Inovativna tehnologija za popolno skodelico kave

logo

trinamiX, hčerinska družba, ki je v celoti v lasti podjetja BASF, zdaj omogoča pražarnam kave, da bolje spremljajo in nadzirajo postopek nabave in izbire kavnih zrn.

 

H končni človekovi izkušnji ob pitju kave prispevajo številni dejavniki, ki vplivajo na rezultat praženja. Sem spadajo med drugim sorta, območje, kjer je kava gojena, kakovostni razred, skladiščenje, prevoz in številni postopki predelave. Zato so še posebej zanimive ravni kofeina in vlage v kavnih zrnih. Hitro in enostavno jih je mogoče določiti s s trinamiX prenosnimi infrardečimi (NIR, Mobile Near-Infrared) spektroskopskimi rešitvami.

Mobilna NIR spektroskopija omogoča majhnim pražarnam izvajanje strokovnih analiz na kraju samem

Določanje vsebnosti kofeina in preostale vlage v zrnih zahteva podrobne analitične postopke. Za razliko od velikih kavnih podjetij, si majhni pražarji kave ne more privoščiti lastnih laboratorijskih zmogljivosti za določanje sestavin v svojih surovinah. trinamiX pa zdaj tudi njim ponuja merilno tehnologijo, s katero lahko preverijo vse ključne parametre v njih. “S trinamiX NIR spektroskopskimi rešitvami imamo bistveno več možnosti za zagotavljanje kakovosti kave,” je povedal dr. Steffen Schwarz, priznani strokovnjak za kavo in snovalec Centra za usposabljanje in raziskovanje kave na ‘Konzulatu za kavo’. “Preostalo vlago je na primer mogoče hitro in enostavno izmeriti tako, da je mogoče profil praženja ustrezno prilagajati. Vedenje o vsebnosti kofeina pa po drugi strani omogoča, da se praženje natančno prilagodi kavnim sestavinam za različne profile okusov. Vpogled v te ključne parametre zagotavlja varnost tudi majhnim pražarnam in jim omogoča, da vedno znova izdelajo popoln izdelek.”

NIR spektroskopija je preizkušena tehnologija in se uporablja v laboratorijih po vsem svetu – novost pa je prenosna oblika spektrometra. Merilni podatki spektrometra se z inteligentnimi algoritmi ovrednotijo v oblaku in v nekaj sekundah prikažejo v aplikaciji na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. “Priročnost naprave je tu odločilna prednost. Veliki laboratoriji, kjer je mogoče preizkusiti kavna zrna, niso povsod na voljo ali pa že sam prevoz do njih traja predolgo,” je dejal dr. Schwarz. “S spektrometrom trinamiX pa lahko kadar koli izvedem analizo in prilagodim tehnološki postopek praženja.”

Boljši nadzor kakovosti vzdolž celotne dobavne verige

Uporaba NIR spektroskopije pa ni omejena le na postopek praženja. V celotni vrednostni verigi lahko merimo (in sledimo ter hkrati dokumentiramo in arhiviramo) na primer vlago fižola – med žetvijo, prevozom in skladiščenjem. Tako je mogoče kritične faze natančno spremljati in pravočasno ukrepati, da ne pride do težav. “Višja vsebnost vode ne pomeni samo večje teže z nižjim donosom, ampak tudi tveganje za nastanek plesni,” pojasnjuje Patrick Hellberg, vodja razvoja Spectroscopy Solutions v podjetju trinamiX. “Z našo tehnologijo lahko trgovci in skladiščno osebje na kraju samem hitro izmerijo, koliko vlage vsebuje pridelek in lahko tako natančneje načrtujejo naslednje tehnološke faze.”

trinamiX mobilnim NIR spektroskopskim rešitvam bodo v prihodnosti dodani še drugi pomembni parametri. “Trenutno si prizadevamo določiti kislost, s čimer bi pomagali pražarnam, da trgu ponudijo želodcu prijaznejšo kavo,” je povedal Patrick Hellberg. “Skupaj s strokovnjakom za kavo dr. Schwarzom še naprej širimo nabor svojih aplikacij, da bomo svojim strankam v prihodnosti lahko še bolj pomagali.”

Avtorica: Heather Hall

Vir: https://www.rdworldonline.com/innovative-technology-for-the-perfect-cup-of-coffee/

 

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!