Glavni AI trendi, na katere moramo biti pozorni v letu 2021

logo

Leta 2021 se bo umetna inteligenca izkazala za še močnejšo, tako kratkoročno kot dolgoročno. V tem prispevku je naštetih nekaj največjih trendov v zvezi z umetno inteligenco (AI, Artificial Intelligence) v naslednjem desetletju.

Slika: Razvoj umetne inteligence z digitalno zavestjo. Slika: kentoh / iStock

Umetna inteligenca (AI) vpliva na prihodnost skoraj vseh panog in vseh človeških bitij na planetu. Umetna inteligenca je bila uveljavljena kot glavno gonilo nastajajočih tehnologij, kot so masovni podatki, robotika in internet stvari (IoT). V letu 2021 bo umetna inteligenca še naprej delovala kot glavni tehnološki inovator za bližnjo prihodnost.

V naslednjem desetletju se bo zgodil hiter razvoj in sprejemanje obstoječih in novih nastajajočih tehnologij. Razvoj bo usmerjen k pospeševanju digitalizacije. Poleg tega bo tudi proaktivno pripravil industrijo na obvladovanje negotovosti v prihodnosti, na vse, česar v tem trenutku še ne moremo predvidevati.

Življenje s pandemijo Covid-19 v letu 2020 je sprožilo hitro spremembo potrošniških trendov. Kompleksni pomisleki glede varnosti in zasebnosti, etična uporaba umetne inteligence in naraščajoči vpliv podnebnih sprememb bodo vse veje industrije spodbudili k vključitvi sistemskega tveganja v svoje dolgoročno načrtovanje.

Glede na prvo objavljeno poročilo Svetovne organizacije za intelektualno lastnino – poročilo WIPO, ki spremlja razvoj tehnologij z analizo podatkov o inovacijskih dejavnostih, lahko opazimo trende pri patentiranju inovacij na področju umetne inteligence (AI), najboljše akterje na področju umetne inteligence iz industrije in akademskega sveta, ter geografsko distribucijo patentnih zaščit in znanstvenih publikacij, povezanih z umetno inteligenco. Prvo iz serije poročil WIPO o umetni inteligenci in analizi patentov je bilo objavljeno leta 2019 in ostaja merilo glede trendov v umetni inteligenci.
Tehnološke trende je mogoče prepoznati s pomočjo patentne analitike, zato je strokovna zbirka, vključena v poročilo WIPO, bistvenega pomena. WIPO poročilo se poglablja v zgodovinski razvoj inovacij na področju umetne inteligence, analizo trendov v patentih in znanstveno literaturo vse od nastanka umetne inteligence pred desetletji.

Raziskuje razčlenitev po tehnikah, funkcionalnih aplikacijah in področjih uporabe. Poročilo je nedvomno treba prebrati, če želite razumeti razvoj in posledice umetne inteligence, kje se nahaja zdaj in kam kaže njen razvoj.

Tehnološka podjetja nenehno raziskujejo priložnosti za posnemanja človeške inteligence s stroji in razne oblike sodelovanja med človekom in stroji.
Po mnenju WIPO lahko številne tehnologije, povezane z umetno inteligenco, najdejo uporabo v različnih panogah, kar kaže veliko število patentov v umetni inteligenci, ki se nanašajo na številne industrijske panoge. Microsoft trenutno vodi v tekmovanju z največjim številom patentov, povezanimi z umetno inteligenco. V svoji zbirki ima ta tehnološki velikan več kot 18.300 patentov, povezanih z umetno inteligenco. Microsoftu sledijo IBM, Samsung, Qualcomm in Google.

Mnogim razprava o trendih umetne inteligence postavlja eno najpomembnejših vprašanj na to temo: ali bo umetna inteligenca v prihodnosti resnično nadomeščala ljudi? Odgovor je kratek in pritrdilen, umetna inteligenca lahko nadomesti in tudi bo nadomestila ljudi. Pravzaprav se to že dogaja in to se imenuje tehnološki razvoj.

In kot se vedno dogaja pri kakršnikoli evoluciji, tehnološkega razvoja ni mogoče ustaviti. V nasprotnem primeru bi se ustavil tudi napredek in razvoj človeške rase. V preteklosti smo ljudje videli robote, ki nadomeščajo človeška delovna mesta v panogah, kot je proizvodnja. Danes imajo roboti vgrajeno neko obliko umetne inteligence, ki zagotavlja, da delujejo dobro in da tudi vedo, kakšno delo opravljajo.

Pomembno se je zavedati, da preživljamo četrto industrijsko revolucijo. Nekateri se seveda nočejo prilagoditi spremembam, vendar je ravno sprememba tista, ki poganja evolucijo. In AI je, naj nam bo to všeč ali ne, eden največjih tehnoloških trendov za leto 2021 in naprej.
V letu 2021 torej razmah umetne inteligence napreduje in postaja vseprisotna v vsakem kotičku našega vsakdana.

