Hišni sejem Fokus 4.0

logo

AX elektronika d.o.o.
Avtor: Jurij Mikeln

Podjetja Rittal, EPLAN, Elektrospoji, ABB in B&R so na Gospodarskem razstavišču pripravila hišni sejem na temo Industrija 4.0.

Konec oktobra, če smo natančni 26. in 27. oktobra, so omenjena podjetja pripravila hišni sejem – razstavo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V paviljonu Jurček so pripravili simpatično prireditev, kjer so obiskovalcem predstavili svoje proizvode in storitve za Industrijo 4.0.

Paviljon Jurček nudi zanimivo možnost postavitve hišnega sejma, saj sta približno 2/3 kroga bili predvideni za razstavo eksponatov, 1/3 pa druženju obiskovalcev z razstavljalci in degustaciji pršutov ter primorskih vin.
Hišni sejem je bil zaprtega tipa, kar pomeni, da so na sejem lahko prišli samo prijavljeni udeleženci. Vabila so omenjena podjetja skrbno izbrala tako, da se niso podvajala.

Seveda smo se na dogodku ustavili tudi iz uredništva revije Svet mehatronike in poglejmo, kaj so nam predstavili.

Po besedah predstavnice podjetja Elektrospoji je bil cilj dogodka ponovna vzpostavitev stika s svojimi partnerji po Covidnem času. Združila so se podjetja iz področja avtomatizacije, elektrifikacije in digitalizacije ter predstavila svojo opremo za Industrijo 4.0. Tako je podjetje Elektrospoji predstavilo izdelke iz področij povezljivosti in komunikacij za Industrijo 4.0. Tudi v Elektrospojih so dali poudarek na komunikacijah in oddaljenem dostopu. K temu sodi poudarek na ProfiNet komunikaciji, ki lahko poteka bodisi žično in tudi brezžično, kar je novost v njihovi ponudbi.

V času Covida so tudi uvedli novo e-trgovino in skladno z e-poslovanjem tudi spremenili logotip podjetja. V tem času so tudi omogočili povezovanje z ERP sistemom za stranke, ki to potrebujejo.

Elektrospoji so predstavili PROFISafe brezžično komunikacijo. Komunikacija je možna z vsemi glavnimi protokoli: WiFi, Bluetooth in radijsko komunikacijo na 868 MHz. Seveda je v vsaki VF komunikaciji pomembna varnost prenosa in zaščita pred hekerji.

Kot referenčno postavitev PROFISafe komunikacije so navedli Rooseveltovo žičnico v New Yorku. Doseg brezžične povezave je lahko do 3 km, kar je seveda odvisno od uporabljene tehnologije.

Nadalje so predstavili center za označevanje žic, ki se uporablja pri velikih serijah. Ko delavec izbere parametre žice (dolžina in debelina žice, označba na žici), bo stroj odrezal žico na nastavljeni dolžini. Delavec nato vstavi žico v odprtino, kjer stroj odstrani izolacijo in namesti votlico z ustreznim premerom in istočasno natisne oznako. Oznako se ročno namesti na žico. Prikazali so tudi cenejšo različico naprave za stiskanje votlic.
Predstavili so tudi Snap-In sponke za hitro spajanje žic. Predstavljena sponka omogoča, da v sponko vstavimo trdo in predvsem pleteno bakreno žico, brez uporabe orodja, ne da bi na to mehko žico bilo potrebno stisniti votlico oziroma tulec. Predstavili so programsko opremo Spončni konfigurator, s katerim uporabniku poenostavijo izbor sponk, pa tudi izdelavo dokumentacije.

Na dogodku so predstavili tudi svojo tehniko spojk v industriji. Novost je že omenjena Snap-In spojka, ki omogoča spajanje mehke bakrene žice brez uporabe votlic. Predstavili so Top Guard sistem elektronskih varovalk, ki ima možnost komunikacije.

Predstavili so novo serijo varnostnih relejev s prisilno vodenimi kontakti in pa nove merilne sponke TTB, kar se veliko uporablja v elektrodistribucijskih podjetjih. Prednost teh merilnih sponk je v tem, da se avtomatsko napravi kratek stik na tokovniku pred odklopom merilnika, kar preprečuje merilne napake. Novost so tudi spojke za vodnike do 120 mm2 v tehnologiji Push-In.


Tudi podjetji Rittal in EPLAN sta na dogodku fokus 4.0 predstavili svoje proizvode za industrijo 4.0.

