Vario-X: električnim omaricam so dnevi šteti

logoPodjetje Murrelektronik je razširilo svoj poslovni model. Ponuja prvo platformo za avtomatizacijo, ki senzorje in aktuatorje prenese v polje na decentraliziran način brez pomoči električne omarice. Z digitalnim dvojčkom si boste prihranili stroške in čas pri načrtovanju, inštalaciji, obratovanju in servisiranju.

Naraščajoča digitalizacija, kratki razvojni cikli, visoke zahteve strank in vedno večji primanjkljaj strokovnega kadra – področje avtomatizacije se spreminja z veliko hitrostjo. Podjetje Murrelektronik ima rešitev za vse te zahteve. Zato predstavlja novo modularno in zelo prilagodljivo platformo za avtomatizacijo Vario-X, s katero lahko prvič omogočamo vse funkcije avtomatizacije na popolnoma decentraliziran način, torej brez električne omarice. Platforma Vario-X prenese senzorje in aktuatorje v neposredno bližino stroja ter pri brezšivnem povezovanju decentraliziranih servo pogonov skrbi za zanesljivo upravljanje z napetostjo, signali in podatki. Osrednji del platforme Vario-X predstavljajo robustna ohišja, odporna na vodo in prah, z zaščito IP67, ki vsebujejo napajalnik, upravljalnik, stikala, varnostno tehniko in I/O module. Enostavno jih je mogoče zatakniti enega poleg drugega v nič manj robustno hrbtno ploščo z integriranimi profili za konstrukcije. Na ta način se lahko celotna postaja enostavno pritrdi na vse običajne sisteme profilov brez dodatne zaščite in v skrajnih primerih zdrži celo večje obremenitve. Upravljalnik Vario-X, opremljen z večjedrno enoto CPU, je dorasel vsem zahtevam in ga je mogoče kot odprto platformo za upravljanje integrirati v vsa industrijska Ethernet omrežja na višji ravni.

Stoodstotna avtomatizacija brez električne omarice – hitrejša inštalacija za 40 odstotkov
Namestitev kabelskih napeljav in inštalacija senzorjev in aktuatorjev poteka brezhibno in v najkrajšem času po principu Plug and Play s pomočjo konfekcioniranih konektorjev M12 in MQ15. Dragi konektorji M23 so svoje odslužili. Tako odpadejo tudi zamudna in zato draga inštalacijska dela v električni omarici, kot so snemanje izolacije, nameščanje končnikov in povezovanje kablov. Če ena postaja ne zadošča za upravljanje celotnega stroja, lahko brez težav decentralizirano namestimo dodatno postajo, na primer za dodatno dovajanje električne energije. Posamezne I/O module lahko namestimo tudi brez hrbtne plošče neposredno na senzorje/aktuatorje in zbiramo signale neposredno na licu mesta. To poenostavi priključke stroja in izjemno zmanjša kabelsko infrastrukturo.

»Vario-X ponuja 100-odstotno decentralizirano avtomatizacijo brez električne omarice,« pravi Olaf Prein, vodja globalne poslovne enote za avtomatizacijo v podjetju Murrelektronik. »Naša platforma za avtomatizacijo zagotavlja modularne in transparente procese, višjo dodano vrednost na vseh poslovnih področjih ter s tem večjo donosnost in konkurenčnost na področju strojništva in gradnje sistemov. Vario-X že samo zaradi integriranega inštalacijskega koncepta skrajša namestitev stroja za približno 40 odstotkov.«

Proizvodnji onemogočimo dovod zraka
Vario-X spodbuja dosledno elektrifikacijo proizvodnih procesov in tako ponuja veliko učinkovitejšo alternativo pnevmatiki. Z uporabo zraka kot vira energije pri le 10- do 20-odstotnem izkoristku izpuhti veliko preveč energije zaradi neštetih uhajanj v sistemu in neučinkovitih aktuatorjev. Zamenjava pnevmatike z elektriko, na primer pri vpenjalnih enotah pri gradnji karoserije, prinaša vsem prednosti: podjetniku, ki lahko zmanjša neučinkovito, slabo vodljivo in razmeroma drago pnevmatiko v svojih tovarniških halah; načrtovalcu proizvodnje, ki se lahko zdaj osredotoči na en vir energije, in sicer na elektriko; zaposlenim, ki lahko končno delajo v opazno tišjem delovnem okolju; in nenazadnje okolju.

Digitalni dvojček za načrtovanje, inštalacijo, obratovanje in servisiranje
Vendar pa Vario-X niso samo hrbtne plošče, krmilniki, kabli itd. Sistem, avtomatiziran z Vario-X, ima že od začetka digitalnega dvojčka: gibljiva slika resničnega sistema v merilu 1:1, ki vključuje vse funkcije in parametre kasnejšega sistema – in to že v fazi projekta, še preden je bila naročena ali nameščena prva mehanska komponenta. V ta namen podjetje Murrelektronik v posebni programski opremi kinematizira datoteke o konstrukcijah strojev in sistemov, v katerih je mogoče simulirati nadaljnja gibanja stroja in procese. V digitalnem dvojčku se izvaja enak upravljalni program kot pozneje na pravem stroju. In ne samo to: digitalni sistem je mogoče preko razširjene resničnosti (AR) na mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku »namestiti« neposredno v naslednjo proizvodno halo, tako da si lahko vsa gibanja stroja ogledate tako rekoč vnaprej.

»Vse to skrajša čas montaže in zagona, saj se marsikatera težava, ki se odkrije pri montaži, niti ne pojavi,« povzema Prein prednosti digitalnega dvojčka. Poleg tega lahko monterji digitalnega dvojčka uporabijo kot »3D načrt«, na primer prek aplikacije za razširjeno resničnost ali očal za navidezno resničnost. To jih pogosto privede občutno hitreje do cilja kot pa razumevanje načrta, narisanega v 2D.

»Z Vario-X nudimo odgovore na pereča vprašanja in izzive na področju avtomatizacijske tehnike, ko govorimo o načrtovanju proizvodnje, sistemov in inštalacije,« zaključi Prein. »Vario-X pomaga preprečiti ‚silosno‘ razmišljanjenačrtovanje in odpraviti statične procese pri načrtovanju. Poleg agilnih razvojnih procesov je ravno dosledna osredotočenost na potrebe strank odločilno prispevala k nastanku platforme Vario-X.«

 

Murrelektronik GmbH
Concorde Business Park D2/11
A-2320 Schwechat
info@murrelektronik.si
Telefon: +43 1 7064525-0
Fax: +43 1 7064525-300
https://www.murrelektronik.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!