Unified Comfort paneli

logo

Unified Comfort paneli so del večjega sistema za vizualizacijo WinCC Unified. Sistem združuje vizualizacijo za različne platforme, od industrijskih HMI panelov, industrijskih računalnikov preko SCADA sistema do vizualizacije na SIMATIC S7-1500 krmilnikih. Sistem prinaša številne moderne tehnologije, kot so HTML5, SVG grafike in JavaScript, ki so nam bolj poznane iz sveta interneta oz. prikaza spletnih strani.

WinCC Unified je nov sistem za vizualizacijo in je razvit popolnoma od začetka, torej ne gre za nadgradnjo katerega od obstoječih sistemov. Potreba po novem sistemu se je pojavila zaradi vse večje količine podatkov, ki jih ustvarijo različne naprave in prihoda novih tehnologij, tudi na področje industrijske avtomatizacije. WinCC Unified sistem je pripravljen na izzive, ki nas čakajo na področju umetne inteligence, virtualne in obogatene resničnosti ter EDGE in IoT tehnologij.

Za izdelavo Unified vizualizacije, za vse tri platforme, torej HMI panele, industrijske računalnike in S7-1500 krmilnike, kjer je vizualizacija realizirana preko spletnega strežnika, uporabljamo orodje TIA Portal. Dizajn vizualizacije je homogen, tako da imamo lahko enake elemente in kontrole na vseh podprtih platformah. Ker je Unified sistem enoten, lahko projekt izdelamo za panel in ga pozneje spremenimo v projekt za PC Runtime okolje. Možno je tudi obratno, da projekt, ki smo ga razvil za PC Runtime okolje, spremenimo v projekt za panel.

Portfelj novih panelov sestavlja 6 panelov, ki so po velikosti različnih. Panel so po diagonali zaslona veliki od 7 do 22 palcev. Poleg standardne izvedbe s SIEMENS logotipom je na voljo tudi nevtralna izvedba brez logotipa in napisov ter črnim okvirjem. Resolucije zaslonov so različne glede na velikost panelov, pri največjih dveh panelih dosežemo Full HD resolucijo. Funkcionalnosti panelov so enake, na glede na velikost. Senzor dotika je kapacitivni multi-touch in omogoča uporabo rokavic. Uporabniška izkušnja s panelom je podobna kot pri pametnih mobilnih napravah. Panel zaznava osnovne geste, kot na primer swipe, zoom, pan, scroll. Možno je dvoročno upravljanje, ki ga predhodno nastavimo v inženirskem okolju TIA Portal. Paneli imajo integrirano detekcijo napačnih ukazov. Kot napačni ukaz se smatra naslonitev z roko oz. dlanjo na zaslon. Prav tako zaznajo razlitje tekočine po zaslonu. Zaslon je zaščiten s kaljenim in protiodsevnim steklom.

Na področju komunikacij z ostalimi napravami imamo številne možnosti. Vsi paneli imajo integrirani dve mrežni kartici. 2-portna PROFINET kartica je namenjena povezovanju z ostalimi napravami znotraj procesnega omrežja. Gigabit Ethernet kartica pa je namenjena povezovanju v IT oz. internetno omrežje. Preko USB vmesnikov lahko priklopimo različne periferne enote, kot so miška, tipkovnica, tiskalnik, čitalnik črtne/QR kode in podobno. Poleg internega spomina lahko podatke shranjujemo tudi na USB ključek ali SD kartico. Za arhiviranje podatkov se uporablja SQLite podatkovni format. Poleg SIMATIC S7 krmilnikov so podprti tudi krmilniki drugih proizvajalcev. Podprt je komunikacijski standard OPC UA. Paneli delujejo kot OPC UA strežnik za DA in A&C, ter kot klient za OPC UA DA protokol. V razvoju je podpora še za ostale protokole znotraj OPC UA standarda. Za izmenjavo podatkov z ostalimi sistemi, tudi z aplikacijami iz IT okolja, lahko uporabimo nov protokol imenovan OpenPIPE. Preko tega protokola lahko izmenjujemo vrednosti procesnih točk (branje in pisanje) in alarme (samo branje). Med ostalimi Unified sistemi lahko podatke izmenjujemo preko nove funkcionalnosti imenovane Collaboration. Unified sistemi lahko med seboj izmenjujejo celotne procesne slike in alarme. V razvoju je še izmenjava vrednosti posameznih procesnih točk in parametrov oz. receptov. Primer uporabe Collaboration funkcionalnosti je, kadar imamo proizvodnjo linijo z večjim številom Unified Comfort panelov. Dodatno pa imam Unified SCADA sistem za pregled celotne linije, na katerem prikazujemo procesne slike posameznih panelov. Procesne slike si paneli lahko izmenjujejo tudi med seboj. Varna izmenjava podatkov je zagotovljena z uporabo ustreznih certifikatov.

