3D natisnjeno brezpilotno letalo vodi ladjo preko Antaktike

To letalo je bilo natisnjeno z uporabo tehnologije laserkega sintranja in ima ceno okoli 7.000 GBP. Brezpilotno letalo (UAV), ki je bilo razvito na Univerzi v Southamptonu, je naredilo svojo prvo izvidniško misijo za Britansko mornarico na Antaktiki.

UAV z imenom SULSA je bilo lansirano z Britanske patrolne ladje HMS Protector skupaj s kvadrokopterjem, z namenom opravljanja funkcije izvidništva pred ladjo, ki si je utirala svojo pot preko ledu. Letalo je zajemalo slike in videe okolja in s tem ladji omogočilo pogled v realnem času, medtem ko so kvadrokopter uporabili v bližini ladje.

Z uporabo tehnologije laserskega sintranja je letalo narejeno iz nylona in tehta 3 kg. Razvijalci so natisnili štiri glavne dele, ki so jih sestavili. Cena takega letala znaša 7.000 GBP, kar je po besedah proizvajalca cenejše, kot pa je ena ura letenja s helikopterjem. UAV odlikuje majhen motor in dosega hitrost letenja do 96 km/h brez hrupa. Nadzor se izvaja preko prenosnega računalnika na krovu ladje. Po testih, ki so jih izvajali na ladji HMS Mersey blizu obale Dorseta v letu 2015, so bili testi na Antaktiki opravljeni prvič v britanski mornarici. Po lansiranju je UAV letel do 30 minut preden je pristal v vodi, od koder so ga rešili in pripravili za ponoven polet. Andrew Lock iz Univerzitetne skupine za računalništvo in design je nadzoroval misijo. Kapitan Rory Bryan, poveljujoči oficir ladje HMS Protector je dejal: »Te poizkusi teh poceni, vendar zelo vsestranskih letal pomenijo pomemben korak k ustanovitvi uporabnih brezpilotnih letal v tej regiji. Pokazalo se je, da ima to letalo zmožnosti, ki jih lahko učinkovito uporabim.«

Andy Keane, profesor na Computation Engineering oddelku Univerze v Southamptonu je dejal: »Serija poletov, ki so jih izvajali sodelavci v povezavi s posadko HMS Protector je bila zelo uspešna. Te poleti so pokazali, kaj vse se lahko doseže z pametnim načrtovanjem in poceni digitalno proizvodnjo.« Admiral James Morley je dejal: » Navdušen sem nad uspešnim lansiranjem brezpilotnega letala iz HMS Protector na Antarktiki. Celotne ekipa je premagala številne ovire in pokazala ogromno korist teh letal za cenovno ugoden in vztrajen nadzor ter izvidništvo z ladij – tudi v zahtevnem okolju Antarktike.

Čeprav je ta poizkus trajal relativno kratek čas v katerem so merili relativne pridobitve fiksnih ali rotirajočih kril, bomo nadaljevali s pregledom naših možnosti za nabavo brezpilotnih letal za pomorstvo v prihodnosti« je še dodal.

www.imeche.org

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!