Raketni motor, načrtovan z umetno inteligenco in izdelan s 3D tiskanjem

logo

Dezeen, revija za oblikovanje in arhitekturo je objavilo novico, da je Hyperganic, nemško podjetje za programsko opremo, razvilo prototip 3D raketnega motorja, katerega je v celoti zasnovala umetna inteligenca.
AI gradnja raket s 3D-tiskanjem

Tradicionalni raketni motorji so sestavljeni iz individualno zasnovanih delov, ki jih nato sestavijo v celoto, AI-zasnovan primerek pa je 3D natisnjen v enem samem kosu. Ne gre le za zunanjo plast, temveč isti kos sestavljajo tudi zgorevalna komora, v kateri gorita oksidant in gorivo ter površinski kanali, v katerih kroži gorivo in s katerimi hladijo komoro in s tem preprečujejo njeno pregrevanje.

“V pravi raketi so hladilni kanali navadno privarjeni na zgorevalno komoro, kar lahko zaradi obrabe povzroči napake in eksplozije,” je za Dezeen povedal Duy-Anh Pham, dizajnerski direktor pri Hyperganicu.
“Sestavni deli so izdelani ločeno, zato zasnova dejansko ni celostno optimizirana, da bi bila najboljša in najbolj učinkovita,” je dejal. “Naš motor je sestavljen iz le enega kosa, ki je zasnovan tako, da ima najnižjo težo in najučinkovitejše hlajenje in tako najvišjo možno zmogljivost za določeno raketo,” je dodal, kot poroča Dezeen.

Pri ustvarjanju novega motorja je raketni znanstvenik začel z določanjem glavnih značilnosti nekega raketnega motorja – oblike zgorevalne komore in odločilnih lastnosti hlajenja.
Namesto da bi specifikacije oblikovanja pretvorili v CAD datoteke, so jih izrazili kot formule v Excel delovnem listu v obliki, ki je bila čitljiva s posebnim Hyperganicovim algoritmom.

Na podlagi matematičnih formul algoritem uporablja podatke za ustvarjanje končne geometrije motorja; od začetka do konca.

“Primerjamo postopek rasti in ne oblikovanja,” je dejal Pham.
“Algoritmu poveš, kaj želiš narediti, potem pa algoritem nekako gradi, ustvarja predmet z lastnostmi in zahtevami, ki si jo imel v mislih, po specifikacijah. Postopek torej ne ustvari nekega osnutka, ampak lahko rečemo, nekakšen DNK predmeta , “je dodal v izjavi za Dezeen.

Zatem se podatki prenesejo v industrijski 3D tiskalnik, kjer se spremenijo v resničnost, sestavljeno iz nikljeve zlitine za vesoljsko industrijo, imenovane Inconel 718.

“Tiskamo lahko v različnih gostotah materiala in ta metoda doslej še ni bila nikoli uporabljena pri gradnji raket,” je dejal Pham.

“Torej, notranji del je zelo trden, medtem ko proti zunanjosti postane struktura bolj porozna, da prihranimo na teži. Vsak dodaten kilogram šteje,” je dodal.
Medtem, ko se svet spopada s pandemijo korona virusa, ne smemo pozabiti, da bodo svetovi naprednega vesoljskega inženiringa, 3D-tiskanja in AI še vedno tu, ko bo končana. Pravzaprav so tu tudi v tem trenutku, kljub svetovni pandemiji.

Vir:
https://interestingengineering.com/this-3d-printed-rocket-engine-was-made-with-ai

Avtor: Brad Bergan
https://interestingengineering.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!