HE MOSTAR

Telem d.o.o.
Obnova pogonov in upravljanja mostnega žerjava 120/25/5 t.

Izvedena je bila kompletna rekonstrukcija elektro pogonov in sistema upravljanja mostnega žerjava, z novimi motorskimi pogoni glavnega dviga 120t, pomožnega dviga 25t, vitla 5t, vožnje mosta in mačke, ter novim drsnim napajalnim vodom za izboljšano uporabniško izkušnjo in povečano varnostjo pri dvigovanju težkih bremen. Motorski pogoni so vodeni preko frekvenčnih regulatorjev iz serije Sinamics S120, proizvajalca Siemens, vse skupaj pa je nadgrajeno z aktivnimi linijskimi moduli istega proizvajalca, s čem je vzpostavljen rekuperativni sistem delovanja tj. sistem vračanja odvečne energije nazaj v mrežo. Vsi dvižni pogoni so opremljeni z merilniki teže za detekcijo preobremenitve. Upravljanje s pogoni mostnega žerjava je izvedeno preko centralnega krmilnika in perifernih krmilnih enot (Siemens S7-1500), vsa diagnostika, parametriziranje in nastavitve sistema upravljanja pa so možni preko operacijskega panela (Siemens Comfort), nameščenega v upravljalni kabini mostnega žerjava.

Operater ima na izbiro dve lokacijske možnosti za vodenje pogonov mostnega žerjava in sicer iz upravljane kabine ali preko radijskih komand proizvajalca Arcon. Sistem upravljalnih palic, izbirnih stikal in tipk je na obeh lokacijah identičen. Obnova mostnega žerjava je zaključena z namestitvijo novega zaprtega drsnega napajalnega voda proizvajalca Conductix-Wampfler.

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!