Doslej najmanjši daljinsko vodeni robot, ki hodi

Northwestern Resources
Robot, manjši od bolhe, lahko hodi, se upogiba, vrti, obrača in skače.

Inženirji Northwestern univerze so razvili najmanjšega daljinsko vodenega robota za hojo doslej – in sicer v obliki drobne, prikupne rakovice Peekytoe. Le pol milimetra široke drobne rakovice se lahko upogibajo, zvijajo, plazijo, hodijo, obračajo in celo skačejo. Raziskovalci so razvili tudi milimetrske robote, ki spominjajo na črve, čričke in hrošče v velikosti palca. Čeprav je raziskava za zdaj še v začetku, raziskovalci menijo, da bi se lahko s svojo tehnologijo približali uresničitvi mikro robotov, ki lahko opravljajo praktične naloge v tesno zaprtih prostorih.

Avtor fotografije: Northwestern univerza
  • Robot se premika brez zapletene strojne opreme, hidravlike ali elektrike
  • Gibanje ustvarja robotova zlitina s spominom za obliko, ki se ob segrevanju deformira v “zapomnjeno” obliko
  • Raziskovalci so za izdelavo robotov uporabili mehanizme, podobne tistim iz pop-up knjig
  • Podobne robote bi lahko nekoč uporabljali za opravljanje nalog v tesno zaprtih prostorih, vključno s človeškim telesom


Raziskava je bila objavljena v reviji Science Robotics [1]. Septembra lani je ista ekipa predstavila krilati mikročip [2], ki je bil najmanjša leteča struktura, ki jo je doslej izdelal človek (objavljeno na naslovnici revije Nature). “Robotika je vznemirljivo področje raziskav, razvoj robotov na mikroravni pa je zanimiva tema za akademsko raziskovanje,” je dejal John A. Rogers, ki je vodil eksperimentalno delo. “Mikrorobote si lahko predstavljamo kot sredstva za popravilo ali sestavljanje majhnih struktur ali strojev v industriji ali kot kirurške pomočnike za čiščenje zamašenih arterij, zaustavljanje notranjih krvavitev ali odstranjevanje rakavih tumorjev – vse pri minimalno invazivnih posegih.”

Povzeto po:
https://bit.ly/3PfBCaj

Viri:
1: https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.abn0602
2: https://news.northwestern.edu/stories/2021/september/microflier-winged-microchip-is-smallest-ever-human-made-flying-structur

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!