Inovativni pristopi pri uvajanju robotike v izobraževalni proces mehatronike

Izraz robotika izhaja iz češke besede »robota«, njen pomen pa se navezuje na izraz delavec oziroma suženj. Izrazoslovje se je pojavilo v dramski igri g. Karla Čapka in se nekako prijelo kot ime za večosni manipulator oziroma oziroma stroj imenovan robot.

Robotika je veda, ki iz tega izhaja in se je v zadnjih desetletjih utrdila v številnih industrijskih procesih kot nepogrešljiv del moderne, ekonomične in človeku prijazne tehnologije. Brez robotskih sistemov si ne znamo več predstavljati varjenja avtomobilskih karoserij, vstavljanja obdelovancev v stiskalnice, razpršilnega barvanja in podobnih avtomatiziranih aplikacij. Ne presenečajo nas kirurški roboti ali servisni mobilni roboti, ki bodo kmalu čistili naša stanovanja. Vse večje število kvalitetnih mednarodnih robotskih strokovnih revij pa dokazuje, da postaja robotika priznana tudi kot samostojna znanost.   V okviru strokovnega izobraževanja mehatronike je zelo pomemben sklop tudi robotika. Izobraževanje poteka v okviru srednješolskih strokovnih programov mehatronika in strojništvo, višješolskega strokovnega programa mehatronika in v okviru visokega strokovnega izobraževanja na področju sodobnega proizvodnega inženirstva.

Več o članku

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Pot na Lavo 2, 3000 Celje

Tel.: +386 3 428 58 00

www.sc-celje.si/sm

Inovativni pristopi pri uvajanju robotike v izobraževalni proces mehatronike

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!