FANUC: Pametne tovarne se zanašajo na tehnologijo vida

FANUC Adria d.o.o.
Roboti z »očmi« omogočajo varne in fleksibilne proizvodne procese in so danes nepogrešljivi pri izzivih v proizvodnji.

Trend usmerjen v »pametne tovarne« osvaja proizvajalce po vsem svetu. Kako je mogoče s pomočjo digitalnih podatkov, umetne inteligence in mobilnih napajalnih sistemov preoblikovati proizvodne procese za izpolnjevanje zelo individualnih naročil kupcev? Ena od vrst naprav, ki so bistvenega pomena za ta namen, so vizualni sistemi, ki ponujajo ogromno fleksibilnost v proizvodnem procesu in so v zadnjih letih doživeli velik razmah, zlasti v kombinaciji z robotskimi aplikacijami.

Ne glede na to, ali gre za vzdrževanje strojev, ravnanje z materialom, varjenje, sestavljanje, barvanje, pobiranje zabojnikov, pregledovanje ali pakiranje, sistemi vida vodijo do izjemnih izboljšav procesov. To še posebej velja za tako imenovane 3D-vizijske sisteme, s katerimi lahko med drugim merimo ravnost, površinski kot ali prostornino delov.

Sistemi vida dajejo robotom, vključno s koboti, „oči“, ki jim omogočajo, da locirajo, obdelajo in samostojno izvedejo nalogo, ne da bi zahtevali posredovanje operaterja. Poleg inteligentnega tovarniškega delovanja poskrbijo tudi za varnejše procese. Vision sistemi so pravi „vsestranski“ in se uporabljajo pri zaznavanju trkov, iskanju objektov, inšpekciji, branju kode in številnih drugih opravilih.

Roboti s 3D vidom prinašajo številne prednosti, z vključno sledečimi:

  • Povečana produktivnost: s prepoznavanjem obdelovancev in načrtovanjem lastne poti robot skrajša čas cikla in poveča stopnjo proizvodnje.
  • Boljša natančnost: sistemi 3D vida zagotavljajo natančnost meritev manj kot 1 mm, kar robotu omogoča natančno izvajanje nalog, ki brez podpore vidnih senzorjev ne bi bilo mogoče.
  • Zanesljivost in varnost: z integracijo sistemov vida s funkcijami za preprečevanje motenj robot izvaja varne premike in se izogiba trkom z deli, drugimi stroji in ljudmi.
  • Razvrščanje delov: Poleg 3D meritev položaja delov lahko robot preveri in sortira tudi velikost, stanje in obliko komponent.
  • Prihranek stroškov: Čeprav sistemi strojnega vida zahtevajo visoke investicijske stroške, se v večini primerov njihova uporaba izplača z izogibanjem trkom z drugimi predmeti. To še posebej velja pri uporabi AGV ali drugih mobilnih proizvodnih sistemov, kjer je natančno pozicioniranje ključnega pomena za preprečevanje zloma prijemal, na primer.

Nekateri dodajanje 3D vidnega senzorja razumejo kot dodatno zapletenost, v resnici pa je implementacija te tehnologije relativno enostavna. Za več informacij nas kontaktirajte: sales@fanuc.si

Sledite nam preko LinkedIn-a in ostanite v stiku z našimi rešitvami in dogodki: FANUC Adria

FANUC Adria d.o.o.
Ipavčeva 21
3000 Celje
Sledite nam na LinkedInu!
https://www.fanuc.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!