Demonstracija in testiranje Siemensove opreme za avtomatizacijo

logo

Mobilna demonstracijska enota Siemensa Slovenija je namenjena strankam v procesni industriji, da se pobližje spoznajo z vsemi novostmi na področju sistemov vodenja in digitalizacije na tem področju.

Mobilna demonstracijska enota

Prikazan je celovit sistem vodenja tovarne od izdelkov v polju (procesna merilna oprema, pogonska in stikalna tehnika), distribuiranega sistema vodenja SIMATIC PCS7 z I/O moduli ET 200SP HA, industrijskega računalnika z nameščeno inženirsko in operatersko postajo, opremo za industrijsko komunikacijo SCALANCE, operaterskim panelom pa vse do digitalizacijskih orodij, kot so programska oprema za simulacijo SIMIT, inženirska platforma COMOS in programska oprema za poenostavitev inženirskega dela PAA.

Zaradi pomembnosti delovanja procesov je ključnega pomena redundanca, ki je na mobilni enoti izvedena s krmilnikoma SIMATIC S7-410H.

Vsa oprema je med sabo povezana s PROFINET mrežo, ki je predstavljena v treh oblikah R1, S2 in S1. R1 je popolna redundanca, S2 je v obliki obroča, S1 pa je linijska topologija.

Mobilna enota predstavlja del procesne industrije, kjer so uporabljeni različni procesni merilni inštrumenti in analizatorji. Ta oprema je preko različnih komunikacijskih vmesnikov (SIMATIC CFU) povezana na krmilno regulacijski sistem, kar omogoča popoln nadzor nad to opremo.

Več informacij glede mobilne demonstracijske enote vam lahko zaupa Aljoša: aljosa.dobersek@siemens.com.

Enostavno testiranje iz udobja ‘domače pisarne’
Siemens Slovenija omogoča znanja željnim uporabnikom delo z opremo za avtomatizacijo, tako strojno kot tudi programsko, tudi na daljavo. Možnost je primerna in na voljo tako za izkušene poznavalce Siemensovih rešitev kot za popolne začetnike, ki se s Siemensovo opremo za avtomatizacijo še niso srečali. Uporabnik na svojem računalniku ne potrebuje nobenega inženirskega programskega orodja, saj se poveže na oddaljen računalnik. Tako lahko nekdo prvič zažene TIA Portal (programsko okolje, znotraj katerega so razvojna orodja: STEP 7, WinCC, Startdrive…), se z njim spozna ter morda prenese enostaven projekt na krmilnik, medtem ko lahko izkušen uporabnik rokuje z naprednejšimi tehnološkimi funkcionalnostmi.
Ne le, da se je mogoče povezati na oddaljen računalnik, temveč je mogoče samo delovanje strojne opreme spremljati ‘v živo’, kar omogoča v prostoru nameščena kamera. Odziv komponent, ki jih testiramo, lahko opazujemo kar preko brskalnika ali aplikacije na mobilnem telefonu.

Oprema, ki je na voljo, so krmilniki (S7-1500, S7-1200, LOGO!), distribuirana periferija ET 200SP, Comfort zaslon na dotik, PROFINET tipke, analizator električne energije PAC3200, sistem za neprekinjeno napajanje UPS, frekvenčni regulator G120 z asinhronskim motorjem in dva servo regulatorja s pripadajočima servo motorjema.

V primeru želje po testiranju kakšne druge opreme, ki trenutno ni del Demo centra, a je pri Siemensu Slovenija na voljo (npr. S7-300 ali Unified Comfort zaslon na dotik), je tudi to po dogovoru mogoče vključiti.

Tudi v SIMATIC integrirano varnost (Safety) se lahko testira, saj razpolagamo s tekočim trakom, na katerega je pritrjen predmet, ki prekinja varnostno svetlobno zaveso. Dodatni senzorji, ki ta predmet zaznajo, po pravem zaporedju aktivirajo ‘muting’ in tako se motor ne ustavi. To se seveda zgodi ob vključitvi primernega programskega bloka.

Vse naprave so povezane med seboj in komunicirajo preko industrijskega etherneta oz. standarda, imenovanega PROFINET.

Na oddaljenem računalniku je nameščena vsa najnovejša programska oprema, ki omogoča nemoteno delo z vsemi napravami, ki so del Demo centra:

 • STEP 7 Professional za programiranje SIMATIC krmilnikov
 • WinCC Unified za kreiranje vizualizacije
 • Startdrive za parametriranje SINAMICS pogonov
 • Energy Suite za učinkovito izdelavo programa za energetski monitoring
 • LOGO! Soft Comfort za programiranje logičnih modulov LOGO!
 • Programska orodja za skeniranje naprav v omrežju (SINEC PNI, PRONETA, SIMATIC Automation Tool)

Za potrebe simulacij je nameščeno tudi simulacijsko orodje PLCSIM Advanced, ki omogoča simuliranje virtualnih PLC-jev in povezovanje s SIMIT, s katerim je ponazorjeno karakteristično obnašanje naprav (senzorika, pogoni, ventili…).

Primeri uporabe Demo centra Siemensa Slovenija:

 • Spoznavanje s TIA Portalom
 • Programiranje, simuliranje in nalaganje programa na krmilnik (S7-1500, S7-1200, LOGO!)
 • Kreiranje vizualizacije in nalaganje le-te na zaslon na dotik
 • Testiranje različnih tipov komunikacij med krmilniki (S7, OPC UA…)
 • Parametriranje frekvenčnega regulatorja G120, zagon in vodenje asinhronskega motorja
 • Parametriranje servo regulatorjev S210, zagon, vodenje in sinhronizacija servo motorjev
 • Zajemanje podatkov iz analizatorja električne energije PAC3200
 • Konfiguriranje UPS naprave in možnost oddaljenega izklopa napajanja
 • Predstavitev in demonstracija opreme s strani izkušenih Siemensovih strokovnjakov

Želite več informacij v zvezi z Demo centrom Siemensa Slovenija ali podrobnejše podatke za oddaljen dostop? Pišite nam: democenter.si@siemens.com

Siemens d.o.o.
Letališka cesta 29c
1000 Ljubljana
https://www.siemens.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!