Univerzalni avtonomni samozdravilni elastomer

Tianjin University
Sintetični materiali, ki lahko posnemajo samozdravljenje naravnih tkiv, kot so kože in mišice, se zdaj pogosto uporabljajo za e-kožo, nosljive elektronske naprave in umetne mišice, kar znatno izboljša življenjsko dobo, robustnost in varnost materialov.

Vendar pa je zelo zahtevno razviti avtonomne samoregeneracijske materiale za uporabo v težkih razmerah, kot so ultravisoke temperature, zelo mrzla morska voda ali močno kislo/alkalno okolje. Raziskovalna skupina Univerze Tianjin pod vodstvom profesorja Zhanga Leija in izrednega profesorja Yang Jinga s Fakultete za kemijsko inženirstvo in tehnologijo je razvila nov supramolekularni elastomer, ki lahko doseže hitro avtonomno samozdravljenje v različnih težkih pogojih, rezultati raziskave pa so bili objavljeni v reviji Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-020-15949-8). Zaradi sinergijske interakcije večjega števila dinamičnih vezi, vključno s hidrofilnimi H-vezmi in disulfidno metatezo, ima novi supramolekularni elastomer, razvit v tem delu, visoko razteznost tako pri vzorcih brez zarez (14000 %), kot pri vzorcih z zarezami (1300 %). Prav tako lahko doseže avtonomno samozdravljenje v različnih ekstremnih pogojih, kot so zelo nizka temperatura (-40 °C), močno ohlajena visoko koncentrirana slana voda (30 % slane vode pri -10 °C) in močno kislo/alkalno okolje (pH = 0 ali 14). “To delo prikazuje obetaven material z visoko raztegljivimi in hitrimi lastnostmi samozdravljenja v številnih težkih pogojih,” je dejal profesor Zhang. “Delamo na nadaljnjem razvoju samozdravljivih umetnih e-kožic, ki se uporabljajo v ekstremnih okoljih, kot so globoka morja in polarna območja.”

Povzeto po: https://bit.ly/3erpPt8

http://www.tju.edu.cn

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 47

Razvojniki nas ves čas presenečajo z novimi in tudi koristnimi razvoji bodisi komponent, sestavnih delov, tehnologij ali celo novih proizvodov.

Naslednja generacija visoko energetsko učinkovitega procesorja AI RZ/V2H za avtonomne robote

Članek predstavlja MPU RZ/V2H, ki omogoča umetno inteligenco vida in nadzor v realnem času.

Kaj je resolver?

Resolver je električni transformator, ki se uporablja za merjenje kota vrtenja osi.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!