Nekateri so za vroče – brez sledov prijemanja

Predelovalci plastov se pogosto srečujemo s težavo obstojnosti vakuumskih seskov na prijemalih robotov. Seski predstavljajo eno najbolj ekonomičnih rešitev za prijemanje delov, ki zahtevajo manipulacijo, saj so cenovno zelo dostopni, enostavni za upravljanje in nadzor. Seveda imajo seski tudi slabe strani, kot so mehanska obraba ter občutljivost na temperaturo in kemikalije.

Pri predelavi plastov izzive postavljajo visoke temperature, abrazivna polnila, kot so npr. steklena vlakna, zahteve po nemastnih površinah za lakiranje. V celoti te zahteve izpolnjuje malo materialov ob tem, da ostajajo v istem cenovnem razredu kot ostali običajno uporabljeni materiali seskov za predelavo plastike.

Kot odgovor na te zahteve ponuja FIPA material HNBR (hydrated nitrile rubber). Material je odporen na temperature do 160°C, neobčutljiv je na ozon, dobro odporen na olja z visoko stopnjo raznih aditivov. Kljub temu ohranja osnovne lastnosti, ki se zahtevajo od vakuumskih seskov: ne pušča sledov, dolgo časa ostaja žilav in se ne obrablja.

Več o članku

Nekateri so za vroče – brez sledov prijemanja

Sorodni članki

Zadnji članki

Dnevi robotike

FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO 26. — 28. marec 2024 Dogodek DIR24 poteka v obliki robotskega hekatona, na katerem lahko sodelujejo vsi študenti Univerze v Ljubljani. Izziv, ki...

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!