Taktilni senzorji robotom omogočajo nove zmogljivosti

logo

GelSight senzor, ki je pritrjen na robotski prijemalnik robotu omogoča, da natančno ugotovi, kje je zagrabil majhen izvijač, ga izvleče in postavi nazaj v špranjo, čeprav prijemalnik kameri zakriva pogled na izvijač. (Foto: Robot Locomotion Group at MIT)

Osem let nazaj je MIT raziskovalna skupina Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) pod vodstvom Ted Adelson-a odkrila novo tehnologijo za senzorje pod imenom GelSight, ki uporablja fizični kontakt z objektom, s čemer omogoči izjemno podroben 3D zemljevid njegove površine.

Z montažo GelSight senzorjev na prijemalnike robotske roke sta dve MIT ekipi dali robotom večjo občutljivost in spretnost. Raziskovalci so predstavili njihovo delo v dveh člankih. V enem članku Adelson-ova skupina uporablja podatke GelSeight senzorja, s katerimi robot presodi trdnost površine, ki se jo dotika – kritična zmožnost domačih robotov, ki se srečujejo z vsakdanjimi predmeti.

V drugem članku skupina Russ Tedrake’s Robot Locomotion Group pri CSAIL uporablja senzorje GelSight zato, da robotu omogoča manipulacijo z manjšimi predmeti, kot je bilo prej mogoče. Senzor GelSight je na nek način nizko tehnološka rešitev težkega problema. Sestavljen je iz bloka prozorne gume – “gela” njenega imena – katerega ena plat je prevlečena s kovinsko barvo. Obarvana plast se ob pritisku na predmet preoblikuje v skladu s obliko predmeta.

R&D magazine

www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!