Naraščajoče zahteve po etični umetni inteligenci
Naraščajoče povpraševanje po etični umetni inteligenci je na vrhu seznama nastajajočih tehnoloških trendov, ki jih lahko pričakujemo v letu 2021. Po Forresterjevem mnenju bodo v prihodnjem desetletju direktorji informacijske tehnologije morali odgovoriti na pospešeno digitalizacijo in proaktivno obvladovati negotovost, vse to pa z etično uporabo umetne inteligence.

V preteklosti organizacije, ki so sprejele strojno učenje in ostale tehnologije umetne inteligence, niso bile preveč zaskrbljene zaradi njihovega etičnega vpliva, danes pa so se stvari zelo spremenile. Potrošniki in zaposleni, katerim so vrednote osnova, pričakujejo, da bodo podjetja umetno inteligenco uvajala na odgovoren način. V naslednjih nekaj letih se bodo podjetja zavestno odločala za poslovanje s partnerji, ki se bodo zavezali k podatkovni etiki in sprejeli takšne prakse ravnanja s podatki, ki bodo odražale njihove lastne vrednote in hkrati vrednote njihovih strank.

Nekatera izmed perečih etičnih vprašanj v zvezi z umetno inteligenco so:
– Izguba zaposlitve in neenakost bogastva. Ljudje so zaskrbljeni zaradi izgube službe v prihodnosti
– Kdo je odgovoren, če se AI zmoti?
– Ali je sistemom umetne inteligence dovoljeno ubijati?
– Edinstvenost in kako obdržati nadzor nad umetno inteligenco
– Kako naj ljudje ravnajo z umetno inteligenco?
-AI odstopanja

AI pogovorni roboti
Klepetalni roboti, ki jih poganja AI, znani tudi kot pogovorni AI, izboljšajo doseg, odzivnost in personalizacijo strankine izkušnje. Po mnenju Forresterja se pogovorni AI na osnovi umetne inteligence razvija v vse boljšo avtomatizacijo storitve za stranke.

Pogovorni robot z umetno inteligenco uporablja procesno obdelavo naravnega jezika (NLP) in strojno učenje, da bolj razume, kaj človek govori in kaj potrebuje, ter zagotavlja bolj naravno komunikacijo na skoraj človeški ravni. Z drugimi besedami, ti pogovorni roboti posnemajo človeški pogovor.

Inteligentna avtomatizacija: prenova bodočih načrtov za avtomatizacijo
Pandemija Covid-19 hitro spreminja programe avtomatizacije organizacij v zaledne procese in poslovno odpornost. Inteligentna avtomatizacija bo resnično predstavljala infuzijo robotske in digitalne avtomatizacije procesov s pragmatičnimi orodji za umetno inteligenco in poceni orodji za programiranje. Te tehnologije bodo podjetjem pomagale postati bolj učinkovita in odpornejša ter hkrati širiti svoje poslovanje.

Večji napredek na poti do zaupnih podatkov za AI
Po napovedih Forresterja bo leto 2021 predstavilo dobre, slabe in neprijetne plati podatkov umetne inteligence, ki so v dveh oblikah: sintetični podatki, ki uporabnikom omogočajo ustvarjanje naborov podatkov za usposabljanje umetne inteligence in lažni podatki, ki počnejo ravno nasprotno; motijo podatke pridobljene s treningom, s čimer naj bi namerno zavajali delovanje umetne inteligence.

Podjetja se soočajo z vse večjim pritiskom interesnih skupin potrošnikov in regulatorjev, da zagotovijo podatkovno linijo za AI. To vključuje poti revizije podatkov, s čimer naj bi se zagotovila skladnost in etična uporaba umetne inteligence. Leta 2021 bosta tehnologiji veriženja blokov (Blockchain) in AI začela resneje združevati moči za podporo podatkovnim virom, celovitosti podatkov in njihovi uporabi.

AI in strojno učenje (ML) bosta prežeta z novimi primeri uporabe in izkušnjami
Leta 2021 bodo najpogumnejša podjetja potisnila umetno inteligenco na nove meje. To bo vključevalo holografske sestanke pri delu na daljavo in proizvodnjo po željah naročnika. Postavili bodo pravila strateškega načrtovanja, zgradili simulacije v sejnih sobah in se premaknili v inteligentne izkušnje na robu.

AI bo na delovnih mestih povečal potrebe po avtomatizaciji in izboljšanju
Forrester napoveduje, da se bo leta 2021 več kot tretjina podjetij v načinu prilagajanja in načinu rasti ukvarjala z umetno inteligenco, ki bo pomagala pri motnjah na delovnem mestu tako za lokalne, fizične delavce, ki dela opravljajo neposredno z rokami kot tudi za delavce, ki delajo od doma.

To vključuje uporabo umetne inteligence za inteligentno pridobivanje dokumentov, povečanje števila agentov, ki delajo s strankami, sledenje zdravju pri delu ali za polavtonomne robote za socialno ločevanje.

Organizacije morajo najti način, kako varno, pogumno in etično uporabljati umetno inteligenco, da bo v prihodnjih letih postala še močnejša, tako kratkoročno kot tudi dolgoročno.

Vir: https://interestingengineering.com/top-ai-trends-to-watch-in-2021

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!