Operacijski sistem novih panelov temelji na Linux jedru. Viri (ang. resources) strojne opreme so razdeljeni po posameznih področjih. Primarno so viri dodeljeni Runtime okolju, za nemoteno delovaje uporabniškega projekta. Ločeno od Runtime okolja deluje nadzorna plošča, integrirane aplikacije in EDGE okolje. Unified paneli podpirajo EDGE aplikacije, preko katerih lahko realiziramo funkcionalnosti, ki drugače niso podprte na samem panelu. Panele lahko povežemo tudi v omrežje EDGE naprav, s centralno administracijo, za enostavnejšo upravljanje z aplikacijami. Aplikacije lahko izdelamo sami, praktično v katerem koli programskem jeziku (Docker tehnologija), ali pa uporabnim že izdelane aplikacije s strani Siemensa oz. partnerjev.
Unified sistem prinaša številne novosti tudi na področju izdelave projekta in prikaza vizualizacije. Ena od teh je zgradba procesnih slik Unified panelov. Namesto klasičnih predlog oz. ‘template-ov’ procesne slike oblikujemo s pomočjo ‘Screen window’ tehnologije, ki nam je bolj poznana iz SCADA sistemov. Preko te tehnologije razdelimo zaslon na več področij, kot na primer, navigacijski meni, opravilna vrstica, področje za prikaz procesih slik, področja pop-up zaslonov in podobno. Posamezna področja lahko potem nastavljamo neodvisno od ostalih. Za prikaz so uporabljene tehnologije, ki so nam poznane iz spletnih strani. Sistem za prikaz uporablja jezik HTML5 in vektorske (SVG) grafike. TIA Portal že vsebuje obsežno knjižnico vektorskih grafik, tudi dinamičnih. Če želimo lasten dizajn vizualizacije lahko preko zunanjih orodij izdelamo svoje (dinamične) vektorske grafike in jih uvozimo v TIA Portal.

Osnovna vizualizacija vključuje tri različne teme, default, bright in dark. Med delovanjem lahko enostavno preklapljamo med temi tremi temami. Bright tema je namenjena uporabi ob dnevni svetlobi, dark pa za delo ponoči. Soroden primer temu je menjava dnevne in nočne teme pri napravah za navigacijo v avtomobilih. Poleg že vključenih elementov in kontrol, ki se uporabljajo za vizualizacijo, lahko naredimo tudi svoje lastne. Lastne kontrole morajo biti izdelane v programskem jeziku JavaScript. Lahko vključimo tudi kontrole, ki jih najdemo na spletu. JavaScript je tudi programski jezik, ki se uporablja za animacijo objektov in izdelavo skript za dodatne funkcionalnosti. Za lažje programiranje skript, imamo predpripravljeno kodo, za bolj pogosta opravila, kot so branje/zapisovanje procesnih točk, navigacija po procesnih slikah, delo z recepti, povezava s podatkovnimi bazami in podobno. Poleg predpripravljenih krajših skript imenovanih ‘snippets’ nam inženirsko orodje nudi tudi Autocomplete in IntelliSense podporo. Še eno od bolj pomembnih novosti na področju industrijskih panelov najdemo pri izdelavi poročil. Predloge, na podlagi katerih se izdelujejo poročila, naredimo v Microsoft Excel orodju in jih uvozimo na panel. S tem pridobimo ogromno oblikovalskih možnosti pri izdelavi poročil.

Uporabniki imajo možnost oddaljenega dostopa do panela na 2 načina. Prvi način je sinhroni, preko VNC povezave. Pri tem načinu oddaljeni uporabnik prevzame kontrolo. Gre se za tako imenovani ‘screen mirroring’ oz. preslikavo zaslona. Drugi način je asinhroni, pri katerem imamo lahko 3 dodatne neodvisne kliente, enako kot pri SCADA sistemih. Dodatni klienti, pri asinhronem načinu, do panela dostopaj preko spletnega brskalnika. En dodatni klient je brezplačen. Varnosti pri uporabi oddaljenega dostopa zagotovimo z uporabo ustreznih certifikatov.

Siemens d.o.o.
Letališka cesta 29c
1000 Ljubljana
+ 386 1 4746 100
https://www.siemens.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!