3D tisk za industrijsko uporabo?

logo

Ponavadi se 3D tisk uporablja v razvojnih podjetjih in laboratorijih, kjer cena tiska 3D izdelka in pa tudi čas tiskanja nista tako zelo pomembna faktorja. V proizvodnji je drugače: izdelki morajo biti narejeni hitro in poceni.

In tudi na področju 3D tiska se dogajajo velike spremembe. Podjetje HP je s svojo tehnologijo HP Multi Jet Fusion premaknilo meje možnega na neverjeten nivo. S to tehnologijo lahko natisnemo 3D izdelke do 10x hitreje, kot z obstoječimi 3D tiskalniki. To jim je uspelo s tehniko, ki jo poznamo iz Ink Jet tiskalnikov, ki je pravzaprav HP-jeva tehnologija.

Proces izdelave 3D predmeta se prične z nanosom tankega sloja materiala v obliki prahu na delovno površino, v naslednjem prehodu pa tiskalnik natisne črno barvo tam, kjer na bi bil izdelek. Sočasno z zmogljivimi IR grelniki pogrejejo tista področja materiala, ki so obarvana črno in tam se material sprime ter tvori želeno obliko.
HP-jeva tehnologija omogoča nanašanje 30 milijonov kapljic/sekundo na palec širine ploskve, zaradi česar je tiskalnik izjemno precizen in dimenzijsko natančen. Hkrati tiskalnik tudi natančno meri temperaturo delovne površine na več sto točkah. Ta meritev določa, katera področja potrebujejo več ogrevanja in katera področja so ohlajena.
Rezultat je popoln nadzor nad mehanskimi lastnostmi materiala, dimenzijsko natančnostjo in ponovljivostjo.

Ko je izdelek natisnjen, s sesalnikom odsesajo odvečen prah in ostanejo samo natisnjeni izdelki. Večino posesanega prahu se uporabi pri izdelavi naslednjih izdelkov. Tako je možno natisniti izdelke, ki jih s klasično 3D tehnologijo ni možno natisniti – recimo kroglo v krogli, ki se nahajata v krogli.

V času potrebnemu za izdelavo 1000 enot po klasičnih 3D tiskalnih metodah, lahko HP Multi Jet Fusion tehnologija natisne več 1000 enot, pri tem pa dosega izjemno kvaliteto in ponovljivost. In prav zato so HP 3D tiskalniki primerni za industrijsko uporabo, saj z njimi lahko natisnemo poljuben izdelek v industrijskih količinah, pri čemer ni potrebna izdelava orodij za brizganje plastike.

Podjetje HP pa se na tej stopnji ni ustavilo, pač pa že pripravlja barvne 3D tiskalnike, ki bodo temeljili na HP Multi Jet Fusion tehnologiji.

HP v Sloveniji zastopa podjetje CGS plus d.o.o. iz Ljubljane. Podjetje ima v svojih prostorih na Brnčičevi ulici tudi Demo center, kjer 3D tiskalnik pokažejo in tudi natisnejo izdelke za svoje stranke.

www.8.hp.com
www.cgsplus.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!