3D natisnjene škrge bi lahko omogočale dihanje pod vodo

AMPHIBIO je 3D tiskano amfibijsko oblačilo, ki deluje kot škrge. Zasnovan za prihodnost, v kateri bi človeštvo živelo v neposredni bližini vode. Ljudem, ki preživijo toliko časa v vodi kot na kopnem, pa bi zagotavljal dnevno udobje.

logo3D natisnjene škrge je razvil oblikovalec in materialni znanstvenik Jun Kamei (1) na Royal College of Art v sodelovanju z RCA-IIS Tokyo Design Lab (2), v okviru mednarodne pobude za sodelovanje med RCA in Univerzo v Tokiu.

AMPHIBIO je izdelan iz posebnega poroznega hidrofobnega materiala, ki podpira podvodno dihanje z dopolnjevanjem kisika iz okoliške vode in razprševanjem ogljikovega dioksida, ki se nabira v sistemu.

Navdih za to tehnologij je prišel od žuželk, ki se potapljajo v vodo, kjer preživijo zaradi tanke plasti zraka, ujete na njihovi superhidrofobni površini kože, ki deluje kot škrga za izmenjavo plinov. Novo razviti material je mogoče oblikovati v kompleksni obliki z uporabo najnovejše tehnologije aditivne proizvodnje, kot je 3D tiskanje.

Kot naslednji korak namerava Kamei preizkusiti AMPHIBIO za podporo podvodnega dihanja v človeškem merilu, kjer bi za podporo porabe kisika v vodi potrebovali škrge z najmanj 32 m2 površine.

Čeprav je v prihodnosti nakazan poplavljen svet, želi Kamei predlagati bolj optimistično vizijo takšne prihodnosti, kjer bi človek lahko živel na amfibijski način zaradi škrg v obliki oblačila; svet, kjer bi se človek mirno turistično potopil v sosednjo cerkev ali pa naredil nočni potop po živahnih ulicah.

Če poznate prosto potapljanje in potapljanje z jeklenko, je AMPHIBIO ravno vmes med tema dvema. V bližnji prihodnosti bi lahko uporabniku omogočil, da ostane pod vodo dlje kot pri prostem potapljanju, vendar z manj opreme (manjši rezervoar za plin), kot pri potapljanju z jeklenko.

Povzeto po:

http://www.junkamei.com/amphibio

Viri:

Fotografije: https://www.amphibio.co/

http://www.junkamei.com/work#/amphibio/)
https : //www.designlab.ac/

http://www.junkamei.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!