Digitalizacija je nujen korak k večji učinkovitosti

logo

Prava digitalizacija pomeni digitalizacijo vseh procesov v podjetju, poudarja Bojan Groboljšek, vodja pisarne Fanuc Serbia, ki je del japonske družbe Fanuc, vodilnega svetovnega proizvajalca industrijske avtomatizacije s 4,4 milijona CNC krmilj in 750 tisoč roboti, nameščenimi v tovarnah po vsem svetu.

Digitalizacija je eden najbolj aktualnih trendov tudi v industriji. Katere prednosti, ki jih prinaša proizvodnim podjetjem, bi poudarili?

Znotraj same proizvodnje lahko z digitalizacijo naredimo vse procese bolj transparentne. Procese lahko opazujemo, jih razbijemo na posamezne elemente in opravljamo res natančne analize povsem digitalno. Tako lahko bolje planiramo proizvodnjo in bolje predvidevamo ter tudi načrtujemo čas za vzdrževanje.

Kaj menite, kakšen pospešek je digitalizaciji dala pandemija COVID-19?
Pandemija se je vsekakor dotaknila načina poslovanja v večini podjetij. Vsi smo se začeli še toliko bolj učiti delovati v digitalnem okolju, saj so v nekem obdobju fizični sestanki preprosto izginili. V prvem valu so podjetja tako rekoč čez noč ostala brez fizične navzočnosti delavcev, ali zaradi ukrepov ali okužb.

Poleg Slovenije Fanuc Adria deluje tudi v regiji Adriatik. Kako ocenjujete napredek tamkajšnjih proizvodnih podjetij na poti digitalizacije in digitalne transformacije v zadnjih letih?
Podjetje Fanuc Adria skupaj s podjetjem Fanuc Serbia skrbi za kupce v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori. Ne bi mogel reči, da so lokalna proizvodna podjetja bolj digitalizirana kot tista, ki so bolj globoko na območju Adriatik. Vse se dela v skladu z zadnjimi digitalnimi trendi in odločitev o digitalni transformaciji ni toliko odvisna od geografske lege, kot od strategije samega proizvodnega podjetja.

Kaj so po vašem glavne pasti digitalizacije za proizvodna podjetja? Kako se jim izogniti?
Posel so ljudje. Glavna past digitalizacije je gotovo izguba osebnega stika med zaposlenimi. Sam verjamem, da lahko na primer delo od doma zelo pripomore pri opravljanju vsakodnevnih nalog, omogoča veliko prožnosti, prihrani nam tudi kar nekaj časa. A po drugi stani nam tako delo omeji stike z ljudmi v živo.

Velika past je lahko tudi varnost podatkovnih baz, saj govorimo o zelo občutljivih podatkih, kot so poslovne skrivnosti, tako samega proizvodnega podjetja kot partnerskih podjetij. Uvajanje digitalizacije je treba izpeljati pametno in poskrbeti tako za učinkovitost kot za varnost.

Kako v Fanucu podjetjem pomagate na poti digitalizacije in digitalne transformacije?
Vsi naši izdelki so pripravljeni za IoT, pa naj bodo to CNC krmilniki, industrijski roboti ali stroji. V podjetju Fanuc imamo kar nekaj IoT rešitev, kot so FIELD, MT-LINKi, ZDT in oddaljena servisna pomoč FAR (Fanuc Assisted Reality), ki omogočajo učinkovito podporo ter pregled nad proizvodnjo, s poudarkom na strojni opremi. S to opremo lahko naše stranke povezujejo proizvodne stroje različnih generacij in različnih proizvajalcev, kar omogoči zbiranje izčrpnih podatkov in poznejših analiz celotnega proizvodnega procesa. Cilj je jasen. Zagotoviti strankam, da bo njihova oprema delovala stoodstotno brez nenačrtovanih zastojev.

Podjetje Fanuc si vztrajno prizadeva, da bi odpravilo ovire v avtomatizaciji in pomagalo strankam optimizirati njihove proizvodne procese.

Za ažurne novice lahko podjetju sledite na omrežju LinkedIn – FANUC Adria.

FANUC Adria d.o.o.
Ipavčeva 21
3000 Celje
www.fanuc.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!