Inovativni pristopi pri uvajanju robotike v izobraževalni proces mehatronike

Izraz robotika izhaja iz češke besede »robota«, njen pomen pa se navezuje na izraz delavec oziroma suženj. Izrazoslovje se je pojavilo v dramski igri g. Karla Čapka in se nekako prijelo kot ime za večosni manipulator oziroma oziroma stroj imenovan robot.

Robotika je veda, ki iz tega izhaja in se je v zadnjih desetletjih utrdila v številnih industrijskih procesih kot nepogrešljiv del moderne, ekonomične in človeku prijazne tehnologije. Brez robotskih sistemov si ne znamo več predstavljati varjenja avtomobilskih karoserij, vstavljanja obdelovancev v stiskalnice, razpršilnega barvanja in podobnih avtomatiziranih aplikacij. Ne presenečajo nas kirurški roboti ali servisni mobilni roboti, ki bodo kmalu čistili naša stanovanja. Vse večje število kvalitetnih mednarodnih robotskih strokovnih revij pa dokazuje, da postaja robotika priznana tudi kot samostojna znanost.   V okviru strokovnega izobraževanja mehatronike je zelo pomemben sklop tudi robotika. Izobraževanje poteka v okviru srednješolskih strokovnih programov mehatronika in strojništvo, višješolskega strokovnega programa mehatronika in v okviru visokega strokovnega izobraževanja na področju sodobnega proizvodnega inženirstva.

Več o članku

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Pot na Lavo 2, 3000 Celje

Tel.: +386 3 428 58 00

www.sc-celje.si/sm

Inovativni pristopi pri uvajanju robotike v izobraževalni proces mehatronike

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!