Superelastična zlitina na osnovi železa ohranja lastnosti v ekstremnih temperaturah

logo

Japonski znanstveniki, ki si prizadevajo razširiti meje superelastičnih materialov, so naredili pomemben preboj in pokazali novo zlitino na osnovi železa, ki zdrži izjemno visoke in nizke temperature.

 

 

S to zmožnostjo, da se deformira in potem povrne prvotno obliko v vseh vrstah pogojev. Ekipa upa, da bo nova super elastična kovina našla možnost uporabe za gradnjo potresno bolj odpornih stavb in morda celo v vesolju.

Superelastične zlitine (SEA) so vrsta materialov z izjemno elastičnostjo, ki jim omogoča, da se deformirajo in vrnejo v prvotno obliko. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti so se ti trajni materiali začeli uporabljati v vseh področjih, od očal in predpasnikov do medicinskih in zobozdravstvenih izdelkov, vendar imajo v sedanji obliki svoje omejitve.

Na količino mehanske sile, ki jo lahko prenesejo ti materiali, vpliva temperatura okolice, današnje superelastične zlitine pa lahko delujejo pri temperaturah od -20 ° C do 80 ° C. Ker so v teh zlitinah tudi materiali, kot sta na primer titan in nikelj, so te zlitine tudi drage, kar pomeni, da se večinoma uporabljajo v obliki tankih žic in cevi.

Skupina inženirjev na univerzi Tohoku je pripravila nov recept za superelastične zlitine, s katerimi bi lahko znatno razširili njihovo potencialno uporabo. Novi material je izdelan iz železa, aluminija, niklja in kroma, s skrbnim nadzorom koncentracije vsebnosti kroma pa je ekipa lahko izdelala superelastično zlitino, ki v bistvu deluje neodvisno od temperature okolice in ohranja svoje lastnosti v okoljih s temperaturo od -263 ° C do 200 ° C.

Eden izmed najbolj razburljivih potencialov, ki ga ekipa vidi za svojo novo tehnologijo, je raziskovanje vesolja, kjer morajo materiali za izdelavo vozil prenesti deformacije v najbolj ekstremnih okoljih, na primer na Luni ali na Marsu, kjer temperaturne razlike med nočjo in dnevom lahko nihajo med -170 ° C in 120 ° C. Vendar pa bi jih brez dvoma lahko uporabil tudi veliko bližje domu.

“Vendar pa se možnosti uporabe novega SEA materiala s tem ne končajo,” pravi profesor Toshihiro Omori, ki je vodil raziskovalno skupino. “Lahko ga uporabimo v napenjalnih opornikih v zgradbah ali stebrnih elementih mostov – kar bo zagotavljalo večjo odpornost proti potresom.”

Raziskava je bila objavljena v reviji Science.
Avtor: Nick Lavars

Vir: https://newatlas.com/materials/superelastic-alloy-extreme-temperatures/

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!