LOGO! – majhen, a vseeno ‘wow’

logo

Univerzalni logični modul LOGO! je vsestranski in enostaven za uporabo, zaradi česar je idealen pri vstopu v svet avtomatizacije in digitalizacije. Je uvodni predstavnik med krmilniki v Siemensovem prodajnem programu na področju mikroavtomatizacije in je namenjen izvajanju preprostejših aplikacij. Zadnja verzija, LOGO! 8.3, omogoča direktno povezavo v oblak.

Skoraj 25let je od izida prvega inteligentnega logičnega modula LOGO!, s katerim je omogočena realizacija enostavnejših projektov.Ne glede na to, če gre za manj zahtevne industrijske sisteme ali le za domačo uporabo (odpiranje dvoriščnih vrat, osvetlitev, ogrevanje, prezračevanje, idr.), je LOGO! prava izbira. Preprosta namestitev, minimalno ožičenje in uporabniku prijazno programiranje so vrline, ki ga odlikujejo. Zaradi njegove majhnosti in integriranih funkcij, ki so jih prej opravljali določeni elektro elementi (časovni releji, števci, pomožni kontakti, idr.), je v sami elektro omari privarčevanega precej prostora. Sam logični modul že vsebuje nekaj digitalnih vhodov ter izhodov in v kolikor je teh premalo, se jih da tudi razširiti,seveda ob priključitvi dodatnih signalnih modulov.Štiri vhode se opcijsko lahko koristi kot analogne (0 do 10 V). Ena LOGO! konfiguracija lahko ima do 24 digitalnih vhodov, 20 digitalnih izhodov, 8 analognih vhodov in 8 analognih izhodov. V kolikor sistem vsebuje več signalov, je mogoče uporabiti dodaten logični modul LOGO!, ki bo komuniciral in izmenjeval podatke s prvim.

LOGO! se lahko poveže z ostalimi napravami preko integriranega Ethernet vmesnika. Možna je izmenjava informacij še z drugimi logičnimi moduli LOGO!, S7 krmilniki, HMI napravami ali napravami drugih proizvajalcev, ki podpirajoprotokolModbus TCP.

Ker pa se LOGO! veliko uporablja na področju stavbne avtomatizacije, ga je ob uporabi dodatnega komunikacijskega modula mogoče integrirati v sistem, ki podpira standardiziran komunikacijski protokol KNX. Prav tako se lahko uporabi razširitveni komunikacijski modul za GSM in GPS (pošiljanje/prejemanje SMS, pošiljanje mailov, oddaljeno programiranje preko VPN, določanje položaja preko GPS, idr.).

Logični modul je opremljen s 6 vrstičnim prikazovalnikom, z možnimi različnimi osvetlitvami ozadja. Tako uporabnik v primeru neželene situacije (npr. previsoke temperature) že od daleč vidi, da nekaj ni v redu in lahko primerno ukrepa.

Opcijsko se lahko vstavi tudimicroSD spominsko kartico, ki omogoča prenašanje programa in arhiviranje podatkov.

Integriran je spletni strežnik, kar pomeni, da se lahko stanje naprav preverja preko spletnega brskalnika, tudi na daljavo. Za čimbolj prijazno uporabniško izkušnjo je na voljo možnost izdelave lastne spletne strani, za kar pa ni potrebno nobeno napredno poznavanje HTML programiranja. Na razpolago je brezplačno programsko orodje LOGO! Web Editor, s katerim lahko uporabnik na enostaven način izdela preprosto spletno stran po svojih potrebah in željah. Generirana HTML datoteka se naloži na micro SD. Edini pogoj za dostop do uporabniško določene spletne strani je, da brskalnik na mobilni napravi podpira HTML5.

Z vsako novo verzijo so prišle izboljšave, nove funkcije in moduli. Velik napredek se je pokazal tudi pri programski kapaciteti, saj se je ta postopoma povečevala iz začetnih 30 funkcijskih blokov nakar 400, kolikor jih je na voljo sedaj.

Možnost direktne povezave v oblak

Pred kratkim je izšlanovaverzija logičnega modula, LOGO! 8.3, ki omogoča direktno povezavo v oblak.S tem se krmilniški spominski prostor razbremeni, saj so podatki sedaj lahko preneseni v oblak, kjer so na voljo za nadaljnjo obdelavo in analizo. Rezultat tega so nove možnosti za uporabnika, dalahko beleži in vrednoti na primer energijske podatke, izvaja predvidena vzdrževanja ali implementira fleksibilne servisne koncepte. Povezava z oblakom omogoča centralninadzorin analizo številnih strojev ali avtomatiziranih sistemov,ne gledena lokacijo. Nadzor se lahko vrši od kjerkoli in kadarkoli kar preko pametnega mobilnega telefona, tablice ali računalnika.Potreben je le internetni dostop.

Zahvaljujoč Ethernet vmesniku, se LOGO! lahko koristi kot prehod (gateway) v oblak, ne glede na to, če je sistem kontroliran z LOGO!, S7 krmilnikom ali napravo drugega proizvajalca, ki ima možnost komunikacije z logičnim modulom LOGO!.

Programska oprema LOGO! SoftComfort, kjer se programira v programskih jezikih LAD (lestvični diagram) ali FBD (funkcijski blokovni diagram), s posodobitvijo omogoča aktiviranje in konfiguriranje povezav z oblakom.Logični modul LOGO!je mogoče registrirati v Amazonov oblak AWS (AmazonWebServices). Protokol za komunikacijo z oblakom je MQTT preko varnostnega protokola TLS (Transport LayerSecurity), ki skrbi za ohranjanje zasebnosti in varnosti podatkov pri komuniciranju preko interneta.Spletni strežnik z uporabniško določenimi spletnimi stranmi se lahko gosti direktno v oblaku AWS in varen prenos podatkov poteka v obe smeri (read/write).

Naslednja slika prikazuje postopek za vzpostavitev varne povezave med logičnim modulom LOGO! in oblakom AWS.

j LOGO! SoftComfort se poveže logičnim modulom LOGO! in dobi CSR (CertificateSigningRequest).

k LOGO! SoftComfort se poveže v AWS preko HTTPS in tja pošlje CSR.

l AWS vrne podpisan certifikat LOGO! SoftComfortu.

m LOGO! SoftComfort prenese certifikat na logični modul LOGO!.

n Logični modul LOGO! se poveže z AWS preko kriptiranega kanala.

 

Novosti, ki jih prinaša nova verzija LOGO! 8.3:

  •           ‘CloudIoTconnection’ – direktna povezava v oblak AWS preko MQTT protokola.
  •           Izboljšana varnost.
  •           Nove menijske možnosti na zaslonu LOGO! TDE – vsebuje npr. ‘Factory reset’.

 

Novo LOGO! 8.3 verzijo je mogoče prepoznati po oznaki: 6ED1052-xxx08-0BA1.

Podrobneje o logičnem modulu LOGO! najdete na spletni strani www.siemens.com/logo.

 

Celotna PDF revija brezplačno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!