Zmogljivi in ekonomični inštalacijski koncepti z IO-Linkom

logo

Najpametnejša vrsta avtomatizacije brez električne omarice

V zadnjih letih se je kompleksnost proizvodnih procesov neprestano povečevala, saj sodobni stroji in naprave zajemajo vedno več podatkov in jih povezujejo. Tako glavno vodilo tega področja predstavlja skupen komunikacijski standard, s katerim bi poenostavili rokovanje z veliko količino podatkov. Z uporabo IO-Linka ustvarimo preglednost od ravni senzorjev in aktuatorjev pa vse do oblaka. To zmanjša stroške, poveča produktivnost, odpre nove možnosti na področju servisa in vzdrževanja ter skrajša čas zagona. Podjetje Murrelektronik, strokovnjak na tem področju, pa hitro izdela infrastrukturo za prenos podatkov.

Kompaktna I/O sistema MVK Pro in IMPACT67 Pro z zaščito IP67, opremljena z osmimi vrati IO-Link Master, predstavljata najnovejše razširitve že znane serije vhodno-izhodnih (I/O) izdelkov podjetja Murrelektronik. Z L-kodiranimi konektorji M12 za inštalacijo v polju lahko uresničimo prenos visokih tokov. Med industrijskimi protokoli Ethernet so na voljo PROFINET, EtherNet/IP in EtherCAT.

Sistem v kombinaciji z IO-Linkom omogoča zelo fleksibilno zbiranje vhodnih in izhodnih podatkov neposredno v stroju in napravi.Z razdelilnikom IO-Link in analognim pretvornikom IO-Link lahko digitalne in analogne signale s pomočjo standardnega signalnega voda nezahtevno priključimo na vrata IO-Link-Master. Na ta način se ne zmanjšajo samo stroški za kabelske napeljave, temveč se tudi poenostavijo zagon, servis in diagnostika.

MVK Pro in Impact67 Pro
Moduli Fieldbus z zaščito IP67 predstavljajo poseben sestavni del decentralizirane inštalacijske tehnike in nadomestijo drage priključne omarice z zahtevnim ožičenjem. MVK Pro in IMPACT67 Pro, kompaktna modula IO-Link Master podjetja Murrelektronik, z osmimi večnamenskimi IO-Link Master vrati predstavljata najinteligentnejši način za priključitev naprav z IO-Linkom.

Analiza podatkov – spremljanje porabe energije in podatkov v živo
Novi moduli Pro pošiljajo poleg čistih procesnih podatkov (I/O) tudi sekundarne, razširjene diagnostične podatke (vrednosti napetosti, tokov in temperature) do določenih vrat in tako tudi do celotnega modula. Tako lahko prepoznamo anomalije in jih z analiziranjem podatkov določenega procesa optimiziramo. S pomočjo komunikacijskega standarda OPC UA je to mogoče doseči na standardiziran način in povsem brez upravljalnika.

Globalna uporaba, neodvisna od upravljalnika
Nova modula IO-Link Master MVK Pro in IMPACT67 Pro podpirata vodilne industrijske protokole Fieldbus PROFINET, EtherNet/IP in EtherCAT. Zaradi širokega spektra funkcij so novi moduli Master primerni za uporabo povsod, kjer se zahteva maksimalna zmogljivost in absolutna zanesljivost.

Najbolj prilagodljiva vrata vseh časov – vrata IO-Link-Master-Port Class A/B
Inovativna vrata IO-Link-Master-Port A/B podjetja Murrelektronik so res vsestranska. Naj bo IO-Link, DI, DO, DIO ali kombinacija vsega – funkcijo lahko preprosto parametriramo na vsakem pinu (2 in 4). Zaradi inteligentnega preklapljanja oskrbovalne napetosti se vedno uporablja pravilna oskrba z napetostjo: oskrba aktuatorjev za digitalne izhode (DO) in oskrba senzorjev za digitalne vhode (DI). Naprave z IO-Linkom, ki imajo visoke energetske potrebe, je mogoče napajati z energijo neposredno iz modula brez prečnega napajanja. Zahvala za to gre dodatnemu napajanju z do 2 A na vsakih vratih IO-Link.

Maksimalna zmogljivost v najmanjšem prostoru – M12 Power (L-kodiran)
Kompaktni napajalni vodi M12 (L-kodirani) za Master module so lahko še posebej obremenjeni (do 16 A na pin). Možna izboljšava oskrbe z električno energijo prek več modulov poenostavi inštalacijo in zmanjša število kablov.

Enostavno parametriranje z IODD on Board
IODD on Board je popolna rešitev za vključevanje naprav z IO-Linkom v inštalacijske sisteme. Nizi podatkov IODD se neposredno vključijo v konfiguracijsko datoteko PROFINET (GSDML) kompaktnih modul Fieldbus MVK Pro in IMPACT67 Pro. Tako lahko naprave z IO-Linkom centralno, enostavno in hitro parametriramo v SPS. Po priključitvi senzorja ali aktuatorja, ki podpira IO-Link, moduli brez posebnih orodij ali ročnega parametriranja dostopajo do datotek z opisi naprav. Prednosti: hitra vgradnja, kratek čas zagona in maksimalna fleksibilnost.

 2021 / 34

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!