SINAMICS G115D – novi distribuirani pogonski sistem

logo

Novi SINAMICS G115D je zmogljiv pogonski sistem, posebej zasnovan za reševanje izzivov, ki vključujejo uporabo horizontalnih tekočih trakov. Tipične aplikacije vključujejo intralogistiko in letališča. Ti segmenti se soočajo z izzivi, kot je velik obseg količine prtljage in paketov, in to v okoljih, kjer je prostor omejen. To pomeni, da je potrebno večjo količino obdelati v krajšem času. Sinamics G115D je optimalen pogon za omenjene izzive, saj ponuja zanesljivost v zahtevnih pogojih in zavzame malo prostora. V eni sami enoti združuje motor, reduktor in frekvenčni regulator. Ta rešitev »vse v enem« pomeni, da je sistem enostavno vključiti v obstoječe avtomatizirano okolje.

Zgodba o Sinamics G115D: Dve različici enega pogonskega sistema
Sianamics G115D ni le nov distribuirani pogon, temveč celoten pogonski sistem. Ta uporabniku prijazna, modularna in vsestranska rešitev ponuja posebne funkcije za uporabo na tekočih trakovih in ima inovativen dizajn, ki poenostavi povezovanje, zagon in servis. S konceptom Sinamics G115D je zagotovljeno enostavno upravljanje, hitra namestitev in izjemno preprosto upravljanje.

Slika1: Montaža na motorju: kompleten produkt, ki ga sestavlja motor z reduktorjem in frekvenčnim regulatorjem, je prednastavljen.

Slika 2: Montaža na steni: Regulator je pred nastavljen glede na izbrani motor

Koncept sistema:
– Pogonski sistem Sinamics G115D ima eno samo naročniško oznako in je pripravljen za uporabo »out of the box«. Kompaktna zasnova omogoča enostavno konfiguracijo kot tudi namestitev in zagon.
– Ena sistemska platforma z enakim dizajnom je na voljo v dveh različicah, ki se natančno prilagodi za namestitev na motor ali steno.
– Koncept energijske učinkovitosti: Motorji so na voljo bodisi z razredom učinkovitosti IE3 ali IE4, kar pogonskemu sistemu omogoča, da se z enako zmogljivostjo prilagaja trgom po vsem svetu.

Enostavna uporaba:
– Popolna integracija v močno programsko orodje za avtomatizacijo: Startdrive/TIA Portal – zagotavlja visoko stopnjo prijaznosti do uporabnika in intuitivno interakcijo v vseh slojih avtomatizacije.
– Integrirana programska oprema z vgrajenimi funkcijami za transport, zagotavlja krajši čas zagona in s tem nižje stroške.
– WiFi web vmesnik s Sinamics Smart Access modulom omogoča enostaven zagon in diagnostiko iz mobilne naprave (npr. pametni telefon, tablica ali računalnik).

Integriranih še več dodatnih funkcij:
– Pripravljen na digitalizacijo: vse parametre pogonskega sistema Sinamics G115D se lahko preko Profinet komunikacije prenesejo v MindSphere.
– Zaradi širokega temperaturnega območja od -30 °C do +55 °C, je pogonski sistem optimalna izbira tudi za obratovanje v skladiščih za ravnanje z zmrznjenim blagom in pri sistemih z višjimi temperaturami.
– Robustna zasnova z visoko stopnjo zaščite IP (do IP66). Zaradi tega je sistem pripravljen za uporabo v težkih okoljih, vendar ga je zaradi kompaktne zasnove mogoče uporabiti v aplikacijah, kjer je prostor omejen.
– Vgrajena varnost: »Safe Torque Off« (STO) je serijsko vgrajena funkcija, ki ponuja nadzor preko varnih digitalnih vhodov ali preko komunikacijskega protokola PROFIsafe.
– Izboljšana diagnostika zahvaljujoč dodatno vgrajenih LED signalov ter daljinski dostop s povratnimi informacijami za prilagoditev zahtevam kupca.

Posebne funkcije za širok spekter aplikacij
Sinamics G115D je več kot le še en frekvenčni regulator. Gre za optimalno usklajeno sistemsko rešitev, ki obsega visoko učinkovit motor z reduktorjem in inovativnim frekvenčnim regulatorjem. Sistem je optimiziran za energetsko učinkovito gibanje v aplikacijah, kot so transportni trakovi, sistemi za sortiranje, transportni sistemi za prtljago in tovor, skladišča in distribucijska logistika, sortiranje pošte in distribucija paketov. Zasnovan je bil posebej za uporabo znotraj logističnih in letaliških aplikacij pa tudi na področju avtomobilizma in prehrambene industrije.
Intralogistika:

Ta distribucijski pogonski sistem zagotavlja varen transport blaga po tekočih trakovih, ki so ključni element vsake intralogistične rešitve. Tipične aplikacije so vozički, valjčni, tračni in verižni transporterji.

Letališča:

Letališke storitve so popolnoma odvisne od transportne tehnologije. Uporablja se v sistemih za razvrščanje prtljage, transportnih linijah, sistemih za prtljago na osnovi pladnjev, sistemih za obdelavo tovora in vseh vrstah za sortiranje.

Prehrambena industrija:

Ustrezno izbrani sestavni deli za linije, ki se uporabljajo v proizvodnji hrane, povečajo prilagodljivost in učinkovitost ter optimizacijo storitve. Siemensove pogonske rešitve se uporabljajo za tekoče trakove, sisteme za sortiranje in tračne transportne trakove.

Avtomobilska industrija:

V avtomobilski industriji so na mnogih lokacijah v obratu potrebni trakovi za nemoten prevoz avtomobilskih delov. Sem spadajo valjčni transporterji, vozički, itd.

Sinamics G115D ustreza zahtevam digitalizacije:

V vsaki najsodobnejši intralogistični rešitvi je vključitev v višje avtomatizacijske sisteme nujna, da lahko dosežemo največjo prilagodljivost in učinkovitost. S Sinamics G115D pridobite integracijo v okolju TIA (za višjo zmogljivo avtomatizacijo) in v aplikacijah MindSphere, kot je Analyze MyDrive (za optimizacijo pogonskega sklopa).
Spletna platforma zagotovi pregled in analizo različnih transportnih rešitev, kar omogoča pogonskemu sistemu, da postane del omrežne industrije in v celoti izkoristi IoT.
Število prenesenega tovora se lahko odlično spremlja z MindSphere aplikacijo Analyze MyDrive. Ponuja izčrpen pregled delovanja sistema in pretoka tovora ter uporabnikom omogoča, da je zagotovljena visoka raven razpoložljivosti. Na podlagi rezultatov je mogoče optimizirati in poenostaviti potek dela, napovedati in preprečiti napake ter napovedati vzdrževanje, kadar je primerno, ne le, kadar je potrebno.

Več informacij: https://new.siemens.com/global/en/products/drives/sinamics.html
Vabljeni na webinar, ki bo potekal v maju: https://new.siemens.com/si/sl/company/about/ostanidoma/ostani-doma-di/sinamics-g115d-novi-distribuirani-pogon.html

Avtor: Jernej Sotenšek
Digital Industries, Siemens Slovenija

2021 / 34

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!