Barvni senzor odpira nove možnosti na področju industrijskega nadzora

Omron Corporation
Podjetje Omron Electronic Components Europe je najavilo barvni senzor B5WC, ki omogoča spremljanje opreme, obratov in industrijskih procesov z zaznavanjem majhnih barvnih sprememb. Posebne aplikacije se razvijajo s soustvarjanjem z industrijskimi partnerji.


Barvni senzor uporablja belo LED-ico, ki oddaja svetlobo in sprejema odbito svetlobo glede na barvo zaznanih predmetov. Barvni senzor prejeto odbito svetlobo razdeli na rdečo, zeleno in modro, nato pa RGB podatke izpisuje kot vrednosti napetosti prek I2C vmesnika.
 
Uporaba sega od spremljanja slabšanja maziva v robotskih rokah in dvigalih, prek razdelilnikov pijač do zaznavanja predmetov na proizvodnih linijah. Omronov novi B5WC obljublja inovativno rešitev teh vprašanj. Barvni senzor na primer spremlja poslabšanje stanja olja v hidravlični opremi, ki se uporablja v industrijskih strojih – v realnem času z uporabo barv za spremljanje stanja olja. Zagotavljanje vzdrževanja ob optimalnem času je ključnega pomena za proizvodne obrate. Minimalne proizvodne izgube v proizvodnih obratih prispevajo k ogljični nevtralnosti. Razvoj tehnologije zaznavanja in tehnologije optične zasnove omogoča enostavnejšo integracijo v opremo zaradi kompaktne velikosti, le Š: 40 mm x G: 8,4 mm x V: 15,9 mm. Poleg tega je z vključitvijo I2C komunikacije v senzor poenostavljena vgradnja v opremo.

Novo tipalo strankam omogoča daljinsko spremljanje poslabšanja opreme v realnem času, kar omogoča vizualizacijo opreme in zmanjšanje števila ur, potrebnih za pregledovanje in vzdrževanje. Ponuja rešitve za težave, s katerimi se soočata industrija industrijskih strojev in hidravlične opreme, z zelo učinkovitim in sistematičnim vzdrževanjem.
V proizvodnih obratih je onesnaženje z oljem pogosto vzrok za okvare industrijskih strojev in hidravlične opreme. Vzdrževalno osebje se zanaša, da bo vizualno preverjalo takšno kontaminacijo, pogosto z rednimi pregledi in zamenjavami delov na podlagi svoje intuicije, trikov in izkušenj. Pogosto izgube zaradi ustavitve proizvodnje zaradi nenadne okvare opreme nastanejo zaradi nedosledne presoje posameznih odgovornih oseb. Poleg tega so zamude pri določanju časa inšpekcijskih pregledov že dolgoletna težava. Zaradi hudega pomanjkanja delovne sile in omejene dostopnosti zaradi pandemije COVID se povečuje tudi potreba po večji učinkovitosti pri vzdrževanju in nadzoru na daljavo. Do nedavnega sta pri reševanju tega problema ovirala velikost in stroški dodatnih sestavnih delov.
 
Za rešitev teh težav je mogoče v opremo vgraditi nov senzor B5WC, ki na podlagi sprememb barve kvantitativno spremlja poslabšanje kakovosti olja. Novi izdelek, ki temelji na inovativni tehnologiji zaznavanja in optični zasnovi družbe OMRON, je zaradi kompaktne velikosti (Š: 40 mm x G: 8,4 mm x V: 15,9 mm) in načina komunikacije (I2C), ki sta primerna za vgradnjo v opremo, zlahka integrirati v opremo. Pred komercialno uvedbo je B5WC uspešno opravil štiriletne terenske preskuse na hibridnem hidravličnem sistemu “Eco-Rich R”, ki ga je zagotovil oddelek za oljno hidravliko družbe Daikin Industries, Ltd. Prihodnje aplikacije so načrtovane za proizvajalce razpršilnikov pijač in zaznavanje predmetov, razvoj pa bo potekal na podlagi soustvarjanja.


O podjetju OMRON Electronic Components Europe
Družba OMRON Corporation je 1. aprila 2022 objavila, da se je njen oddelek za elektromehanske komponente (EMC) preimenoval v OMRON Device and Module Solutions (DMS) v skladu z globalno dolgoročno vizijo “Oblikovanje prihodnosti 2030”. OMRON Electronic Components Europe je evropska podružnica oddelka za rešitve za naprave in module. Spremenjeno ime divizije odraža novo usmeritev v zagotavljanje rešitev strankam po vsem svetu in v Evropi. Družba se sooča z novimi družbenimi in okoljskimi spremembami, česar se družba OMRON zaveda in se nanje odziva. Podjetje želi svojim strankam ponuditi rešitve, ki jim bodo pomagale pri reševanju teh univerzalnih izzivov. V skladu z dolgoročno strategijo namerava OMRON še naprej prispevati k uvajanju novih virov energije in hitrih komunikacij, tako da bo omogočil izdelavo trdnejših, naprednejših in učinkovitejših naprav. Te naprave bodo ljudem olajšale in izboljšale življenje, zlasti z doseganjem ogljične nevtralnosti, uresničevanjem digitalne družbe in podaljševanjem povprečne življenjske dobe. OMRON Electronic Components Europe močno podpira svoje stranke v zahodni in vzhodni Evropi z osmimi regionalnimi pisarnami, mrežo lokalnih pisarn in partnerstvi s specializiranimi, lokalnimi, regionalnimi in globalnimi distributerji.
 
O korporaciji OMRON
Družba OMRON Corporation je vodilno podjetje na področju avtomatizacije, ki temelji na osnovni tehnologiji “zaznavanje in nadzor + razmišljanje”. Poslovna področja družbe OMRON zajemajo širok spekter, od industrijske avtomatizacije in elektronskih komponent do sistemov družbene infrastrukture, zdravstvenih in okoljskih rešitev. Družba OMRON, ustanovljena leta 1933, ima po vsem svetu približno 30.000 zaposlenih, ki zagotavljajo izdelke in storitve v približno 120 državah in regijah.

Za več informacij obiščite
https://www.omron.com/global/en/

https://omron.eu

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!