Uradna predstavitev dirkalnika formula student GPE14

Društvo za razvoj dirkalnika Formula S, je predstavilo svoj dirkalnik enosed GPE14.

Na Univerzi v Mariboru se je odvil dogodek Uradna predstavitev dirkalnika GPE14, ki ga je v šolskem letu 2013/2014 snovalo in konstruiralo ter izdelalo 35 študentov pretežno iz fakultete za strojništvo. Projekt v vrednosti 80.000€ in z njim izdelek, dirkalnik GPE14 (vrednost okoli 40.000€) se je predstavil širši javnosti. Z zanimanjem se ga je udeležilo precej podpornikov projekta, novinarjev in ostalih.

V šolskem letu 2013/14 je ekipa »University of Maribor Grand Prix Engineering« (Uni Mb GPE), osnovala in izdelala že četrti tehnično revolucionaren dirkalnik serije formula student. V tej sezoni se je zgodil velik preskok pri konstrukciji šasije saj se je iz cevne šasije prešlo na monocoque izdelan iz kompozitnih ogljikovih vlaken, izdelan s tehnologijo, ki jo uporabljajo najdražji moto športi.

Pri motorju je ravno tako prišlo do velike spremembe, saj je v letošnjem letu za pogon uporabljena mešanica etanola in neosvinčenega goriva E85. Ta zahteva višje kompresije ponuja pa večjo moč in boljši navor.

Lastnosti avtomobila so sledeče: predelani delovni agregat eno-valjnik Avstrijskega proizvajalca KTM 450 SF-X, masa 170 kg, pospešek ob 0 km/h do 100 km/h v 3,7 sekunde, moč: 55 KM končna hitrost nekje okoli 110km/h. S temi lastnostmi dosega v zavojih z izboljšano aerodinamiko bočne pospeške do 3G.

http://gpe.fs.um.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!