1NCE: Pametne naprave premikajo svet naprej. Mi jih povezujemo.

logo

Vse razpoložljive IOT in M2M storitve za samo 10 EUR

IOT in M2M – enak koncept, drugačen pristop

Povezovanje aplikacij M2M s pomočjo SIM kartic dandanes ne predstavlja več nekega novega fenomena. Podatkovna komunikacija med stroji, senzorji in centralnimi sistemi je že zelo pogost način nadzora, vodenja in odčitavanja vrednosti na daljavo. Na milijone naprav si dnevno medsebojno izmenjuje podatke preko nizkih omrežnih frekvenc, bodisi da gre za informacije o delovanju, lokaciji, pripravljenosti ali porabi oddaljene naprave.

Od začetkov lokalne komunikacije strojev in senzorjev do danes, je internetna komunikacija postala dostopna tudi zelo majhnim in cenovno ugodnim napravam oz. »stvarem«. Te s pomočjo računalništva v oblaku in medsebojne izmenjave podatkov dobivajo nove funkcionalnosti in postajajo »pametne«. Tako je s tehnološkim razvojem informacijskih in komunikacijskih tehnologij M2M komunikacija postala sestavni del vedno bolj aktualnega Interneta stvari (IoT).

Slika 1: SIM-kartica podjetja 1NCE

IoT je posledica razširitev internetne povezave preko standardnih naprav, kot so pametni telefoni, namizni, prenosni in tablični računalniki, na katero koli vrsto običajno neinternetnih fizičnih naprav in vsakdanjih predmetov. Tako lahko danes v digitalni ekosistem povežemo že številne kuhinjske in medicinske pripomočke, zabavno elektroniko, kolo ali celo hišnega ljubljenčka. Raziskave napovedujejo, da bo do leta 2024 med seboj komuniciralo že več kot 27 milijard naprav.

Prva enotna predplačniška IOT tarifa

Medsebojno povezovanje majhnih in vedno cenejših predmetov zahteva nižje stroške in enostavnejše vzdrževanje, kot je to veljalo za starejše prakse M2M aplikacij. Ko gre za upravljanje tarif na tisoče in tisoče naprav, ki naj bi samostojno delovale na oddaljeni lokaciji, morajo biti stroški nastavitev in vzdrževanja v skladu s potrebami in seveda samo vrednostjo naprave. Standardne naročniške vezave s podatkovnimi zakupi in tarifne sheme mobilnih operaterjev z mesečnimi računi pogosto ne predstavljajo več optimalne rešitve.
Nemški mobilni operater 1NCE je prvi svetovni ponudnik, ki je razvil predplačniške telekomunikacijske storitve z enotno globalno obračunsko tarifo izključno za IOT in M2M aplikacije. V več kot 100 državah sveta zagotavlja visokokakovostni podatkovni prenos ter nazoren pregled in upravljanje vseh vaših povezanih naprav s pomočjo uporabniku prijaznega spletnega uporabniškega vmesnika 1NCE.

Slika 2: spletni uporabniški vmesnik 1NCE

Predplačniška SIM kartica, ki stane zgolj 10 EUR, zagotavlja 500 MB IoT podatkovnega prenosa in 250 SMS-jev, po enotni tarifi kjer koli po svetu za obdobje 10 let. Če bi količino podatkov porabili prej, lahko kadar koli enostavno dopolnite kartico s še 500 MB za 10 evrov. Naročanje dodatnih SIM kartic in dopolnjevanje stanja na obstoječih je sila enostavno in poteka v treh spletnih korakih – izbira  plačilo  prejem.

Podjetje 1NCE je bilo ustanovljeno konec leta 2017 v Kölnu kot strateški partner Deutsche Telekom AG. Tim danes šteje že več kot 100 sodelavcev in je pretežno sestavljen iz strokovnjakov, ki imajo več kot 20 let izkušenj s področja M2M in IOT. V slabih treh letih svojega obstoja so v obtok spravili že več kot 5 milijonov kartic in odprli predstavništva v 9 državah sveta. V sodelovanju z vodilnimi svetovnimi omrežnimi operaterji 1NCE ekipa danes zagotavlja visokokakovostne storitve podatkovnega prenosa v več kot 100 državah Evrope, Severne in Južne Amerike, Afrike, Azije in Oceanije.

1NCE FlexSIM in eSIM – za vse potrebe povezljivosti

1NCE SIM kartice omogočajo uporabniku samodejno preklapljanje med razpoložljivimi 2G, 3G, 4G/LTE-M in NB-IOT mobilnimi pasovi. So veliko bolj robustne in temperaturno odporne od običajnih potrošniških kartic. Pripravljene so že tudi za naslednjo generacijo mobilnih komunikacij, prihajajoče omrežje 5G. Aktivacija SIM ni potrebna, kartica je takoj ob vstavitvi pripravljena za uporabo.

