Varovanje doma s pomočjo mobilnih naprav

V človekovi naravi je, da si želi bivati v varnem okolju. Prav zato si je vedno gradil zavetišča, bivališča in hiše, pri katerih bistveno vlogo glede varnosti igrajo vhodna vrata. Tudi v današnjem času je potreba po varovanju vhoda v domovanje zelo aktualna.

Tehnološko osveščeni uporabniki imamo doma vedno več pametnih in mobilnih naprav. Sedaj jih lahko praktično uporabimo za varovanje vhodnih (ali drugih) vrat. V okviru razvojnega centra Intech-les in s sodelovanjem podjetij Elgoline, Kovinoplastika Lož, ProPlace ter Instituta Jožef Stefan so namreč slovenski inženirji in raziskovalci razvili rešitev e-vratar. Gre za inovativen varnostni sistem, ki hkrati nudi varnost in udobje. Aplikacija, nameščena na pametni mobilni napravi, tako nadomešča človeškega vratarja in nudi vrsto funkcij, ki jih običajno opravlja vratar, kar pomeni, da vidi, čuti, govori, in reagira v primeru nevarnosti ali nenavadnega dogodka.

Sistem, ki temelji na umetni inteligenci, s pomočjo katere prepozna vstopajočega, se sproti uči vzorcev obnašanja in loči med tipičnimi ter nenavadnimi vhodi. Bistvena prednost e-vratarja pred ostalimi sistemi za kontrolo vstopa je, da je zasnovan kot inteligentni sistem, ki ima sposobnost sklepanja in izvajanja opravil. Tako uporabniku poenostavi življenje, saj vodi pregled nad prisotnostjo stanovalcev in ga opozarja na nenavadne dogodke.

Več o članku

Elgoline d.o.o. printed circuit boards

www.elgoline.si

www.proplace.si

www.intechles.si

Varovanje doma s pomočjo mobilnih naprav

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!