Doslej najmanjši daljinsko vodeni robot, ki hodi

Northwestern Resources
Robot, manjši od bolhe, lahko hodi, se upogiba, vrti, obrača in skače.

Inženirji Northwestern univerze so razvili najmanjšega daljinsko vodenega robota za hojo doslej – in sicer v obliki drobne, prikupne rakovice Peekytoe. Le pol milimetra široke drobne rakovice se lahko upogibajo, zvijajo, plazijo, hodijo, obračajo in celo skačejo. Raziskovalci so razvili tudi milimetrske robote, ki spominjajo na črve, čričke in hrošče v velikosti palca. Čeprav je raziskava za zdaj še v začetku, raziskovalci menijo, da bi se lahko s svojo tehnologijo približali uresničitvi mikro robotov, ki lahko opravljajo praktične naloge v tesno zaprtih prostorih.

Avtor fotografije: Northwestern univerza
  • Robot se premika brez zapletene strojne opreme, hidravlike ali elektrike
  • Gibanje ustvarja robotova zlitina s spominom za obliko, ki se ob segrevanju deformira v “zapomnjeno” obliko
  • Raziskovalci so za izdelavo robotov uporabili mehanizme, podobne tistim iz pop-up knjig
  • Podobne robote bi lahko nekoč uporabljali za opravljanje nalog v tesno zaprtih prostorih, vključno s človeškim telesom


Raziskava je bila objavljena v reviji Science Robotics [1]. Septembra lani je ista ekipa predstavila krilati mikročip [2], ki je bil najmanjša leteča struktura, ki jo je doslej izdelal človek (objavljeno na naslovnici revije Nature). “Robotika je vznemirljivo področje raziskav, razvoj robotov na mikroravni pa je zanimiva tema za akademsko raziskovanje,” je dejal John A. Rogers, ki je vodil eksperimentalno delo. “Mikrorobote si lahko predstavljamo kot sredstva za popravilo ali sestavljanje majhnih struktur ali strojev v industriji ali kot kirurške pomočnike za čiščenje zamašenih arterij, zaustavljanje notranjih krvavitev ali odstranjevanje rakavih tumorjev – vse pri minimalno invazivnih posegih.”

Povzeto po:
https://bit.ly/3PfBCaj

Viri:
1: https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.abn0602
2: https://news.northwestern.edu/stories/2021/september/microflier-winged-microchip-is-smallest-ever-human-made-flying-structur

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!