Rittal spodbuja razvoj industrije 4.0, IIoT in pametnih tovarn z lastnimi rešitvami in pametnimi storitvami: od pametnih senzorjev za nadzor ohišij in inteligentnih rešitev klimatizacije do pametnih konceptov storitev in računalniške moči iz oblaka. V njihovi ponudbi so rezalni stroji in obdelovalni centri, kot je Perforex [1] ali stroj za popolnoma samodejno obdelavo žic Wire-Terminal [2] in IIoT vmesniki [3] ter obstoječi proizvodni in hladilni sistemi, specializirane programske rešitve za industrijski nadzor in industrijsko analitiko in še veliko več.


Optimizacija proizvodnje nadzorne in stikalne opreme
Poenostavitev kompleksnih stvari – to je vodilo podjetij EPLAN in Rittal. Njihove rešitve pospešujejo industrijske procese in povečujejo produktivnost. Na vsaki stopnji procesa optimizirajo in poenostavijo vrednostno verigo proizvajalca – od razvoja, nabave in proizvodnje do delovanja in informacijske tehnologije. Proizvajalcem omogočajo zmago v industrijski preobrazbi na nove standarde industrije 4.0.

Njihov cilj je razvoj rešitev, ki jih bodo njihove stranke potrebovale jutri, Rittal pa jih lahko ponudi že danes.

Upoštevanje celotnega procesa je zmagovalna strategija
Rittal in EPLAN uporabljata kombinirane programske rešitve, sistemsko tehnologijo in stroje za avtomatizacijo. V prihodnosti bodo preživeli samo proizvajalci stikalne opreme, ki ponujajo digitalizacijo in imajo popolne podatke o vseh procesih in sistemih. Rittal in EPLAN sta na strani proizvajalcev s svojim kombiniranim znanjem in odlično usklajenimi rešitvami za razvoj [4], nabavo [5] in proizvodnjo [6] ter obratovanje [7].

Razvoj
Ključ do večje produktivnosti pri izdelavi ohišij je digitalna integracija in doslednost podatkov v celotni vrednostni verigi. Digitalna izdelava prototipov že od samega začetka – z digitalnim dvojčkom v sredini – ustvarja osnovo za hitre povezave med procesi in sistemi.
Nabava
Še nikoli ni bilo lažje kot danes sestaviti svoj želeni izdelek, ga naročiti in dostaviti v zelo kratkem času. Njihove rešitve za konfiguracijo in spletne trgovine so tesno povezane z digitalno integrirano proizvodnjo v novi tovarni podjetja Rittal. Tudi lastna vrednostna veriga proizvajalca ima koristi od doslednosti podatkov v postopku naročanja ter tudi pozneje.

Proizvodnja
V proizvodnji uporabljajte popolnoma avtomatizirane stroje in inovativne avtomatizacijske rešitve podjetja Rittal in Rittal Automation Systems. Razvojni digitalni dvojček z EPLAN sistemom se uporablja kot virtualni prototip in osrednja baza podatkov v celotnem proizvodnem procesu.
Obratovanje
Po zagonu morajo stroji in sistemi dolgoročno zanesljivo delovati. To je predpogoj za učinkovito in visoko zmogljivo proizvodnjo. Tudi tukaj vam EPLAN in Rittal pomagata z inovativnimi rešitvami.
Dodana vrednost proizvajalcev
Dosledni podatki so dejavnik uspeha, prihranijo čas in stroške v procesu ustvarjanja vrednosti, se izognejo napakam in trajnostno povečajo produktivnost. Poudarek je na digitalnem dvojčku pravega izdelka, ki zajema vse korake procesa od elektrotehnike do servisa. Izdelki podjetij Rittal in EPLAN ponujajo celovito podporo v vseh fazah in skozi celoten postopek: od razvoja do nabave in proizvodnje ter obratovanja in informacijske tehnologije. Hkrati vam omogočajo industrijsko preoblikovanje v skladu z novimi standardi industrije 4.0.
Rittal dobavlja prilagojene IT in OT rešitve za podatke, ki se zahtevajo in ustvarijo v proizvodnem procesu. Ti obsegajo vse od modularne, razširljive sistemske arhitekture do energetsko učinkovitih podatkovnih centrov z inovativnimi varnostnimi koncepti za fizične podatke in varnost sistema do robnih podatkovnih centrov v oblaku na proizvodni lokaciji, ki vključujejo suverenost podatkov, zmogljivosti v realnem času in aplikacije na osnovi AI. Kjerkoli rasteta industrija in IT, Rittal ponuja pravo rešitev.

