Črte in črne pike? Kako jih najti in se jih znebiti

logo

Ugotoviti izvor črt ali kontaminacije v brizganih delih je pomemben korak v izpopolnjevanju čiščenja naprave, ki v končnem pogledu prihrani energijo in denar.

Nečistoče v izdelkih v obliki črnih pik in/ ali črt je pogost problem pri brizganju plastike. Po odkritju nečistoč je naslednji korak odkriti izvor problema. V tem članku bo predstavljeno kako najti izvor problema in kako se rešiti specifičnih problemov in kritičnih točk. To bo racionaliziralo proces čiščenja in omogočilo, da izkoristite čistilno sredstvo na najbolj učinkovit način.

Iskanje izvora
Če se črte ali nečistoče pojavljajo naključno, je problem najbrž v cilindru ali dozirnem sistemu. Barva ali degradiran material je lahko ujet v območju protitoka. Premajhna fizična turbolenca v tistem območju onemogoča, da bi se odstranil ves material in odstrani le majhne delce, ki se tako pokažejo naključno.

Ne moremo izključiti niti napak v materialu, zato je treba material pregledati za nečistočami in preveriti ali sušilni sistem deluje zanesljivo. Umazani filtri v dozirnem sistemu prav tako lahko povzročajo težave. Reciklati – če so uporabljeni – so naslednji možen vzrok nečistoč, zaradi slabo očiščenih mlinov in prahu. Če problem ni v dozirnem sistemu, je lahko v cilindru. Če je material predolgo v cilindru lahko pride do degradacije kar povzroča črne pike. Najbolje je upoštevati 25 % do 65 % zmogljivosti naprave, ko izbiramo najboljšo napravo za želeni izdelek. Iztekanje olja v cilinder, zaradi obrabljenih tesnil na starejših strojih lahko povzroča nečistoče. Da preverimo, če je izvor nečistoč cilinder, ga nekajkrat do konca napolnimo s čistilnim sredstvom in izpraznimo. Paziti moramo, da je cilinder res do konca poln, da dosežemo ves material, ki bi lahko ostal v cilindru v težko dostopnih oz. ‘mrtvih’ točkah. Preverimo izbrizgano čistilno sredstvo, če se pojavljajo črta in/ali črne pike, če se, je izvor problema v cilindru in polžu.

Če se nečistoče pojavijo vsakič na istem mestu, je vzrok nečistoč lahko šoba, topli kanal ali cilinder. Če je na izbrizganem čistilnem sredstvu kontinuirana črta nečistoč vedno na istem mestu blizu dolivnega mesta, je izvor nečistoč najverjetneje šoba, topli kanal ali nepovratni obroček. Če izvor nečistoč ni v cilindru, prečistimo toplokanalni sistem, da določimo, če je izvor v zbiralnem delu ali na dolivnem mestu. Eno ali več dolivnih mest je lahko problematičnih, zaradi neenakomernega toka skozi zbiralni del, zato je treba preveriti vsak izbrizgan kup posebej. Pred čiščenjem pa se je treba posvetovati z dobaviteljem čistilnega sredstva, če je čistilno sredstvo primerno za čiščenje toplokanalnih sistemov.

Mešalne šobe in diski za disperzijo barv zelo težko očistimo. Znano je, da pokajo, kar pa dovoljuje, da se v razpokah nabira barva, nečistoče in ogljik. Ker imajo plastični materiali nenewtonovski način teka, barvna črta sledi toku taline in se tako pojavi vedno na istem mestu. Dlje od dolivnega mesta kot se črta pojavlja, prej v cilindru je izvor težave.

V primeru, da se barva ne pojavlja v črtah, ampak v naključnih madežih, je izvor nečistoč v dozirnem sistemu naprave. Barvne granule, so se lahko zataknile v grlu dozatorja, dozatorju ali dozirnem sistemu. Le ena barvna granula lahko močno vpliva na končno barvo.

Reševanje problema
Če je izvor nečistoč v cilindru poizkusimo naslednje:

 • Dvig temperature za 28 – 56 °C nad normalno predelovalno temperaturo. To bo znižalo viskoznost materiala in dovolilo, da ga čistilno sredstvo ‘odplakne’ iz cilindra bolj učinkovito. Vedno pa moramo ostati v rangu predelovalnih temperatur materiala in čistilnega sredstva, da ne pride do degradacije.
 • Omogočimo krajša obdobja močnega mešanja s povišanjem hitrosti polža. To omehča barvo in ogljik. Vmesno upočasnjevanje polža pa dovoli, da se čistilno sredstvo bolj razširi in odstrani omehčane nečistoče.
 • S povečanjem obratov polža in/ali tlaka izboljša rezultate čiščenja z dodajanjem sile in mešanja v čistilni proces. Paziti pa je treba, da uporabimo dovolj čistilnega sredstva, da napolnimo cilinder, da lahko čistilni material ‘zdrgne’ cilinder in odstrani nečistoče.
 • Če je kontaminacija pri nepovratnem obročku, izvedemo več manjših hitrih brizgov, kar bi moralo odstraniti nečistoče z nepovratnega obročka.
 • Ugasnemo napravo med menjavo barve ali materiala, da dovolimo, da se odstrani res vse umazanija in nečistoče v cilindru. Napolnimo cilinder s čistilnim sredstvom, nato ugasnemo napravo in pustimo, da se ohladi. Proces hlajenja dovoli čistilnemu sredstvu, da se veže z nečistočami s površine. S ponovnim zagonom, bo čistilno sredstvo odstranilo nečistoče iz naprave. Če se ta postopek izvaja redno, je to prav tako dobro preventivno vzdrževanje, da se v cilindru in na polžu ne naberejo nečistoče.

Če je izvor nečistoč v šobi ali toplokanalnem sistemu poizkusimo naslednje:

 • Dvig temperature na šobi za 28 – 56 °C nad normalno predelovalno temperaturo. To bo znižalo viskoznost materiala in dovolilo, da ga bolj viskozno čistilno sredstvo ‘odplakne’ iz cilindra bolj učinkovito. Vedno pa moramo ostati v rangu predelovalnih temperatur materiala in čistilnega sredstva, da ne pride do degradacije.
 • Če je toplokanalni sistem nadzorovan z ventili in se nečistoče pojavljajo v eni ali več šobah, ostale zapremo, da na težavnih šobah s tem povečamo tlak in turbolenco.
 • Izvedemo majhne in hitre brizge, da odstranimo nečistoče.
 • Če je izvor v dozatorju ali dozirnem sistemu poizkusimo naslednje:
 • Uvedemo standardni postopek, da temeljito očistimo dozator in magnete z zrakom in/ali z mehko krpo, preden nasujemo čistilno sredstvo ali material. Preverimo tudi vso dodatno opremo dozirnega sistema, da se granule niso zataknile v špranjah ali skritih poličkah.
 • V izogib nastajanju kep ali grud v dozirnem grlu, le-tega hladimo. Temperatura dozirnega grla mora biti ohranjena na 27 – 49 °C. Najbolje je, da se temperatura dozirnega grla ohranja čim bližje 38 °C kot je mogoče. Ob visoki vlagi v zraku temperaturo ohranjajmo nad rosiščem, da se izognemo kondenzaciji. V nekaterih premerih lahko to rešimo s počasnim obračanjem polža.

Top Teh d.o.o.
Tel.: 01 787 16 61
E-pošta: info@topteh.si
https://www.topteh.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!