Inovativni pristopi pri uvajanju robotike v izobraževalni proces mehatronike (2)

Glede na svetovne trende in hitrost tehnološkega razvoja, si sodobne proizvodnje brez industrijskih robotov ne znamo več predstavljati. Zato se na ŠC Celje, Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije trudimo omenjeno tehnologijo čim bolj približati slušateljem. V ta namen imamo v Laboratoriju za robotiko različne robotske tehnologije. ˝

Osnovna aplikacija je robotska paletizacija, kjer se slušatelji naučijo osnove robotike in načinov povezave robota z zunanjim okoljem. Na podlagi aplikacij v realnem industrijskem okolju je v laboratoriju aplicirana tudi tehnologija MIG/MAG varjenja z robotom. Varilni robot je povezan z dvoosno vrtljivo mizo, ki omogoča večjo gibljivost in povečan delovni prostor robotskega sistema. Zelo zanimiva je tudi tehnologija odvzemanja materiala z robotom. Trend industrijskih robotov se pomika v smer izvedbe čim lažjih, gibljivih in čim hitrejših robotov. Zato se spreminjajo tudi tehnologije in izdelovalni materiali. Konstrukcija sodobnega robota je zato zgrajena na osnovi ogljikovih vlaken. Pri tem pa je potrebno opozoriti na togost robotskega mehanizma. V primeru, ko manjšamo težo robota posledično zmanjšamo tudi togost robota. Le ta je v določenim aplikacijah prednost, spet v drugih ne. Pri aplikaciji tehnologije odvzemanja materiala je zelo pomembna togost robotskega mehanizma. Zaradi odprte kinematične verige robotskega mehanizma, tehnološko pogojenih sil pri odvzemanju materiala, elastičnosti gonil in motorskega pogona lahko podamo tezo, da je struktura robotskega mehanizma elastična. Posledično je mehanizem manj tog. Le to moramo upoštevati pri uporabi omenjenih tehnologij.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Pot na Lavo 2, 3000 Celje

Tel.: +386 3 428 58 00

www.sc-celje.si/sm

Več o članku

Inovativni pristopi pri uvajanju robotike v izobraževalni proces mehatronike (2)

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!