KAKO SE LAHKO IGUSOVO PLASTIKO UPORABLJA V POLNILNI INDUSTRIJI

logo

Čeprav je bila visoko zmogljiva plastika včasih prezrta kot ustrezen material za strojne komponente, je zdaj standardna oprema v strojegradnji za predelavo hrane. Toda njihov potencial še zdaleč ni izčrpan. Igus dobavlja energijske verige, oblikovane skladno s smernicami dobre higienske prakse, in na obrabo odporne drsne komponente za široko paleto rešitev.

Odprta zasnova plastične energijske verige TH3 omogoča zelo enostavno čiščenje, medtem ko zaobljeni vogali in preprosti priključki brez navojev preprečujejo mrtve prostore, kjer se lahko naberejo ostanki in mikrobi. Poleg tega se e-verige zaradi svoje strukture ne drgne ob površine; to preprečuje odrgnine in odlaganje materiala. Modri ​​material, ki je značilen za plastične elemente v industriji hrane in pijač, je skladen s FDA/EU in je zelo odporen na agresivna čistila in kemikalije.

Poleg energijskih verig Igus nudi tudi ležaje iz modrega materiala iglidur A160 in iglidur A181, ki ustrezata uredbi EU 10/2011 in zahtevam FDA. Iglidur A160 je odporen na kemikalije, zaradi česar je neobčutljiv na agresivna čistila. Iglidur A181 pa ima nizek koeficient trenja na nerjavnih oseh in je zato bolj primeren za aplikacije, ki vključujejo sukanje in vrtenje. Poleg drsnih ležajev igus dobavlja oba materiala tudi kot trak tribo-tape za oblaganje drsnih površin in kot ploščo ali palico za nadaljnjo obdelavo.

Ker so varnostni standardi za zaščito potrošnikov izjemno visoki, je povpraševanje po zaznavnih materialih v strojih za predelavo hrane veliko. Poseben visokozmogljiv plastični material, ki ga je mogoče zlahka izslediti s standardnimi kovinskimi rentgenskimi aparati, najdemo v izbranih izdelkih serije igubal, pa tudi v vrtljivih zglobih in zglobnih vilicah, prirobničnih ležajih in sferičnih ležajih.

Igus dobavlja tudi široko paleto komponent iz nerjavečega jekla, posebej za prehrambno industrijo. Za transportne sisteme je na voljo linearni sistem drylin ZLW, ki je pripravljen za vgradnjo v različnih širinah in dolžinah. Razen zobatega jermena in zaključkov je v celoti izdelan iz nerjavečega jekla. Izjemno dolga življenjska doba je mogoča, če se uporablja v kombinaciji z drsniki iz iglidurja E7. Na voljo so tudi valji, skladni s FDA, vsak je sestavljen iz dveh krogličnih ležajev xiros in ene cevi.

Da bi Igus lahko garantiral dolgo življenjsko dobo in omogočil izračun za vse izdelke, v njihovem testnem laboratoriju opravijo obsežna testiranja. Rezultati se vnesejo v bazo podatkov, s čimer se nadgrajujejo spletni iskalci izdelkov in kalkulatorji življenjske dobe. Inženirji zato vedno lahko najdejo najprimernejšo rešitev, ki izboljša tehnično zmogljivost njihove opreme.

Vir: tehnična dokumentacija podjetja Igus

Avtor: Stojan Drobnič, HENNLICH d.o.o.

 

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!