ACE rotacijski blažilci: stabilizacija rok bolnikov s Parkinsonovo boleznijo

INOTEH d.o.o.
Po vsem svetu več kot 30 milijonov ljudi trpi zaradi nehotenega tresenja rok kot posledica Parkinsonove bolezni ali esencialnega tremorja. Zagotavljanje pomoči tem ljudem je poslanstvo podjetja STIL.

To inovativno nizozemsko zagonsko podjetje se je povezalo z ACE Stoßdämpfer GmbH iz Nemčije, čigar zastopnik na slovenskem trgu je podjetje INOTEH, za razvoj njihove specializirane naprave za stabiliziranje tresenja.

Čeprav je tresenje včasih mogoče obvladati s farmakoterapijo ali operacijo, imajo ta zdravljenja pomanjkljivosti. Zdravila imajo omejeno zmanjšanje tremorja in imajo učinek le pri polovici populacije tremorja. Operacija je lahko nevaren poseg za bolnike in učinkovitost takega zdravljenja se bo z leti verjetno zmanjšala. V tem kontekstu bi lahko zdravljenje, ki obvladuje tresenje s spreminjanjem biomehanike okončin, zagotovilo smiselno alternativno rešitev. Prav takšnemu pristopu sledi STIL s svojo medicinsko napravo, ki stabilizira tresenje.

Globalno razmišljanje in lokalno delovanje
Na začetku je STIL poskušal uporabiti standardne rotacijske blažilce, vendar je hitro opazil, da te komponente niso primerne za njihov primer uporabe. Ko je inženirska ekipa potrebovala podporo za prilagojeno rešitev blaženja, so zašli v slepo ulico. Iskanje proizvajalcev blažilcev na spletu je bilo enostavno. Iskanje pravega partnerja, ki je pripravljen skupaj s STIL-om storiti še več, je precej težje.

Med svojo spletno raziskavo je STIL identificiral ACE Stoßdämpfer GmbH, kot možnega kandidata za sodelovanje. Podjetje, ki je del skupine Stabilus, ene vodilnih svetovnih ponudnikov rešitev za nadzor gibanja, ponuja široko paleto standardnih komponent za blaženje in nadzor vibracij ter inženirske storitve po meri naročnika. Proizvajalec ACE zelo tesno sodeluje s svojimi strankami prek široke mreže prodajnih inženirjev in distributerjev, ki delujejo po vsej Evropi. V Sloveniji jih že od leta 1991 zastopa podjetje INOTEH d.o.o.

Ortoza proti tremorju


ACE pripravljen storiti nekaj več
Širok spekter izdelkov za kontroliranje gibanja v izboru proizvajalca ACE in pripravljenost podjetja, da v sodelovanju s svojimi partnerji razvije izdelke po meri, sta se izkazala za zmagovalno kombinacijo. Sodelovanje se je začelo z opredelitvijo uporabniških in tehničnih zahtev, kot so želeno frekvenčno obnašanje in aksialne obremenitvene sile. Poleg tega je za to posebno uporabo dovoljena ničelna zračnost. V nasprotnem primeru blažilec ne bi pravilno absorbiral tresočega gibanja.

Svetovalna ekipa in inženirji iz ACE so se lotili izziva in razvili nov blažilec. Tehnično verifikacijo je opravil ACE, validacijo pri končnih uporabnikih pa STIL. V takšnem ponavljajočem se sodelovanju so bile razvite tri generacije blažilcev, dokler ACE ni dosegel najprimernejšega. Ko je bila zmogljivost končne generacije zadovoljiva, je STIL prižgal zeleno luč za večje naročilo. Ta serija je bila posledično uporabljena v STIL-ovem prvem kliničnem preskušanju, ki naj bi se končalo pred koncem leta 2022. S pozitivnimi rezultati bo to podjetju omogočilo oznako CE za ta edinstveni medicinski pripomoček. To je podvig, ki ne bi bil mogoč brez podpore in vztrajnosti ACE.

Podjetje ACE Stoßdämpfer GmbH – vaš specialist za blažilno tehnologijo v industriji
ACE, ustanovljen leta 1963, je predstavil prvi nastavljiv industrijski blažilec. Več kot 50 let kasneje je ACE mednarodno priznan strokovnjak na področju tehnologije industrijskega blaženja. Portfelj podjetja zdaj vključuje avtomatizacijski nadzor, nadzor gibanja, nadzor vibracij in varnostne izdelke.

Več informacij o izdelkih ACE dobite pri podjetju INOTEH D.O.O.

INOTEH d.o.o.
K železnici 7
SI-2345 Bistrica ob Dravi
tel.: 02 / 673 01 35
E-mail: dm@inoteh.si
https://www.inoteh.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!