Mobilni roboti, Festo Robotino

Mobilni roboti so roboti, ki razpolagajo z mobilnostjo glede na gibanje v prostoru. Eden od njih je Robotino,rezultat razvoja firme Festo Didactic, ki je podrobneje predstavljen v članku.

Mobilni roboti

Definicija mobilnega robota

Ena od možnih definicij mobilnega robota je, da je to robot, ki je mobilen in manipulativen (mehatronski) fizični sestav, ki se avtonomno giblje skozi nestrukturiran prostor ob prisotni interakciji z ljudmi, lahko pa tudi avtonomno opravlja svoje naloge namesto njih. To so roboti bodočnosti oziroma inteligentne naprave, ki lahko gledajo, poslušajo, hodijo, govorijo in občutijo. Današnji mobilni roboti vseh teh lastnosti še nimajo in so nekakšna vmesna razvojna stopnja do tako imenovanih človeških robotov – oseb.

Današnji mobilni robot torej razpolaga z mobilnostjo, določeno avtonomijo, ki je omejena s človeško interakcijo in deloma z umetno inteligenco, ki opaža ter reagira na svoje okolje.

Zgodovinski razvoj mobilnih robotov

Kot je znano iz obstoječih virov literature, je prve mobilne robote, ki so bili daljinsko upravljani preko radijskih valov, razvil že Nikola Tesla konec 19. stoletja. Proces razvoja mobilnih robotov, ki že vsebujejo določene dele umetne inteligence, se je nadaljeval leta 1950 z „Želvo“ (W. Gray Walter), do velikega koraka naprej pa pride z razvojem digitalnih računalnikov v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja („Stanford card“, „Hilare“). Omeniti je potrebno še mobilni robot Rover iz leta 1983, ki je že imel infra-rdeče senzorje in kamero.

Do velike ekspanzije v razvoju mobilnih robotov pa pride po 90. letu prejšnjega stoletja z razvojem komunikacijskih tehnologij, interneta, brezžičnih povezav in satelitskih komunikacij.

Več o članku

FESTO, d. o. o.

E-pošta: info_si@festo.com

Tel.: 01 530 21 00

www.festo.com

Mobilni roboti, Festo Robotino

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!