Načrtovanje električnega dirkalnika s programom EPLAN Harness proD

logo

Načrtovanje in izdelava električnega dirkalnika je projekt nadobudnih mladih inženirjev iz društva Superior Engineering, ki osvajajo lovorike in srca na tekmovanjih Formula Student. Gre za odličen projekt, ki povezuje mlade s podjetji ter njihovimi produkti, ter jim omogoča iskanje inovativnih rešitev in tehnološki napredek.

V letošnjem letu se je projektu pridružilo tudi podjetje Exor Eti, ki je študentom omogočilo uporabo, izobraževanje in podporo za programsko opremo EPLAN, ki so jo uporabili v fazi načrtovanja električnega dirkalnika.

Cilj projekta je ustvariti kompleksen in celovit izdelek
Formula Student je največje tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved, ki s svojim znanjem in izkušnjami pod okriljem univerz in sponzorjev vsako leto tekmujejo v izdelavi dirkalnika in v različnih cestno-hitrostnih preizkušnjah. Na svetu obstaja okoli 500 ekip, ki se vsako leto pomerijo na tekmovanjih po celem svetu. Cilj posamezne ekipe je ustvariti kompleksen in celovit izdelek, ki zajema vse faze – od načrtovanja, konstruiranja, in izdelave zmogljivega dirkalnega vozila. Ljubljansko ekipo sestavlja prek 30 članov iz različnih fakultet, ki si na ta način ustvarja priložnosti za tehnični in osebnostni napredek. Izjemnega pomena pri tem projektu je povezovanje študentskih ekip s podjetji, ki jim lahko na svojevrsten način pomagajo do končnega izdelka.

181,18045 metrov žice v dirkalniku in 57,8195 metrov žice v bateriji
Pri načrtovanju nizkonapetostne napeljave za dirkalnik je ekipa Superior Engineering prvič uporabila program EPLAN Harness proD, ki jim je omogočil že v sami konstrukciji formule upoštevati prostor, kanale in odprtine za napeljavo. Poleg 3D modeliranja napeljave program omogoča izvoz 2D načrta v naravni velikosti za lažjo izdelavo same napeljave. Na ta način so lahko natančno predvideli koliko metrov žice potrebujejo in si prihranili ogromno časa pri sami izdelavi ter se izognili morebitnim napakam pri povezovanju. Električna zasnova namreč zahteva veliko natančnosti, saj so kabli debelejši in imajo omejen radij zavijanja. Prav tako so konektorji zaradi električnega pogona precej večji, kar je precej zapleteno spraviti pod relativno majhen monokok.

Z EPLAN Harness proD do prihranka časa, povečanja produktivnosti in izboljšanje kakovosti projekta
EPLAN Harness ProD je sodoben 3D programski sistem za učinkovito načrtovanje in dokumentacijo kabelskih snopov. Prednosti sistema so v avtomatiziranih korakih, od uvoza povezav iz EPLAN platforme do postavitve kablov in ustvarjanje dokumentacije. Sposobnost pridobivanja ustreznih informacij iz različnih MCAD sistemov in povezave iz ECAD pomeni, da je EPLAN Harness ProD možno vgraditi v PDM okolja. To omogoča oblikovanje kabelskih snopov, tudi če mehanskega prototipa ni na voljo. Na kratko: zmanjšuje razvojni čas, povečuje produktivnost in izboljšuje kakovost projekta.

V kolikor bi se želeli še pobližje spoznati z EPLAN Harness proD, vas podjetje Exor Eti vabi na praktično delavnico, ki bo potekala 24.9.2020 na sedežu podjetja.

Več informacij in prijave:

EXOR ETI d.o.o.
Brnčičeva 51
1231 Ljubljana
tel.: +386 (0) 1 511 10 95
info@exor-eti.si
www.exor-eti.si

 

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!