BIM – Informacijski model zgradbe

logo

Informacijski model zgradbe (BIM=Building Information Modeling) obljublja, da bo projektiranje v gradbenem sektorju veliko bolj ekonomično skozi celoten življenjski cikel objektov. Procesi načrtovanja so optimizirani, pomanjkljivosti v načrtovanju pa se lažje zaznajo.

Od BIM imajo koristi projektni vodje zaradi velikega zmanjšanja motenj v procesu gradnje. Ko lahko vsa razpoložljiva orodja dostopajo do iste baze podatkov in jo razumejo, je možna dosledna in sistemsko neodvisna izmenjava podatkov. To zagotavlja zanesljivo načrtovanje in stalno posodobljen pregled stroškov.

Pregled BIM
Informacijski model zgradbe(BIM) je računalniško podprta, objektno usmerjena metoda za načrtovanje, izdelavo in delovanje zgradb z uporabo programske opreme. V prvem koraku se ustvari virtualni tridimenzionalni (3D) model zgradbe z vsemi informacijami o zgradbi. V drugem koraku (4D) se podatki o izvedbi dopolnijo in povežejo za določitev stroškov v tretjem koraku.
Cilji, povezani s projekti BIM, so visoki. To velja tudi za zahteve po enotnih podatkovnih modelih in formatih za varno komunikacijo in izmenjavo podatkov, ki omogočajo med disciplinarno načrtovanje, nabavo ter časovno in stroškovno kontrolo. Za to je potrebno skupno razumevanje mednarodnih vmesnikov.
Osnova za integracijo posameznih procesov je v doslednem, virtualnem modelu zgradbe, ki zajema vse faze načrtovanja, gradnje in uporabe. Model vključuje predvsem prostorsko strukturo ter prav tako vse komponente in lastnosti. Tu se odražajo tudi objekti, oprema in stroški.
BIM vključuje vse gospodarske dejavnosti, tehnične oddelke in uporabljena programska orodja. Za ta namen so obvezni mednarodno opredeljeni in sprejeti podatkovni modeli in formati.

Prednosti BIM
Izboljšana sinhronizacija podatkov naj bi prinesla povečanje produktivnosti procesa načrtovanja in izboljšano obvladovanje tveganj glede stroškov, rokov in kakovosti. Osnova za to je izboljšana kakovost podatkov, saj se vse vodi v skupni bazi podatkov in se tam nenehno sinhronizira. Poleg tega mora biti vsem vpletenim stranem zagotovljen takojšen in stalen dostop do ustreznih in aktualnih podatkov. Izmenjava informacij med vsemi udeleženci načrtovanja mora biti nemoten proces skozi celoten življenjski cikel zgradbe.
Manj motenj in napak, večja preglednost, zgodnejše načrtovanje in zanesljivost stroškov, je nekaj, kar si želijo mnogi, sedaj pa je priložnost, da se to uresniči. Zadostuje enkratni vnos podatkov – istih podatkov ni potrebno vnašati drugje. Potek procesov tako traja bistveno manj časa.
Tako lahko vsi deležniki projekta načrtujejo na podlagi skupne baze podatkov neodvisno od drugih programskih rešitev. Zato Open BIM velja kot digitalna revolucija v gradbeni industriji in idealna metoda za načrtovanje projektov v prihodnosti brez boljše alternative. V vseh fazah projekta se izognemo kršitvam podatkov in izgubi informacij zaradi vmesnikov.

Scenarij: Kako deluje BIM
Pri klasičnem gradbenem načrtovanju arhitekt izdela načrt in ga nariše s pomočjo CAD sistema. Načrte predstavi inženirjem specialistom, strokovnjakom za požarno varnost in pristojnim organom. Za obračun stroškov se na podlagi risb določi količina. To zahteva kombinacijo geometrij s kvalitativno in denarno opredeljenimi komponentami storitev, tako da je mogoče posamezne količinske podatke povzeti kot postavke v obratovanju ali pripisane delne storitve.
Če pride do spremembe v načrtovanju, je treba spremeniti risbe, prilagoditi količine, vse vpletene strani pa prejmejo posodobljene risbe in jih primerjajo s svojimi načrti. To znatno poveča stroške usklajevanja in delovne obremenitve ter vključuje številne možnosti za napake.
Proces je mogoče z BIM znatno zmanjšati: arhitekt spremeni direktno datoteko projekta ali model. BIM koordinator individualno načrtovanje združi v celostni model in poleg zagotavljanja kakovosti ureja izmenjavo informacij med vsemi vpletenimi stranmi. Spremembe so vsem udeležencem na voljo v obliki risbe in podatkovnega paketa. Mase in količine, ki služijo kot osnova za obračun stroškov, se na primer samodejno uskladijo. Če na primer arhitekt zaradi sprememb tlorisa neposredno v modelu virtualne zgradbe spremeni številko in opis vrat v zgradbi, se seznam vrat samodejno spremeni, in če je pravilno povezan, takoj vpliva na stroške in časovni razpored.

Trenutno stanje
Z BIM se gradbena industrija sooča z največjo organizacijsko preureditvijo, ki je primerljiva s prebojem sistemov CAD v osemdesetih letih. Nova metoda načrtovanja ponuja vsem udeležencem projekta številne prednosti, kot so znižanje stroškov, varnost rokov, višja kakovost, pravočasnost in preglednost projektnih podatkov.
Trenutno definirane informacije, kot so velikosti prostorov, debeline sten, okna in vrata, so na voljo za različne namene, kot so izračuni, izdelava BOM ali vizualizacije. Predstavitev nameščenih delov in komponent poteka v 3D. Celo popolne dokumente, kot so navodila za montažo, informacije o vzdrževanju ali navodila za popravilo, je mogoče povezati kot informacije s komponentami.

WSCAD in BIM
WSCAD ELECTRIX ponuja interdisciplinarno in integrirano inženirsko rešitev v šestih disciplinah (elektro projektiranje, projektiranje elektro omar, projektiranje fluidnih sistemov, projektiranje strojev in obratov, električne instalacije, P&ID) na eni platformi z osrednjo bazo podatkov.
Zamenjava komponente se takoj odraža v vseh načrtih vseh ostalih disciplin. Zajete podatkovne točke so na voljo v vseh drugih disciplinah in jih je mogoče dodeliti neposredno kanalom krmilnika (DDC/PLC). Zaradi tega je WSCAD ELECTRIX “zaprti BIM sistem”, ki v celoti izpolnjuje zahteve avtomatizacije zgradb.
Podjetje WSCAD sledi zakonodaji in trendom na trgu, zato konstantno vlaga v razvoj popolne BIM funkcionalnosti in integracije.

Vir: WSCAD GmbH
Za več informacij o WSCAD programski opremi kontaktirajte na wscad@exor-eti.si ali +386 31 368 783.

https://exor-eti.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!