OLP: off-line programiranje robotov

logo

Če ste v svoj obrat dodali proizvodne robote, se že zavedate njihovih prednosti in donosnosti naložbe. Proizvodni roboti imajo številne prednosti, kot sta visoka natančnost in dosledna proizvodnja, kar v primerjavi z ročnim izvajanjem procesov zagotavlja veliko boljšo donosnost naložbe.

Vendar pa imajo roboti slabost, ko gre za programiranje – večino časa morajo biti zaradi posodabljanja ali programiranja izključeni, kar pomeni zamude v proizvodnji in izgubo prihodkov. Ena od rešitev je uporaba programske opreme za off-line programiranje robotov (OLP), ki omogoča ustvarjanje robotske kode in njeno nalaganje v robote brez zastoja proizvodnje.

Programska oprema za off-line programiranje robotov (OLP) proizvajalcem in integratorjem omogoča to, da ustvarijo robotsko kodo v pisarni na računalniku in jo nato prenesejo v robote brez izostanka proizvodnje.

Programska oprema OLP uporablja 3D CAD model robotske delovne celice. Vse programiranje se zaključi v virtualnem prostoru, kar omogoča odpravljanje težav in reševanje problemov, še preden je robot nameščen. V okolju OLP je mogoče ustvarjati, simulirati in urejati programe ter tako zagotoviti, da bo robot deloval po zahtevah.

Glavne prednosti off-line programiranja robotov glede na učenje robota s programirno napravo so:
Hitrejša integracija robotov: Čas je vedno bistven dejavnik, ne glede na to, ali gre za novo namestitev ali prerazporeditev. Z ustvarjanjem, prilagajanjem in preizkušanjem programiranja v virtualnem okolju je robot ob namestitvi pripravljen za delovanje, kar prihrani dneve ali tedne v primerjavi z učenjem robota s programirno napravo

Brez zastojev: Pri programiranju robota s programirno napravo mora biti robot v načinu učenja. Kompleksne poti lahko zahtevajo na stotine, če ne celo tisoče točk, ki jih je treba ročno programirati več dni. Enako nalogo lahko dober OLP opravi v nekaj urah ali minutah. Dobra rešitev OLP ima vnaprej določene parametre procesa in lahko hitro ugotovi težave in priložnosti za optimizacijo programske poti in trajektorije robota. OLP uporabniku omogoča, da robotsko kodo ustvari na računalniku medtem ko robot deluje in jo prenese v robota, kar pomeni manj zamud pri proizvodnji.

Univerzalna uporaba: Le malo proizvodnih obratov je zvestih blagovni znamki in uporablja le eno znamko robotov. Večinoma se namesti robot, ki opravi nalogo po najugodnejši ceni, kar vodi do različnih robotov, ki jih je treba programirati. Prava programska oprema OLP mora biti “robotsko agnostična”, kar pomeni, da lahko ustvarja kodo za različne blagovne znamke robotov.

Enostavnost uporabe: Pravi OLP zahteva poznavanje procesa, vendar ne zahteva naprednega programiranja ali strokovnega znanja s področja robotike. OLP je zgrajen okoli uporabnika in je zasnovan tako, da omogoča čisto in elegantno uporabniško izkušnjo.

https://camincam.si

Celotna PDF revija brezplačno!

 

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!