Avtomatizirana obdelava in montaža velikih in hkrati lahkih konstrukcij za izdelavo železniških vozil

logo

Fraunhofer-Gesellschaft
Rešitve za avtomatizacijo v merilu 1:1 za trajnostno gradnjo železniških vozil je predstavil Fraunhofer IFAM inštitut iz Stade v Nemčiji.

Montaža velike konstrukcije v merilu 1:1 v 4500 m2 veliki raziskovalni dvorani z višino 15 m v Fraunhoferjevem inštitutu IFAM v Stadu v Nemčiji. (vir: https://www.ifam.fraunhofer.de/)

Fraunhoferjev inštitut za proizvodno tehnologijo in napredne materiale IFAM v Stadu je v okviru vodilnega mednarodnega sejma prometne tehnologije od 20. do 23. septembra 2022 v Berlinu v Nemčiji prvič predstavil rešitve za avtomatizacijo v merilu 1:1 za trajnostno gradnjo železniških vozil. Raziskave in razvoj se osredotočajo na nove materiale in proizvodne procese, ki zmanjšujejo težo, s čimer se ne le povečuje učinkovitost in zmanjšujejo stroški proizvodnje, temveč tudi zmanjšuje poraba energije pri obratovanju, kar posledično zmanjšuje stroške in podpira varstvo podnebja.

Trenutni izziv na področju obsežnega sestavljanja konstrukcij, ki je pomemben za gradnjo železniških vozil, je uskladiti učinkovitost, trajnost in ergonomska zasnova delovnega mesta. Strokovnjaki za avtomatizacijo in proizvodno tehnologijo obravnavajo ta vprašanja in zagotavljajo vpogled v trenutne aplikativno usmerjene rezultate raziskav in razvoja v okviru avtomatizirane montaže, vključno s postopki strojne obdelave in spajanja.

Raziskovalna hala Fraunhofer IFAM v raziskovalnem centru CFK NORD v Stadu, ki meri 4500 m2 in je visoka 15 m, ponuja številne obsežne raziskovalne prostore, ki jih je mogoče prilagodljivo uporabljati in so opremljeni z roboti, pritrdili in visoko zmogljivo merilno tehnologijo. To omogoča, da so stranke razbremenjene “povečanja”, ki je povezano z neposrednim prenosom rezultatov raziskav v njihovo proizvodnjo, saj lahko Fraunhofer IFAM – glede razvoja procesov in naprav – potrdi korak iz laboratorija v analogno proizvodno okolje s pravimi komponentami v merilu 1:1 v lastnih prostorih inštituta.

Avtomatizirano sestavljanje velikih struktur
Da bi združili učinkovitost, trajnost in ergonomsko oblikovanje delovnega mesta pri sestavljanju velikih konstrukcij, Fraunhofer IFAM razvija medsebojno združljive tehnološke module, ki jih je glede na namen uporabe mogoče modularno kombinirati in tako ustvariti delno ali popolnoma avtomatizirane rešitve sestavljanja, vključno s proizvodno logistiko, robotiko, meritvami, pozicioniranjem, strojno obdelavo in postopki spajanja.

Poudarek je na fleksibilnosti in enostavnosti upravljanja ter neprekinjenem digitalnem pretoku podatkov v smislu “priključi in proizvajaj”. Raziskovalne in razvojne dejavnosti so osredotočene na velike sestavne dele iz lahkih materialov v merilu 1:1, za katere je mogoče zasnovati in simulirati celotno procesno verigo do popolnoma sestavljene velike konstrukcije po proizvodnji delov.

Za trajnost je pomembno stalno varčevanje z viri s pospeševanjem in vzporejanjem procesnih korakov do optimizacije procesne verige ter z izboljšanjem kakovosti procesa. Pravočasno upoštevanje zahtev za montažo pri načrtovanju prav tako znatno poveča učinkovitost proizvodnje.

Mobilna lahka in storitvena robotika
Poleg raziskav na področju industrijske robotike Fraunhofer IFAM v Stadu širi svoje strokovno znanje tudi na področju mobilne lahke robotike za logistične, aplikativne in montažne naloge. Tako stalno naraščajoči delež raziskovalnih in razvojnih dejavnosti obsega razvoj asistenčnih sistemov s primerljivimi zahtevami. Modularne komponente sistema omogočajo prenos tehnologije na druga področja, kot je storitvena robotika.

Povzeto po:
https://bit.ly/3KclIOP

https://www.ifam.fraunhofer.de

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!