Ustvarjanje digitalne vrednosti s suverenostjo podatkov
Zahteve po srednje velikih proizvajalcih se povečujejo: podatki o proizvodnji morajo biti na voljo v realnem času, hkrati pa se obseg podatkov eksponentno povečuje. Vedno se osredotočajo na varnost vaših podatkov: od inovativnih rešitev za ohišja Rittal do lastnih rešitev v oblaku, s katerimi upravljajo v Nemčiji, do robnega računalništva z ONCITE, vključno s programskimi rešitvami IIoT za digitalizacijo vrednostnih verig, kot je industrijski Track & Trace. Preberite več o njihovem ekosistemu [7] – od industrije za industrijo.

“Smart Engineering and Production – Učinkovita proizvodnja ohišij„
Osnova je bila postavljena pred petimi leti: EPLAN, Rittal in Phoenix Contact so s „Smart Engineering and Production 4.0“ sklenili tehnološko partnerstvo za nadzor in proizvodnjo stikalne opreme s ciljem stalne digitalizacije razvojnih in proizvodnih procesov. Danes se je ta vizija spremenila v preizkušene rešitve, ki podjetjem utirajo pot v industrializacijo. Uporabljajo se vsak dan in zagotavljajo učinkovit postopek dodane vrednosti, ki poudarja eno stvar – od razvoja do proizvodnje, obratovanja in storitev: absolutna doslednost podatkov, ki temelji na „Single Source of Truth (enemu viru resnice)“.


Za vse IT scenarije: hitro, zanesljivo in izjemno
Kako bi bilo, če bi se tehnologije, kot so spletno računalništvo in robno računalništvo, analiza podatkov, AI ali 5G samodejno razvijale, da bi bile v koraku z najnovejšim razvojem in vam ne bi bilo treba več skrbeti za nemogoče izzive IT, ki jih povzroča eksplozivna rast podatkovnega prometa? Predstavljajte si, če bi vam že danes standardizirana platforma omogočila hitrejši, zanesljivejši in učinkovitejši odziv na katere koli IT scenarije ? In še več: Kaj pa, če bi vam hitro pridobivanje, prenos in analiza ogromnih količin podatkov omogočili razvoj novih poslovnih modelov? In bi suverenost nad podatki ostala trdno v vaših rokah?

Sanje? Ne. Resničnost. Skupaj s hčerinskim podjetjem German Edge Cloud in partnerji podjetje Rittal ponuja odgovore na ta vprašanja z ekosistemom „Rittal Ecosystem IT“: s standardiziranimi komponentami in sistemi ter rešitvami za vse zahteve prilagodljivega in ekonomičnega IT okolja za vse spletne in robne scenarije.

Rittal Ecosystem IT
Njihova ponudba vsebuje vse od stojal, ohišij, sob in zabojnikov do popolne OT infrastrukture in podatkovnih centrov na lokaciji na ključ ter upravljane storitve. To vključuje vse storitve za celoten življenjski cikel podatkovnih centrov iz enega samega vira: od načrtovanja in vzpostavitve do delovanja in optimizacije IT infrastrukture. Zasebne platforme v oblaku in upravljane storitve prihajajo iz German Edge Cloud, prav tako pa tudi robne aplikacije v oblaku, ki temeljijo na umetni inteligenci v realnem času.

Zaključek

Hišni sejem Fokus 4.0 je privabil lepo število obiskovalcev, ki so se v sproščenem okolju pogovarjali s predstavniki podjetij – razstavljalcev. Velikost paviljona Jurček je bila ravno pravšnja za vsa podjetja, ki so se predstavila. Ali bo Fokus 4.0 zaživel kot samostojna prireditev, ali v okviru večjega sejma, bo pokazal čas. Dejstvo je, da je bila prireditev v paviljonu Jurček lepo organizirana, ne smemo pa pozabiti odličnega cateringa ves čas dogodka. Na ta način so se razstavljalci elegantno izognili temu, da bi vsak od njih pripravljal napitke in prigrizke za svoje obiskovalce. Tako pa smo obiskovalci bili deležni manjše degustacije treh vrst pršutov in nekaj vrst vina.


Viri:

https://svet-me.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!