Avtomatizirana obdelava in montaža velikih in hkrati lahkih konstrukcij za izdelavo železniških vozil

logo

Fraunhofer-Gesellschaft
Rešitve za avtomatizacijo v merilu 1:1 za trajnostno gradnjo železniških vozil je predstavil Fraunhofer IFAM inštitut iz Stade v Nemčiji.

Montaža velike konstrukcije v merilu 1:1 v 4500 m2 veliki raziskovalni dvorani z višino 15 m v Fraunhoferjevem inštitutu IFAM v Stadu v Nemčiji. (vir: https://www.ifam.fraunhofer.de/)

Fraunhoferjev inštitut za proizvodno tehnologijo in napredne materiale IFAM v Stadu je v okviru vodilnega mednarodnega sejma prometne tehnologije od 20. do 23. septembra 2022 v Berlinu v Nemčiji prvič predstavil rešitve za avtomatizacijo v merilu 1:1 za trajnostno gradnjo železniških vozil. Raziskave in razvoj se osredotočajo na nove materiale in proizvodne procese, ki zmanjšujejo težo, s čimer se ne le povečuje učinkovitost in zmanjšujejo stroški proizvodnje, temveč tudi zmanjšuje poraba energije pri obratovanju, kar posledično zmanjšuje stroške in podpira varstvo podnebja.

Trenutni izziv na področju obsežnega sestavljanja konstrukcij, ki je pomemben za gradnjo železniških vozil, je uskladiti učinkovitost, trajnost in ergonomska zasnova delovnega mesta. Strokovnjaki za avtomatizacijo in proizvodno tehnologijo obravnavajo ta vprašanja in zagotavljajo vpogled v trenutne aplikativno usmerjene rezultate raziskav in razvoja v okviru avtomatizirane montaže, vključno s postopki strojne obdelave in spajanja.

Raziskovalna hala Fraunhofer IFAM v raziskovalnem centru CFK NORD v Stadu, ki meri 4500 m2 in je visoka 15 m, ponuja številne obsežne raziskovalne prostore, ki jih je mogoče prilagodljivo uporabljati in so opremljeni z roboti, pritrdili in visoko zmogljivo merilno tehnologijo. To omogoča, da so stranke razbremenjene “povečanja”, ki je povezano z neposrednim prenosom rezultatov raziskav v njihovo proizvodnjo, saj lahko Fraunhofer IFAM – glede razvoja procesov in naprav – potrdi korak iz laboratorija v analogno proizvodno okolje s pravimi komponentami v merilu 1:1 v lastnih prostorih inštituta.

Avtomatizirano sestavljanje velikih struktur
Da bi združili učinkovitost, trajnost in ergonomsko oblikovanje delovnega mesta pri sestavljanju velikih konstrukcij, Fraunhofer IFAM razvija medsebojno združljive tehnološke module, ki jih je glede na namen uporabe mogoče modularno kombinirati in tako ustvariti delno ali popolnoma avtomatizirane rešitve sestavljanja, vključno s proizvodno logistiko, robotiko, meritvami, pozicioniranjem, strojno obdelavo in postopki spajanja.

Poudarek je na fleksibilnosti in enostavnosti upravljanja ter neprekinjenem digitalnem pretoku podatkov v smislu “priključi in proizvajaj”. Raziskovalne in razvojne dejavnosti so osredotočene na velike sestavne dele iz lahkih materialov v merilu 1:1, za katere je mogoče zasnovati in simulirati celotno procesno verigo do popolnoma sestavljene velike konstrukcije po proizvodnji delov.

Za trajnost je pomembno stalno varčevanje z viri s pospeševanjem in vzporejanjem procesnih korakov do optimizacije procesne verige ter z izboljšanjem kakovosti procesa. Pravočasno upoštevanje zahtev za montažo pri načrtovanju prav tako znatno poveča učinkovitost proizvodnje.

Mobilna lahka in storitvena robotika
Poleg raziskav na področju industrijske robotike Fraunhofer IFAM v Stadu širi svoje strokovno znanje tudi na področju mobilne lahke robotike za logistične, aplikativne in montažne naloge. Tako stalno naraščajoči delež raziskovalnih in razvojnih dejavnosti obsega razvoj asistenčnih sistemov s primerljivimi zahtevami. Modularne komponente sistema omogočajo prenos tehnologije na druga področja, kot je storitvena robotika.

Povzeto po:
https://bit.ly/3KclIOP

https://www.ifam.fraunhofer.de

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!