V Sloveniji je trenutno podprta uporaba 1NCE na 2G, 3G in 4G radijski frekvenci. Predvidoma bo v letošnjem letu storitev na voljo tudi na bolj varčnem, nizkofrekvenčnem pasu NB-IOT.

Slika 3: 1NCE FlexSIM kartica

Standardna predplačniška tarifa 1NCE IoT za 10 evrov ponuja robustno, temperaturno obstojno 1NCE FlexSIM kartico v sklopu adapterjev za pretvorbo oblike iz standardne v mikro in nano.
Na voljo je tudi 1NCE industrijska IoT eSIM kartica. eSIM kartica je pravzaprav čip velik 6×5 mm, ki se trajno pritrdi na tiskano vezje naprave in služi kot klasična SIM kartica. Še posebej je primerna za različne industrijske aplikacije, za npr. vodotesne, robustne ali majhne, bolj kompaktne pametne predmete. eSIM je na voljo za 12 EUR na kos ob naročilu količine 100 ali več enot.

1NCE spletni uporabniški portal

Uporabniški portal 1NCE je zelo pregledno in funkcionalno orodje za upravljanje povezljivosti. Vsebuje grafičen, uporabniku prijazen vmesnik, ki med drugim preko nadzorne plošče omogoča enostaven pregled nad stanjem in porabo podatkov in SMS sporočil, nastavljanjem povezav, APN in VPN nastavitve z vsemi storitvami, upravljanje uporabniških računov, naročanjem novih kartic, kreiranjem oznak in skupin. Vključen je tudi dostop do tehnične podpore za svetovanje.

Ker je primarni cilj podjetja 1NCE, povezovanje IOT aplikacij, ponuja temu ustrezna orodja za integracijo v zunanje sisteme, kot so vtičniki 1NCE REST API za vključitev vseh bistvenih funkcij v lastni ekosistem, ter Data Streamer za prenos podatkov o aktivnostih in porabi kartic neposredno na strežnik uporabnika.

Slika 4: funkcionalno orodje za upravljanje povezljivosti

Del uporabniškega portala je tudi orodje 1NCE Connectivity Suite, ki poskrbi za hitrejše nastavljanje in povezovanje IOT naprav v AWS oblačno platformo. 1NCE SDK knjižnica, Data Broker, Rules Engine in SIM-as-an-identity so bistvene osnovne funkcionalnosti, ki omogočajo bolj varno in avtomatizirano integracijo naprav, okrepljeno podporo za IOT protokole ter hitro in enostavno integracijo upravljanja povezljivosti v AWS oblačno storitev.

Zanesljiva in ugodna IOT povezljivost

Dandanes obstaja veliko možnosti za brezžično povezovanje IOT naprav (Wi-Fi, Bluetooth, mobilno, satelitsko, LoRA itd.). Vsaka opcija ima svoje prednosti in slabosti. Ne-licencirani tehnologiji, kot sta Wi-Fi in Bluetooth veljata za cenejši, vendar končni uporabnik nosi glavno breme, da vzpostavi povezavo in da ostane povezan s spletom.

Mobilni prenos podatkov zahteva kakovostno omrežno infrastrukturo in povzroča stalne stroške za povezljivost. Nudi pa precej varnejši in bolj stabilen dostop do spleta, zaradi česar je še posebej priljubljen pri industrijskih aplikacijah, ki si ne morejo privoščiti izpadov povezave in nedelovanje.

Slika 5: mobilna aplikacija M2M

Kartica 1NCE ponuja za 10 EUR 10 let uporabe vrhunskih mobilnih storitev po enotni obračunski tarifi – 2 centa za 1 Mb, kjerkoli na svetu. Če to ni dovolj, lahko za 10 EUR dopolnite kartico z novih 500 Mb. To je vse, drobnega tiska ni.
Predplačniški podatkovni paket ni namenjen prenosu videa ali napravam, ki prenašajo velike količine podatkov. Razvit je za rastoče potrebe milijonov IOT naprav, ki periodično pošiljajo po nekaj kilobajtov, npr. status, čas, temperaturo, lokacijo…
Podjetje 1NCE je s svojo mrežo globalnih partnerjev, kot sta med drugim tudi China Telecom in Deutsche Telekom v slabih treh letih svojega obstoja ustvarilo impresivno zgodbo o uspehu. V svojem omrežju ima že več kot 5 milijonov povezanih naprav, kar predstavlja fascinantno rast, saj je še v začetku leta 2019 povezovalo le 1 milijon naprav. Prihodnost mobilnih storitev za IOT aplikacije zgleda zelo svetla, saj je glede na aktualne tehnološke trende za pričakovat, da bo v prihodnjih letih to število eksponentno raslo.

VIR: interno gradivo podjetja HENNLICH
Avtor: Dejan Jeremić
e-mail: jeremic@hennlich.si

HENNLICH d.o.o.,

Ulica Mirka Vadnova 13, 4000 Kranj
Telefon: +386 51 386 013
E-pošta: iiot@hennlich.si
Funkcionalno orodje za upravljanje povezljivosti www.hennlich.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!