s hitrostjo tekočega traku.

Za več podatkov ali ponudbo se obrnite na info@proel.si.

ProElektronika d.o.o.
Mariborska cesta 86
SI-3000 Celje
E-pošta: info@proel.si
www.proel.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!