Električne polnilnice – pogoj za uporabo električnih avtomobilov

logo

Smo v obdobju, ko vsak dan na cestah srečamo vedno več električnih vozil, ob parkiriščih pa vedno več električnih polnilnic. Polnilnice za polnjenje električnih vozil se pojavljajo že na vseh strateško pomembnejših točkah, kot so bencinski servisi, parkirišča trgovskih centrov in industrijskih con, postavljene pa so tudi v mestnih središčih in večjih krajih.

Električna polnilnica omogoča vozniku električnega vozila, da svoje vozilo v najkrajšem času brezskrbno napolni, zato so zelo pomembni njena kakovost, dovršeno in izpopolnjeno tehnično delovanje, varnost, ustrezen dizajn ter nadzor nad njo.

Glede na uporabo ločimo dve vrsti električnih polnilnic:

  • zasebna električna polnilnica,
  • polzasebna in javna električna polnilnica.

Zasebna električna polnilnica je običajno nameščena pri hiši ali večstanovanjski hiši. Priključena je na obstoječe hišno omrežje. Uporabnik je največkrat lastnik hišnega omrežja, ki polni svoj električni avtomobil. Polzasebne in javne električne polnilnice pa so postavljene tam, kjer je omogočen dostop širšemu krogu uporabnikov. Polnjenje se lahko omeji tako, da je omogočeno le z identifikacijo (npr. z uporabo posebne kartice) in s tem le določenemu krogu uporabnikov (parkirišča za zaposlene, parkirišča stanovalcev).

Kako izbrati polnilno postajo?
Na izbiro električne polnilnice vplivajo naslednji dejavniki:

  • Pregled potencialnih uporabnikov: domača uporaba, uslužbenci (službeni avtomobili), polnjenje na javnih površinah, nakupovalnih središčih, bencinskih črpalkah itd.
  • Zmogljivost električne instalacije na mestu montaže polnilne postaje. S tem podatkom dobimo razpoložljivo električno moč za polnjenje, način polnjenja in s tem tudi hitrost polnjenja enega ali več električnih vozil.

Tip aktivacije polnjenja:

  • AUTOSTART: s priklopom vtiča v vtičnico električnega avtomobila se aktivira delovanje električne polnilnice. Ta način se največkrat uporablja pri zasebnih električnih polnilnicah.
  • RFID: s priklopom vtiča v vtičnico električnega avtomobila in prislonitvijo RFID ključa na RFID čitalec na polnilni postaji se aktivira delovanje polnilne postaje. Ta sistem se večinoma uporaba pri polzasebnih električnih polnilnicah. Lastnik električne polnilnice omogoča uporabniku (poslovni partner, uslužbenec, službeno vozilo) brezplačno polnjenje električnega vozila.
  • PLAČLJIVI NAČIN: polnilno postajo je treba povezati na oblak »Cloud«, izbrati operaterja, upravljavca in serviserja.

V podjetju Marchiol d.o.o. ponujamo električne polnilnice več proizvajalcev. Na sliki je prostostoječa električna polnilnica italijanskega proizvajalca Gewiss. Temperaturno območje njenega delovanja sega od -5 ˚C do 55 ˚C (z vgrajenim grelcem od -25 ˚C do 55 ˚C). Prostostoječe polnilne postaje I-ON imajo že vgrajene zaščitne elemente, glavno stikalo, diferencialno zaščitno stikalo, instalacijske odklopnike ter števec električne energije.

Polnilne postaje se med seboj razlikujejo tudi po vtičnicah in vtičih. Vtičnice so opremljene s podatkovnimi in krmilnimi vodi, ki se med seboj razlikujejo glede na število faz (1 ali 3) in vrsto polnilnega toka (enosmerni ali izmenični). Ko se akumulatorji električnega avtomobila dovolj napolnijo, električna polnilnica samodejno izklopi polnjenje. To omogoča komunikacija električne polnilnice z avtomobilom. Električne polnilnice opremljene z DLM funkcijo se lahko konfigurira glede na razpoložljivo moč električne inštalacije. Električna polnilnica tako samodejno prilagodi polnjenje električnega avtomobila glede na razpoložljivo moč priključka.

Marchiol d.o.o.
Industrijska cesta 5A, Kromberk
5000 NOVA GORICA
Tel.: 05/33-13-100
www.gewiss.com
https://www.marchiol.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!