3D natisnjene škrge bi lahko omogočale dihanje pod vodo

AMPHIBIO je 3D tiskano amfibijsko oblačilo, ki deluje kot škrge. Zasnovan za prihodnost, v kateri bi človeštvo živelo v neposredni bližini vode. Ljudem, ki preživijo toliko časa v vodi kot na kopnem, pa bi zagotavljal dnevno udobje.

logo3D natisnjene škrge je razvil oblikovalec in materialni znanstvenik Jun Kamei (1) na Royal College of Art v sodelovanju z RCA-IIS Tokyo Design Lab (2), v okviru mednarodne pobude za sodelovanje med RCA in Univerzo v Tokiu.

AMPHIBIO je izdelan iz posebnega poroznega hidrofobnega materiala, ki podpira podvodno dihanje z dopolnjevanjem kisika iz okoliške vode in razprševanjem ogljikovega dioksida, ki se nabira v sistemu.

Navdih za to tehnologij je prišel od žuželk, ki se potapljajo v vodo, kjer preživijo zaradi tanke plasti zraka, ujete na njihovi superhidrofobni površini kože, ki deluje kot škrga za izmenjavo plinov. Novo razviti material je mogoče oblikovati v kompleksni obliki z uporabo najnovejše tehnologije aditivne proizvodnje, kot je 3D tiskanje.

Kot naslednji korak namerava Kamei preizkusiti AMPHIBIO za podporo podvodnega dihanja v človeškem merilu, kjer bi za podporo porabe kisika v vodi potrebovali škrge z najmanj 32 m2 površine.

Čeprav je v prihodnosti nakazan poplavljen svet, želi Kamei predlagati bolj optimistično vizijo takšne prihodnosti, kjer bi človek lahko živel na amfibijski način zaradi škrg v obliki oblačila; svet, kjer bi se človek mirno turistično potopil v sosednjo cerkev ali pa naredil nočni potop po živahnih ulicah.

Če poznate prosto potapljanje in potapljanje z jeklenko, je AMPHIBIO ravno vmes med tema dvema. V bližnji prihodnosti bi lahko uporabniku omogočil, da ostane pod vodo dlje kot pri prostem potapljanju, vendar z manj opreme (manjši rezervoar za plin), kot pri potapljanju z jeklenko.

Povzeto po:

http://www.junkamei.com/amphibio

Viri:

Fotografije: https://www.amphibio.co/

http://www.junkamei.com/work#/amphibio/)
https : //www.designlab.ac/

http://www.junkamei.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjen snežni traktor

3D natisnjen snežni traktor

Nova www stran

Dragi kupci, spoštovani partnerji, Obveščamo vas, da smo v okviru vavčerja za digitalni marketing pridobili sofinanciranje izdelave spletnih strani. Naložbo  sofinancirata Republika Slovenija in Evropski...

MSCE Električni cilindri z vodilom in UNOMOTION koračnim sistemom

MSCE je električni cilinder z integriranim sistemom vodenja. Z uporabo integriranega natančnega krogličnega vretena, se rotacijsko gibanje (vrtenje) pogonske gredi pretvori v linearno gibanje (translacijo) batnice z visoko mehansko učinkovitostjo in majhnim notranjim trenjem.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!