Dankon, d. o. o. – SIEMENS – Elektromotorji Simotics

Dankon, d. o. o.
Avtor: Aleš Kovačec

V podjetju Dankon, d. o. o., smo že pred nekaj leti v prodajni program vključili elektromotorje proizvajalca Siemens. Ponujamo vse tipe motorjev, usmerjamo pa se predvsem na asinhrone motorje do moči 250 kW.

Zagotavljamo:

  • tehnično podporo in izbiro motorjev glede na zahteve
  • dobavo elektromotorjev in rezervnih delov
  • svetovanje pri poprodajnih aktivnostih

V časih, ko se vse vrste energentov občutno dražijo, je smiselno optimizirati njihovo porabo – tudi porabo električne energije. Pogoni z elektromotorji porabijo približno 70 % električne energije v industriji. Sodobnejši motorji, ki imajo boljše izkoristke, omogočajo velike prihranke energije. Tudi zadnja Uredba Komisije EU 2019/1781 (Regulation EU) širi spekter motorjev, za katere morajo proizvajalci zagotoviti zahtevane razrede energetske učinkovitosti.

Sprememba, ki bo začela veljati 1. 7. 2023, bo za 2-, 4- in 6-polne elektromotorje z nazivno močjo od vključno 75 kW do vključno 200 kW zahtevala energijski razred učinkovitosti IE4.
Cena elektromotorja z boljšim izkoristkom je višja. V obdobju uporabe motorja predstavljajo nabavna cena, cena vzdrževanja in cena vgradnje dejansko zanemarljiv strošek – v primerjavi s stroškom porabljene električne energije v življenjski dobi motorja.

Siemens na spletu ponuja programsko orodje, ki omogoča izračun tega prihranka (imenuje se SinaSave). To programsko orodje tudi izračuna, v kolikšnem času se razlika v nabavni ceni motorja povrne. Motorji z boljšimi izkoristki prestavljajo manjši obratovalni strošek.

IEC 60034-30-1 določa naslednje razrede za indukcijske motorje (IE = International Efficiency):

  • IE1 (Standard Efficiency)
  • IE2 (High Efficiency)
  • IE3 (Premium Efficiency)
  • IE4 (Super Premium Efficiency)

V podjetju Dankon vam bomo pomagali pri izbiri ustreznega motorja za vašo aplikacijo. Prav tako lahko preverimo delež privarčevane električne energije v primeru nabave varnega motorja. Motor bo tehnično ustrezen za vašo aplikacijo in tudi cenovno konkurenčen. Za vprašanja oz. povpraševanje smo vam na voljo na e-naslovu: ales.kovacec@dankon.si

Dankon, d. o. o.
Podutiška cesta 94
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 3200 861
https://www.dankon.si

Sorodni članki

Zadnji članki

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!