Naredimo dom varčnejši, prijaznejši in varnejši! (1)

Doma veliko stvari počnemo rutinsko. Ponoči spustimo rolete, podnevi ugasnemo luči, reguliramo ogrevalo moč, ali pa v poletnih mesecih vklopimo klimatsko napravo. Veliko lastnikov hiš se odloči namestiti alarmno napravo.

Doma veliko stvari počnemo rutinsko. Ponoči spustimo rolete, podnevi ugasnemo luči, reguliramo ogrevalo moč, ali pa v poletnih mesecih vklopimo klimatsko napravo. Veliko lastnikov hiš se odloči namestiti alarmno napravo. Avtomatizacija doma omogoča, da vse omenjene funkcije in naprave samodejno upravljamo centralno, hkrati pa imamo tudi možnost kakovostnejšega varovanja doma. Mogoče je tudi upravljanje preko interneta in preko mobilnih naprav.

Marsikomu se zdi, na primer, možnost, da na daljavo iz mobilnega telefona ugane pozabljeno električno pečico, znanstvena fantastika, ali vsaj neverjetno drag luksuz. Vendar niti eno, niti drugo ne drži. Celotno avtomatizacijo doma lahko izvedemo že za enega ali dva evrska tisočaka, odvisno od kompleksnosti projekta in števila krmilnih in nadzornih funkcij, ki jih združuje računalniški sistem za avtomatizacijo doma.

Bistvene prednosti avtomatizacije so večje udobje, manjša poraba energije in večja varnost (več na https://sites.google.com/site/pcusbprojects/2-home-automation). Pri tem nimamo v mislih samo nevarnosti, ki jih predstavljajo potencialni vlomilci in tatovi, temveč tudi požarno varnost. Večje udobje in manjše mesečne račune za električno energijo omogoča tudi možnost samodejnega vklopa velikih porabnikov v času nižje električne tarife. Mogoče je tudi napredno upravljanje hladilnikov in zamrzovalnikov, ki omogoča njihovo pravilno delovanje tudi izven siceršnjega temperaturnega območja.

Več o članku

Naredimo dom varčnejši, prijaznejši in varnejši! (1)

Sorodni članki

Zadnji članki

Dnevi robotike

FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO 26. — 28. marec 2024 Dogodek DIR24 poteka v obliki robotskega hekatona, na katerem lahko sodelujejo vsi študenti Univerze v Ljubljani. Izziv, ki...

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!